Vatandaştan yol katılım bedeli alınmayacak

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Ocak ayı olağan toplantısı, Belediye Meclis Salonu'nda yapıldı. Toplantıda, Belediye tarafından yapılan yollar için katılım payı alınmaması teklifi, oybirliği ile kabul edildi Afyonkarahisar Belediye Meclisi Ocak ayı olağan toplantısı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda birçok önemli karar alınırken, yol yapımı nedeniyle vatandaştan katılım payı alınmaması teklifi, oybirliği ile kabul [&hellip]

Vatandaştan yol katılım bedeli alınmayacak

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Ocak ayı olağan toplantısı, Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıda, Belediye tarafından yapılan yollar için katılım payı alınmaması teklifi, oybirliği ile kabul edildi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Ocak ayı olağan toplantısı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda birçok önemli karar alınırken, yol yapımı nedeniyle vatandaştan katılım payı alınmaması teklifi, oybirliği ile kabul edildi.
ÇOBAN TALEP ETTİ,
ANKARA DÜZENLEDİ
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye olarak, yeni yapılan yollardan katılım payı alma gibi bir fikirlerinin hiç olmadığını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu ilettiğini ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden konuyla ilgili düzenlemenin geçtiğini belirtti. Çoban, “2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu, 1981’de çıkmış. O tarihte belediyelerin durumu iyi değil. Bütçede gelire ihtiyaçları var. Orada su hizmetleri, kanalizasyon hizmetleri, yol ve kaldırım hizmetlerinin vatandaştan alınması şartı getirilmiş. Belediye bir yere yol yaptığında, kaldırım yaptığında belirli şartları aşmamak suretiyle vatandaştan katılım payı almak zorunluluğu vardı. Hâlâ su ve kanalizasyonda bu devam ediyor. Sadece yollarla ilgili bu kardeşinizin Başbakan’dan talebi üzerine kanun değişikliği yapıldı. Aslında biz su ve kanalizasyonda da katılım payı alınmamasını istemiştik. O şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geldi, komisyonlarda da o şekilde geçti. Ancak Meclis Genel Kurulu’nda su ve kanalizasyon konusundaki katılım payı muhafaza edildi. Sadece yollarla ilgili, Belediye Meclis kararlarıyla, alınır ya da alınmaz diye madde getirildi” dedi.
ZENGİN BELEDİYELER
BİLE ALIYOR
Büyükşehir belediyelerinin bile yol katılım bedellerini aldığını hatırlatan Çoban, “Bizim yaptığımız bütün yollarla ilgili böyle bir niyetimiz hiç yok, olmadı da. Geçmişte bunlar zaman zaman alınmış. Biz bu yol payının alınmamasını teklif ediyoruz. Bu bedeli çok zengin İstanbul, Ankara, İzmir gibi belediyeler dahi alıyor. Afyonkarahisar Belediyesi’nin mali yapısı, buna elveriyor. Ancak su ve kanalizasyon katılım paylarını almamız durumunda zimmet çıkarılıyor” diye konuştu.
KURUMLAR, ZARAR
BEDELİ ÖDÜYOR
Başkan Çoban’ın açıklamasının ardından Belediye Meclisi’nin Milliyetçi Hareket Partili Üyesi Halil İbrahim Baykara, “Asfaltta kazı yapmak zorunda kalan kurumlar, zarar bedeli ödüyor mu” diye sordu. Çoban, bu soruyu şöyle yanıtladı:
Meclisimizce her yıl belirlenen tarifeye göre ölçümlerini arkadaşlarımız yapıyorlar. Tüm kurumlardan parası alınıyor. Mesela doğalgazın 2012’de ödeyeceği para 380 bin lira. TEDAŞ’ın 2011’de ödediği para 375 bin lira. AFJET de 2010, 2011, 2012’de yaklaşık 1 milyon lirayı geçen bir bedel ödedi, ödüyor. Her sene hesabı yapılıyor. Tahakkuka bağlanıyor, para isteniyor. Vatandaş da kazarsa, vatandaştan da para alınıyor.” (Kocatepe)

Bankalar Caddesi rahatlıyor, 2’nci Dumlupınar kapanıyor

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Ocak ayı toplantısında trafik ile ilgili de vatandaşı yakından ilgilendiren kararlar alındı. Buna göre, 2’nci Dumlupınar Mahallesi saat 14 ile 23 arasında trafiğe kapatılacak. Kadınana
İlkokulu-PTT arasındaki duraklar ise Kurtuluş Caddesi’ne kaydırılacak

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Ocak ayı toplantısında, şehiriçi trafik ile ilgili önemli düzenlemeler yapıldı. Oybirliği ile alınan kararlardan birincisi, 2’nci Dumlupınar Caddesi ile ilgili. İl Trafik Komisyonu’nun da onayıyla, 2’nci Dumlupınar Caddesi, saat 14 ile saat 23 arasında trafiğe kapatılacak. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, caddenin tüm gün trafiğe kapatılmasının, caddede çok sayıda mesken bulunması nedeniyle mümkün olmadığını söyledi.
DURAKLAR KURTULUŞ’A
Trafikle ilgili bir diğer karar ise, Bankalar Caddesi’ndeki yoğunluğun hafifletilmesine yönelik. Belediye Meclisi’nin oybirliğiyle aldığı karara göre Bankalar Caddesi’nde Kadınana İlkokulu ile PTT Şubesi önünde kalan duraklar, Kurtuluş Caddesi’ne kaydırılacak. Duraklar, Açıkgözoğlu Sokak’ın başladığı bölüm ile Havuççu Çıkmazı’na kadar sıralanacak.
SAHİPATA’DA İKİ GÜZERGAH
Belediye Meclisi’nin trafik ile ilgili düzenlemeleri arasında dolmuş ve özel halk otobüsüne ilişkin kararlar da yer aldı. Buna göre Sahipata dolmuşları, ikiye bölünecek. Dolmuşların bir kısmı 2’nci Küçük Sanayi ve Fuar Alanı’na gidecek; bir kısmı ise mahalle içinden merkeze gidecek.
5 ARAÇ
İNÖNÜ CADDESİ’NE
Özel halk otobüsü firması Turex’in Özdilek güzergahında çalışan otobüslerinden 5’i, Karayolları 31’inci Şube Müdürlüğü’nden İnönü ve Atatürk Caddeleri’ne geçecek. Öte yandan 2012’nin son Belediye Meclis toplantısında Turex’in 6 aracı daha trafiğe sokması kararında, her araç başına bedel belirlenecek. Toplam 350 bin lirayı bulması beklenen bedelin ödenmesi hâlinde araçlar trafiğe girebilecek. (Kocatepe)

Kaldırımlar genişleyecek

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Dumlupınar ve Dervişpaşa Mahalleleri’nde kaldırım çalışması yapacaklarını belirtti. Çoban, “Dumlupınar ve Dervişpaşa Mahalleleri’nin tüm kaldırımlarını yapıyoruz. Yüzde 70, 80’inde kaldırım yok. Bu kaldırımları yaparken sağ ya da sol tarafı genişleteceğiz” dedi.

Akarçay’a gemi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Akarçay için gemi alınacağını duyurdu. Çoban, “(Akarçay için) Bir adet nehir gemisi, en az 30 yolcu kapasiteli. Bir adet de gondol gemi. İnşallah ihaleye çıkıyoruz tahmin ediyorum. Bu karardan sonra hazır her şeyimiz. Bir gemi alacağız. Eskişehir’dekileri gördüm. 35 yolcu kapasiteli, masası, ses sistemleri olan bir gemi alacağız. Bizim hedefimiz en geç Mayıs ayı içinde Akarçay’a indirmek. Tahmin ediyorum 350 ile 450 bin lira arasında bir gemi. KDV hariç, ihale ile alacağız” diye konuştu.

Bakmadan Geçme