Verem'in teşhis ve tedavisi ücretsiz

İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 65. Verem Haftası nedeniyle açıklama yaptı. Dr. Yemenici, veremin dünyada bir tek etkene bağlı ve tedavisinin olmasına rağmen en çok ölüme yol açan bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlattı Verem hastalığına halk arasında ince hastalık, tıp dilinde tüberküloz denildiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici “Geleneksel olarak her yıl [&hellip]

Verem’in teşhis ve tedavisi ücretsiz

İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 65. Verem Haftası nedeniyle açıklama yaptı. Dr. Yemenici, veremin dünyada bir tek etkene bağlı ve tedavisinin olmasına rağmen en çok ölüme yol açan bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlattı

Verem hastalığına halk arasında ince hastalık, tıp dilinde tüberküloz denildiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici; “Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk haftası, halkımızın verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesini amaçlamak için ‘Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası’ olarak belirlenmiştir. Bu yıl da 01-07 Ocak tarihleri arasında 65. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası olarak kutlanmaktadır.” dedi.
Yılda 16 bin yeni veremli çıkıyor
Dünya da ve Türkiye de Verem hastalığının durumu hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici;
“Verem hastalığının, aşısı ve ilaçları uzun yıllar önce bulunmasına rağmen birçok ülkede hala önemli bir sağlık sorunudur. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişi bu hastalığa yakalanmakta ve yine bu insanların yaklaşık 1,7 milyonu hayatını kaybetmektedir. 2010 Yılında dünya genelinde 1.5 milyon tüberkülozdan ( verem) ölüm kaydedilmiştir. Türkiye de ise yılda yaklaşık 16 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır. 2010 yılında Verem Savaş Dispanserlerinde kayıtlı 16 bin 551 verem vaka sayısı tespit edilmiştir. Bu hastaların yüzde 60’ı erkek, yüzde 40’ı kadındır. Bu hastaların yüzde 65’inde akciğer tüberkülozu, yüzde 35’inde akciğer dışındaki organlarda ( lenf bezleri, göğüs zarı, kemik, böbrek, beyin vb.) tüberküloz saptanmıştır.” ifadelerini kullandı.
Kolay yol aşı
Verem mikrobunun, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaştığına dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici; “Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi ile basil sayısı çok kısa zamanda azalır. Ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık büyük oranda yok olur. Özellikle dengeli beslenmeyen, sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanan kişi-lerde vücut direnci düşük olduğu için verem hastalığına yakalanma riski artmaktadır. Verem aslında erken teşhis ve zamanında müdahaleyle önlenebilen bir hastalıktır. Verem hastalığından korunmanın en kolay yolu, BCG aşısıdır. Verem aşısı tüm bebeklere 2 aylıkken yapılmalıdır. Bu aşı Verem Savaşı Dispanserlerinde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.” dedi.
Teşhis tedavi ücretsiz
Verem hastalığının en sık görülen belirtilerinin, iki- üç haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, kanlı balgam çıkarma, halsizlik ve kilo kaybı olduğunu bildiren Dr. Necip Yemenici; “Bu şikâyetleri olan ve 2–3 haftadan fazla öksürük şikâyeti devam eden kişilerin, en yakın zamanda Verem Savaş Dispanserine müracaat etmeleri gerekmektedir. Verem hastalığı günümüzde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ülkemizde verem savaşı Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği strateji ile yürütülmektedir. Bu strateji Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisidir. Veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Tedavide kullanılan bütün ilaçlar Verem Savaş Dispanserinden ücretsiz verilir.” dedi.
Düzenli ilaç kullanımı şart
Afyonkarahisar’da da doğrudan gözetimli tedavinin Aile Hekimleri ile birlikte yürütüldüğüne işaret eden Dr. Necip Yemenici; “Hastalığın tedavi süresi en az 6 aydır. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Eğer hasta bu süre içersinde ilaçlarını çok düzenli olarak kullanır ve kontrollerine gelirse tamamen iyileşebilir. Fakat ilaçlarını düzenli olarak kullanmazsa vücudunda verem mikrobuna karşı direnç gelişimine sebep olur. İşte o zaman verem hastalığı öldürücü olabilir. Verem hastasını tedavi etmek hastalığın başkasına yayılmasını önleyecek en iyi yoldur. Bu nedenle tedavisinde Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulanmaktadır.” ifadelerini kullandı. İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 65. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası kapsamında Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile il merkezinde ilköğretim okullarında resim, şiir ve kompozisyon yarışması düzenlendiğini, yarışmaya katılan eserlerin jüri tarafından değerlendirileceğini sözlerine ekledi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme