Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

VEBAL, ALKOL VE ZEYBEK

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in alkollü içki satışıyla ilgili olarak işyeri açılışı müracaatında bulunanlara verdiği “olumsuz” cevap ülke genelinde gündem oldu.
Afyonkarahisar’da Tekel bayisi açmak isteyen kişilere geçtiğimiz hafta Belediye’den red cevabı verildi. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in, müracaatta bulunanlara “Ben buna imza atamam, bu vebaldir. Adam senden alkol alır, gider kaza yapar, ben bunun vebaline giremem” dediği belirtildi. Yaygın basındaki herkes kendi dünya görüşüne göre olaya yaklaştı. Afyon’da da durum aynı idi.
Kimileri Zeybek’i “demokrasiyi özümseyememekle” suçlarken, kimileri de “popilisit” yaklaşım içinde olduğunu söylediler. Toplumun büyük bir bölümü ise Zeybek’i alkışlar bir tavır takındı. Sivil Toplum Kuruluşları Zeybek’i destekleyen açıklamalarda bulundular.
Kerameti kendinden menkul olan bazı zevat Zeybek’i bu tutumu nedeniyle yerden yere vurduğu gibi, STK’ların Zeybek’e olan desteğini de eleştirdiler. Zeybek’e destek verenlerin “hesap içinde” olduklarını iddia edenler oldu. Olsun, onların bugüne kadar olumlu bir şeye katkı sundukları, taş üstüne taş koymuşlukları vaki değildir zaten. O nedenle hariçten gazel okuyanların icraatı hamamda türkü söylemeye benzer. Üzerinde fazla durmayı gerektirmez.
***
Bize göre bu durum hiç de şaşırtıcı değildi. Çünkü;
Başkan Zeybek’in eleştirilen kararının ardında “Vebal endişesi” vardır.
Afyonkarahisarlılar’ın yakından tanıdığı bir isim olan Mehmet Zeybek, Belediye Başkanı olarak kendisinden beklenen tutumu takınmıştır. Herkesin tanıdığı, bildiği Zeybek’in bunun aksine bir tutum içerisinde bulunması en başta kendisiyle çelişmesi anlamına gelirdi. Bu nedenle Zeybek’in “içkili mekanlarla ilgili tutumu”nu yadırgayanları yadırgadık bizler de…
Afyonkarahisar halkı Mehmet Zeybek’in “Vebal”e olan hassasiyetini, net duruşunu, tavizsiz halini, İslami ve ahlaki kurallara olan yaklaşımını bildiği için Belediye Başkanı yaptı. Önce AK Parti bu meziyetleri nedeniyle Zeybek’i aday gösterdi, sonra Afyonkarahisarlılar Başkan olarak seçti. Hal böyle iken Zeybek’in aldığı bu karara tepki gösterenleri anlamakta zorlanıyoruz doğrusu.
***
Şahsi olarak biz de Zeybek’in kararına, tutumuna destek verenlerdeniz. Bakmayın siz bir bardak suda fırtına kopartanlara. Afyonkarahisar’da içkisini içmek isteyen de aradığını bulur, ibadetini yapmak isteyen de…
Fuhuşun bile internet vasıtayla telefon ekranlarından yansıdığı, ticari konu her ne olursa olsun alıcının da satıcının da sanal ortamda buluşabildiği, Afyonkarahisar Emniyeti’nin hemen hemen her gün uyuşturucu madde ele geçirdiği günümüzde, demokratlık ya da insan haklarına saygı 3 tane Tekel bayiine verilecek ruhsata mı kalmış? Güldürmeyin insanı…
***
Bir de “Devlet alkol ve sigaradan acayip kazanç sağlıyor. Tiryakiler vergileriyle devleti kalkındırıyor. Neden içki ve sigarayla uğraşıyorsunuz?” palavrasına inananlar var. Bir düşünün bakalım. Ya da Molla Google’ye bir soruverin: Devlet’in içki ve sigara vergilerinden elde ettiği kazanç ile içki ve sigaranın zararlarını bertaraf etmek için harcadığı miktar arasında ne kadar fark var? İçki ve sigara nedeniyle sönen hayatlar, hastane-hapishane köşelerindeki çileler hangi vergi geliriyle karşılanabilir?
***
Gece sabaha kadar Afyonkarahisar’da alkollü mamül bulmak mümkündür. Eğlence mekanlarında her türlü talebe göre ticari faaliyet gösterilmektedir. İnternet aracılığıyla yasal ya da yasal olmayan her türlü ticaret yapılabilmektedir. Sigara ve alkol çağımızın mücadele edilmesi gereken en zararlı alışkanlıklarının başında gelmektedir. Devlet sigara ve alkol kullanımıyla ilgili bir çok tedbir almaktadır.
Zeybek’e, onun kararına, Zeybek’i ve kararını destekleyenlere “çakma” telaşında olanların hesabı başkadır. Afyonkarahisar halkının kahir ekseriyeti, bu ve benzer konularda Zeybek ile arkasında duranlar gibi düşünmektedir.
“Vebal” hassasiyeti gösteren Zeybek kendisinden bekleneni yapmıştır. Ardındaki destek, eleştirilerden daha büyüktür. Gerisi laf-ı güzaftır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti