• Haberler
  • Genel
  • “Vatandaşa hizmet için geldik” – Kocatepe Gazetesi

“Vatandaşa hizmet için geldik” – Kocatepe Gazetesi

İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, polis teşkilatının vatandaşa hizmet için bulunduğunu, vatandaşların gerekli hallerde başvuruda çekingen olmamalarını istedi. “Biz vatandaşa hizmet için geldik.” diyen Uçkan, Afyonkarahisar’ın pek çok yöreye göre huzurlu ve sakin bir kent olduğunu vurguladı İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, trafik denetimlerinin periyodu, Mobese aracılığıyla uygulanan trafik cezaları, üniversitede olası hareketlenmelere karşı alınan [&hellip]

"Vatandaşa hizmet için geldik"

İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, polis teşkilatının vatandaşa hizmet için bulunduğunu, vatandaşların gerekli hallerde başvuruda çekingen olmamalarını istedi. “Biz vatandaşa hizmet için geldik.” diyen Uçkan, Afyonkarahisar’ın pek çok yöreye göre huzurlu ve sakin bir kent olduğunu vurguladı

İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, trafik denetimlerinin periyodu, Mobese aracılığıyla uygulanan trafik cezaları, üniversitede olası hareketlenmelere karşı alınan önlemler, emniyete ait termal tesisin akıbeti, yeni emniyet binası ile ilgili çalışmalar, araç ve personel eksikliği, ilin en büyük sorunu ve çözüm yolu, vatandaşla polis arasındaki diyalog biçimi, asayiş olayların kamuoyuna ne kadar yansıtıldığı sorularını cevaplandırdı.
DENETİM SÜREKLİ GEVŞEME YOK
Trafik denetimlerinin süreklilik arz ettiğini, belli zamanlarda artıp belli zamanlarda gevşediği yorumlarının gerçekçi olmadığını söyleyen İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, periyodik olarak uygulamanın devam ettiğini kaydetti. Belirli zamanlarda, belirli yerlerin belirlenip o gün içerisinde trafik ekiplerinin muhakkak uygulamalarını yerine getirdiğini söyleyen Uçkan; “Ben trafik ekiplerimizin nerelerde ne şekilde uygulama yaptığını dışarıya çıktığımda bizzat görüyorum. Mobese kayıtlarından uygulanan cezalarda süreklidir. Mobesenin plaka tanımlaması sayesinde bütün konularda araçlar dikkat edilmektedir. Konum itibariyle şöyle bir örnek vereyim. Şırnak’tan ve Diyarbakır’dan çıkan iki ayrı araç var. Buraya gelinceye kadar kaç ilden geçtiği, bu aracın çalıntı olduğu, bu aracın konuyla ilgili bir takım suç türleriyle iştigal edecek yapıda olduğu, Afyon’da Mobese plaka tanımlama sisteminin süper şekilde takip etmeleri sonucunda bir araçtan 60 kilogramın üzerinde esrar alındı, diğerinden ise yüz kilogram esrar alındı. Bu noktada Mobese plaka tanımlama sisteminden yararlanıldı. Bunlar; çalınan ve aranan şahıslar devamlı takip ediliyor. Çalıntı olan araçlar bile anında aracın nerede olduğu görülüyor. Bizden nasıl çıktığı burada olup olmadığı belirleniyor. Trafik ekipleri 12-24 sistemi ile devamlı çalışmaktadır.” dedi.
ÜNİVERSİTEDE TAVİZ YOK
İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, üniversiteler genelinde başlayan hareketlilik sonrası Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin tüm kampüsleri ve öğrencilerin yaşam alanlarını kapsayan önlemlerin alındığını aktardı. Gerek kampüslerin içerisinde gerekse Kredili Yurtlar Kurumuna bağlı olan tüm yurtlarda, evlerde ikamet eden öğrencilerde olmak üzere 38 bin üniversite öğrencisinin nerede ne şekilde kaldığını bildiklerini belirten Uçkan; “Tüm bunlar takibimizde. Kim hangi suçlar içerisinde bulunmuş gelmiş biliyoruz. Tüm öğrencilerin konumu itibariyle takibimiz içerisindeki yapılanmada tüm bilgilere sahibiz. Sıkıntının olduğu dönem içerisinde üniversitede bizzat rektör bey olmak kaydıyla, öğrenci işleri sekreterliğine kadar koordineli çalışma yapılıyor. Müdahale etme konusu bizde hasıl olduğu süre içerisinde müdahale ediyoruz. Böylece sorunun dallanıp budaklanmasına müsaade edilmiyor. Çeşitli konularla ilgili çeşitli örgütsel yapılar var. Bu durum tüm üniversitelerde olduğu gibi Kocatepe Üniversitesi’nde de var. Bunların yapacakları basın açıklamalarına kadar istediğimiz ve yönlendirdiğimiz yerlerde yaptırıyoruz. İllegal ve legal yapılanma içerisinde olan herşey kontrol altında. Son olarak cezaevlerine destek amacıyla toplandılar. Bizim yönlendirmemize karşı çıktılar. Karşı çıkan 59 öğrenciyi anında göz altına aldık. Taviz yok, üniversitenin tamamen güvenliği Afyon İl Emniyet Müdürlüğü uhdesi altındadır. Örgütsel anlamda ve örgütlere sempatizanlık durumunda huzuru bozacak herşeye gereği yapılıyor. Sivil polis sayısında duruma ve döneme göre artma ve azalma oluyor.” diye konuştu.
REHABİLİTASYON MERKEZİ BAHAR HAZIR
Kütahya karayolu üzerinde Emniyet Genel Müdürlüğüne ait termal tesisin akıbeti hakkında da bilgi veren Mustafa Uçkan, uzun yıllar tamamlanamayan tesisin son dönemde bir önceki Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli’nin uğraşları sonucu bitirilme aşamasına geldiğini belirtti. Uğraşları için Türkmenli’ye teşekkür eden Uçkan, tesisin yaklaşık 3 ile 4 aylık periyotta tamamlanacağını kaydetti. Bu tesisin tam anlamıyla polisevi kimliğinde olmayacağını belirten Uçkan; “İnşallah bu tesis bahar aylarında duruma göre değerlendirilecek. Bu tesis Moral Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi haline dönüştüreceğiz. Aslında konumu Polisevi olarak hizmet vermeye çok uygun değil. Çünkü polisin devamlı gelip gideceği bir yol güzergahında değil. Şehirden bayağı uzak oluşu, dışarıdan gelecek olanlarında o güzergah içerisinde konumu tam değerlendirememesi nedenleriyle Polisevi olmaya uygun değil. Ama özel gelinecek bir mekan olması demek rehabilitasyon merkezi şeklinde değerlendirilmesidir. Gerekirse bu tesisi genel müdürlük uhdesinde değerlendireceğiz. Emniyet Genel Müdürümüz buraya geldiğinde kendileriyle birlikte hem burayı hemde yeni PMYO’nu inceledik. Biz polis olarak bu tür işletmeciliği yapamayız. Bizim işimiz belli. Bu tür yapılanmaları uzman kişilerin yapması yönünde ben teklifte bulundum.” şeklinde konuştu.
YENİ BİNAYA UYGUN YER ARANIYOR
İl Emniyet Müdürlüğü binasının mahalle içerisinde olmaması gerektiğini yeni bir bina yapımı için uygun arazi arayışlarının sürdüğünü anlatan İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, arsa değerlendirmesi yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğüne proje için başvurup hemen inşaatın başlatılacağını söyledi. Boş olan hazine arazilerinin ağırlıklı olarak şehir dışında kaldığını kaydeden Uçkan; “Emniyet Müdürlüğü binası şehrin çok dışında kaldığı zaman kime hizmet vereceğiz? Burası otel değil. Özel olarak oturulup kullanılacak bir yer değil. Uygun bir arsa bulur bulmaz inşaat başlayacağız.” ifadelerini kullandı. Personel konusunda Afyonkarahisar’da çok sayıda ilçe bulunduğunu belirten Mustafa Uçkan, olay sayısı yok denecek kadar az olan ilçeler olduğuna dikkat çekti. Nüfus oranı küçükte olsa belli bir teşkilat yapılanması sonucu personel dağılımının gerektiğini belirten Uçkan, polise ihtiyaç olduğunu, personel daire başkanlığı ile konu hakkında görüşerek talepte bulunacağını kaydetti.
AFYON HUZURLU KENT
Mesleki anlamda baktığında Afyonkarahisar’ın çok ciddi sorunları olan bir il olmadığını belirten İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, diğer illere kıyasla ilde asayiş ve diğer suçların bariz işlendiği konumunun olmadığını söyledi. İnsan topluluklarının olduğu yerlerde bir takım olayların olmasının doğal olduğunu belirten Mustafa Uçkan şöyle konuştu: “Belki kişiler için çok değişik şekilde görünen olaylar dahi iller bazında kıyaslama yapıldığı süre içerisinde Afyon bu manada huzurlu bir kenttir. Bir takım huzuru bozmak isteyenlere de anında gereği yapılmaktadır. Kavşak bir il olması nedeniyle dönemsel olarak belki hırsızlık açısından etkilenmeler olabilir. Buda belli bir kontrol altında tutulmaya çalışılıyor. Bu durumda genellikle terminallerde ve diğer taraflarda bulunduğu ortamı değerlendirme bakımından olabilir.”
MEDYA ÇALIŞANLARINA MESAFE EŞİT
Afyonkarahisar polisi ile vatandaş diyalogunun iyi olduğunu, ihbar mekanizmasının daha verimli kullanılmasının her zaman yararlı olacağını kaydeden Mustafa Uçkan, asayiş olaylarının basına tam olarak yansıtılmadığı yönündeki kanının doğru olmadığını belirtti. Tüm olayların oluş süresi içerisinde olayın faili noktasında rahatsızılk uyandırmayacak, engel ve adli boyutunda sorun teşkil etmeyecek konuların yüzde yüzünün basına yansıtıldığını belirten Uçkan sözlerine şöyle devam etti: “Basına gerekli bilgilendirmenin verilmesi konusunda talimatım var. Ancak bir kaç konu kulağıma geldi. Birkaç şube müdürü bazı adamları çağırıyorlar gibi duyumlar aldım. Bir daha aynı şeyin olmaması konusunda uyarıda bulundum. Tüm basın yayın organlarına eşit mesafenin korunması esastır. Yerel ve ulusal basın temsilciliği konumunda kimler varsa çağrılır. Bilgi veriliyorsa bu manada verilir.”
VATANDAŞI TEDİRGİN
EDEN BEDELİNİ ÖDER
Toplu taşımacılıkta yakın dönemde olay yaşanmaması noktasında gerek minibüs gerekse özel halk otobüsü taraflarının aynı şekilde uyarıldığını söyleyen İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, taraflara olumsuzluk halinde yapacaklarını tebliğ ettiğini kaydetti. Taraflar arasındaki sıkıntılarda özellikle üçüncü şahıs konumundaki vatandaşların rahatsız edilmesi halinde polisin kayıtsız kalmayacağını vurgulayan Uçkan; “Vatandaşın minibüste ya da otobüste olduğu esnada kavga edildiğini, vatandaşların fazlaca tedirgin olduklarını gördüm. Böylesi durumlarda her iki tarafından yapılanı misliyle ödeyeceğini ifade ettim. Vatandaşın huzuru bizim için önde gelen en ana unsurdur. Biz vatandaşa hizmet için geldik.” dedi. Uçkan, 2013 yılının Afyonkarahisar halkına hayırlı uğurlu olmasını dilerken, vatandaşın her türlü asayiş, trafik sorununu iletmede çekingen davranmamasını, tüm iletişim kanallarının en iyi şekilde kullanılmasını istedi.
BURCU AYDIN

Bakmadan Geçme