Veremsiz Türkiye'ye doğru adım adım

İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz, 'Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Küresel Tüberküloz 2017 Raporu'na göre dünya genelinde tüberküloz görülme sıklığı ve Tüberkülozdan ölüm sayıları düşmektedir. Ülkemizde de hastalığın görülme sıklığı her yıl yaklaşık yüzde 5-7 oranında azalmaktadır. Buna rağmen küresel tüberküloz yükü halen çok yüksektir. 2016 yılında dünya genelinde 10,4 milyon yeni vaka tespit edilmiştir. Türkiye [&hellip]

İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Küresel Tüberküloz 2017 Raporu’na göre dünya genelinde tüberküloz görülme sıklığı ve Tüberkülozdan ölüm sayıları düşmektedir. Ülkemizde de hastalığın görülme sıklığı her yıl yaklaşık yüzde 5-7 oranında azalmaktadır. Buna rağmen küresel tüberküloz yükü halen çok yüksektir. 2016 yılında dünya genelinde 10,4 milyon yeni vaka tespit edilmiştir. Türkiye genelinde 2005 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı yaklaşık 20.262 iken, 2016 yılında bu sayı 12 bin 186’ya düşmüştür” dedi.
KONTROL HİZMETLERİ VERİLİYOR
Korkmaz, “Dünyada tüberküloz kontrolü için DSÖ tarafından küresel bir kontrol programı, ülkemizde ise aynı standartlarda ve paralelde bir Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı uygulanmaktadır. Ülkemizde başarıyla uyguladığımız Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında Bakanlığımız ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisinde tüberküloz kontrol hizmetlerini sürdürmektedir. Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı çalışmaları Tüberkülozsuz Bir Dünya oluşturmak amacıyla, Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi ve Stop Tüberküloz Stratejisi çerçevesinde kamunun yanında özel sektör, sivil toplum örgütleri ve gönüllü kuruluşlarla birlikte yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.
DÜZENLİ İLAÇ KULLANIMI İLE DURUR
Korkmaz, açıklamasına şöyle devam etti:
“Verem hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Toplumu veremden korumanın en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir; Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir kağıt mendille kapatınız. Kağıt mendiliniz yoksa ellerinize değil kolunuzun iç kısmına öksürün veya hapşırın. Verem hastalığının belirtilerini hissettiğinizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Hastalandığınızda düzenli ilaç kullanımı ile veremi durdurabilir ve sevdiklerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz.Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir.
Verem hastalığının tedavisinde tam başarı için, ilaçlarınızı Doğrudan Gözetimli Tedavi ile kullanınız. Doğumdan sonra 2 ayını dolduran bebeğinize verem aşısını mutlaka yaptırın.”

Bakmadan Geçme