VEHADER mesleki seminerlere devam ediyor

VEHADER tarafından Veteriner Hekimlikte antibiyotik kullanımında son durum düzenlenen seminerle değerlendirildi Veteriner Hekimlik Halk Sağlığı Derneği (VEHADER) ile Veteriner Hekim Odalarının işbirliği ile 'Tek Sağlık Çerçevesi ile Yeni Antibiyotik Kategorizasyonu: AB Mevzutında Gelinen Son Durum' başlıklı seminer gerçekleştirildi. YÖNETMELİK OCAK 2022'DEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK Yeni yönetmelik değişikliği ile önümüzdeki süreçte veteriner hekimlikte kullanılan antibiyotikler ile [&hellip]

VEHADER tarafından Veteriner Hekimlikte antibiyotik kullanımında son durum düzenlenen seminerle değerlendirildi

Veteriner Hekimlik Halk Sağlığı Derneği (VEHADER) ile Veteriner Hekim Odalarının işbirliği ile “Tek Sağlık Çerçevesi ile Yeni Antibiyotik Kategorizasyonu: AB Mevzutında Gelinen Son Durum” başlıklı seminer gerçekleştirildi.
YÖNETMELİK OCAK 2022’DEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK
Yeni yönetmelik değişikliği ile önümüzdeki süreçte veteriner hekimlikte kullanılan antibiyotikler ile ilgili sınırlamaların geleceği belirtildi. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Dr. Begüm Yurdakök Dikmen seminerde bir sunum yaptı. Dikmen, tarafından yapılan sunumda, antimikrobiyal direnç, önemi, DSÖ’nün aldığı önlemler, Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak bu yönetmelik ve bu yönetmeliği şekillendiren gelişim süreçleri, akılcı antibiyotik kullanımı ve yeni nesil yaklaşımlar hakkında detaylı bilgiler verildi.
“HAYVANLARDA ANTİBİYOTİK KULLANIMI SINIRLANDIRILDI”
AÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Begüm Yurdakök Dikmen sunumunda; Avrupa Parlamentosu’nun 2001/82/EC Yönergesini yürürlükten kaldıran 11 Aralık 2018 tarihli ve veteriner tıbbi ürünlere ilişkin (AB) 2019/6 Yönetmeliği anlattı. Dikmen, “Veteriner tıbbi ürünlerin piyasaya arzı, üretimi, ithalatı, ihracatı, tedariki, dağıtımı, farmakovijilans, kontrolü ve kullanımına ilişkin kurallar bu yönetmelikte belirlemektedir. Beşeri tıbbi ürünlere ve veteriner tıbbi ürünlere karşı hızla antimikrobiyal direnç, hem AB düzeyinde hem de küresel düzeyde büyüyen önemli bir sağlık tehdididir. ‘Son çare’ olanlar da dâhil olmak üzere, insanlarda enfeksiyonların tedavisinde belirli antimikrobiyallerin etkinliğini mümkün olduğu kadar uzun süre korumak için, bu antimikrobiyallerin yalnızca insanlarda kullanım için rezerve edilmesi ve ardından hayvanlarda kullanımlarının yasaklanması gerekli hale gelmiştir. Bu yönetmelik ve ekleri kapsamında da antibiyotikler sınıflandırılmıştır.” dedi.
“TEK SAĞLIK YAKLAŞIMI ESAS ALINDI”
Dikmen sözlerine şöyle devam etti: “Yeni yönetmelik ile özellikle, antimikrobiyallerin hayvanlarda ihtiyatlı ve sorumlu bir şekilde kullanılmasını teşvik etmek için ‘Tek Sağlık’ yaklaşımı doğrultusunda antimikrobiyal direncin yayılmasını somut önlemlerle sınırlamayı amaçlanmıştır. Bu yönetmelikte antimikrobiyel direnç tanımlanmış ve “Tek Sağlık” kavramı vurgulanmıştır. Antibiyotiklerin kategorizasyonu; BM nezdinde OIE, FAO ve DSÖ’nün ortaklaşa çalışmalarının (antibiyotik kullanım ve dirence yönelik global sürveyans verileri) raporları ve Veteriner Tıbbi Ürünler Komitesi (CVMP) ve Beşeri Tıbbi Ürünler Komitesi (CHMP) altında ortaklaşa kurulmuş olan Antimikrobiyal Tavsiye Ad Hoc Uzman (AMEG) tarafından hazırlanarak onaya sunulmuştur. Buna göre 4 antibiyotik kategorizasyonu yapılmıştır. Bunlar Kategori A- Kaçınılması gereken, Kategori B- Sınırlandırılan, Kategori C- Dikkat edilmesi gereken ve Kategori D- İhtiyatlı kullanılması gerekenlerdir.” >> Hayriye CANER’in Haberi

Bakmadan Geçme