'Veli maddi destek bekliyor, okul kıyafetinde tekelleşme son bulmalı'
Giyim Eşyası İmalat ve Satıcıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, devletin taşımalı eğitim ve yemek için veliye maddi destek vermesini istedi. Karnıbüyük, okul kıyafetinde tekelleşmenin de sona ermesi gerektiğini söyledi   Afyonkarahisar Giyim Eşyası İmalat ve Satıcıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, yeni eğitim öğretim döneminde taşımalı eğitim, yemek ve okul [&hellip]
Giyim Eşyası İmalat ve Satıcıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, devletin taşımalı eğitim ve yemek için veliye maddi destek vermesini istedi. Karnıbüyük, okul kıyafetinde tekelleşmenin de sona ermesi gerektiğini söyledi
Afyonkarahisar Giyim Eşyası İmalat ve Satıcıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, yeni eğitim öğretim döneminde taşımalı eğitim, yemek ve okul kıyafetleri hakkında gazeteniz Kocatepe’ye açıklama yaptı.
“DEVLETTEN ÖĞRENCİ BAŞINA YARDIM BEKLENİYOR”
Hüseyin Karnıbüyük, öğrenci velilerinden kendilerine taşımalı eğitim ve okul kıyafetiyle ilgili şikâyetler geldiğini söyledi. Karnıbüyük, “Taşımalı eğitimde öğrenci başına aylık 600-650 TL arasındada ücretler istenmektedir. Bu rakamı çoğu velinin kaldırabilme durumu yoktur. Malum kış ayları geliyor. Öğrenci giderleri yanında yakıt doğal gaz giderleri de velilerin belini bükecek. Malumdur ki ekonomide de sıkıntı vardır. Taşımalı eğitime çözüm bulunması gerekiyor. Çözüm olarak taşımalı eğitimden yararlanan öğrencilere ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere devletten maddi destek beklenmektedir. Şu anda Afyon’da 600-650 TL altında bir taşıma yoktur. Türkiye’nin diğer illerinde de bu sorun yaşanmaktadır. Taşımalı eğitimin yanı sıra öğrencilerin yemek sorunuda vardır. Bir öğrencinin velisine yemek ve taşıma ile birlikte yaklaşık aylık maliyeti en az bin 500 TL civarındadır. Buna Milli Eğitim Bakanlığı nezdin de ülke genelinni kapsayan bir çare bulunması gerekiyor. Devletin öğrenci başına bir maddi yardım yapması gerekiyor. Bunu sizin aracılığınızla hükümet yetkililerine, Milli Eğitim Müdürlüğüne, milletvekillerimize bildiriyoruz. Bu büyük bir sorundur. Veliler çıkmazın içinde bu soruna bir çözüm bulunması gerekiyor.” dedi.
“BİR DERDİMİZDE OKUL KIYAFETLERİNİN TEKELLEŞMESİDİR”
Okul kıyafetleriyle ilgili olarak Karnıbüyük şunları söyledi: “Okul kıyafetleri yaklaşık 20 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı’nca serbest olarak açıklanmıştı. Bu serbest giyim özelliğini Okul Aile Birlikleri bozdu. Okul Aile Birlikleri tarafından her okulun kıyafetleri ayrı yapıldı. Neticede de Türkiye’de ve Afyon’da da okulların kıyafetleri birbirine benzemiyor. Öğrencilerin kıyafetleri rengârenk bir gökkuşağına dönüştü. Bu sebeple yaklaşık 15-20 yıldır da okul kıyafetlerinde Türkiye’de tekelleşme oldu. Koskoca Türkiye’de kumaşı üreten iki firma var. Bu okul kıyafetlerini hazırlayan dört tane firma var Türkiye’de. Bunlar İzmir, İstanbul, Gaziantep ve Konya illerindedir. Bu kıyafetleri her ilde 3 veya 4 tane perakende satış yapan esnaflar alıyor. Bunun adı tekelleşmedir. Bugün bir penye 250 TL’den satılıyor. Normal esnaflarda satış fiyatı ise 150 TL’dir. Çünkü kumaşı iki fabrika üretiyor. İmalatı ise dört firma yapıyor. İller bazında da satış yapan yine 4 tane esnaf var. Bizim derdimiz okul kıyafetlerindeki tekelleşme sorunun çözümüdür. Eskiye dönülerek sorun çözülür. Yani siyah, lacivert, gri ve kahverengi renkler eskisi gibi olmalıdır. Pantolon, etek ve tişört dört renkten olursa üretici fabrika sayısıda artar, imalat yapan firmaların sayısıda 4’den 44’e çıkar. Rekabet ortamı doğar. Halkımızda ucuz şekilde okul kıyafeti alabilir.”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi