Velilerin okul isyanı – Kocatepe Gazetesi

Anadolu Öğretmen Liseleri'nin kapatılmasının ardından Prof. Dr. Kamil Miras Anadolu Lisesi olmasına karar verilen Afyonkarahisar Anadolu Öğretmen Lisesi, tercih rehberlerinde Kız İmam Hatip Liseleri arasında yer aldı. Liseli gençler, okul bahçesinde liselerinin sessizce İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürülmesini protesto etti Afyonkarahisar Anadolu Öğretmen Lisesi bahçesinde toplanan öğrenciler, aileleri ve sivil toplum örgütleriyle birlikte durumu protesto etti. [&hellip]

Velilerin okul isyanı

Anadolu Öğretmen Liseleri’nin kapatılmasının ardından Prof. Dr. Kamil Miras Anadolu Lisesi olmasına karar verilen Afyonkarahisar Anadolu Öğretmen Lisesi, tercih rehberlerinde Kız İmam Hatip Liseleri arasında yer aldı. Liseli gençler, okul bahçesinde liselerinin sessizce İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülmesini protesto etti

Afyonkarahisar Anadolu Öğretmen Lisesi bahçesinde toplanan öğrenciler, aileleri ve sivil toplum örgütleriyle birlikte durumu protesto etti. Okullarının İmam Hatip olmasını istemediklerini ifade eden örenciler, okullarının ‘Kamil Miras Anadolu Lisesi’ olması için slogan attılar. Sık sık Öğretmen marşı söyleyen liseli gençler, “okuya okuya kazanacağız” gibi yaratıcı sloganlar da attı. İmam Hatip okullarına karşı olmadıklarını ancak kendi okullarının Fen Lisesi ya da Anadolu Lisesi olmasını isteyen öğrenciler, “Abe Nabi Avcı Naptın Bize?”, “Rabbim’e sordum Kamil Miras dedi”, “The Oscar goes to Kamil Miras” gibi dövizlerle okulun atkılarını açtılar.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ve bazı sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği eylemde Afyonkarahisar Anadolu Öğretmen Lisesi’nin 2014 LYS’de Türkiye 1’incisi çıkardığını hatırlatan Okul Aile Birliği Başkanı Sena Tanyel, okulun dönüştürülmesi sürecinde istikrarlı başarısının dikkate alınmadığını söyledi. Başarının devamı için okulun Fen Lisesi olmanı istediklerini vurgulayan Tanyel, “Öğrencilerimizin okul dönüşümünde yaşadıkları hayal kırıklıklarını, travmalarını gülen yüzlerinin solmalarını, kaygılarını yaşıyoruz. Her gün veliler olarak çocuklarımıza akıl ile izah edemediğimiz duygusallık yaşıyoruz. Yuvası yıkılmış kuşlar misali öğrencilerimizin de boyunlarının büküldüğünü görüyoruz” dedi.
ELİNİZİ ÇOCUKLARIMIZIN ÜZERİNDEN ÇEKİN
Kararın adaletli olmadığını ifade eden CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ise, kararla Anadolu Öğretmen Liselilerin mağdur olacağını belirtti. Yıllarca mağduriyet yaşamış İmam Hatiplilerin eylem yapan gençleri daha iyi anlayacağına inandığını ifade eden Toptaş, “Afyonkarahisar’da geçen yıl 18 okul İmam Hatip Okuluna dönüştürüldü. Boş bir bina bulsalar hemen akıllarına İmam Hatip geliyor. İmam Hatip Okuluna ihtiyaç varsa o da açılır. Geçmişte İmam Hatipliler bir mağduriyet edebiyatının sembolüydü, şimdi mağduriyet edebiyatının sembolü oldular. Çekin çocuklarımızın üzerlerinden elinizi. Çocuklar okullarımızda çok mutlular” şeklinde konuştu.
KARIŞIK EĞİTİM
İMAM HATİPLİLERE DE ZARAR
2014 Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) TS-1 ve TS-2 sınavlarında Türkiye 1’ncisi olan Mehmet Selim Ortak da eyleme destek vererek, arkadaşlarının eğitimi için okulun fen lisesi ya da Anadolu lisesi olmasını istedi. Öğretmen liselerinin kapatılmasının kendisini çok üzdüğünü anlatan Ortak, başarısında okulunun büyük payı olduğunu kaydetti. “Beni ben yapan bu okul ve çalışıp didinen öğretmenlerimizdir” diyen Ortak, kararın tekrar gözde geçirilmesini istedi. Halen okulun öğrencileri olan Betül Yılmaz, Zehra Betül Özmen ve Sezgi Ayata ise, iki yıl karışık eğitim yapılması planlanan okulda hem kendi başarılarının hem de imam hatip öğrencilerinin başarılarının olumsuz etkileneceğini vurguladılar.
BÖYLE UYGUN GÖRDÜK
Eylemi alkışlarla sürdüren öğrenci ve veliler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürümek istedi. Yürüyüşe geçen öğrenci ve velileri okul bahçesi içinde durduran polis gurubun eylemlerinin yasal olmadığını söyledi. Polis ve öğrenci velileri arasında yaklaşık 10 dakika süren pazarlık sonrası öğrencilerin trafiği aksatmadan, küçük guruplar halinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gitmelerine izin verildi. Yaklaşık 15 dakika yürüdükten sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gelen göstericiler; burada da sloganlar atarak, Öğretmen Marşı söyledi. Öğrenciler dağılırken; Okul Aile Birliği’nden 3 veli İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle görüştü. Görüşmede Milli Eğitim yetkililerinin Afyonkarahisar’da imam hatip lisesine ihtiyaç olduğu belirterek, “Bu nedenle okulun böyle dönüştürülmesini uygun gördük.” dedikleri öğrenildi.
Milli Eğitim sonrası Afyonkarahisar Valiliği’ne giden veliler ve öğrencilere Vali Hakan Yusuf Güner’in makamında olmadığı ve sorunun çözümü için İdare Mahkemesi’ne gitmeleri önerildi. İdare Mahkemesi’nin başvuru halinde en erken kararın 29 Temmuz’da alabileceğini ifade eden veliler ise 28 Temmuz tarihinde tercihlerin sona erdiğini belirtti. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme