• Haberler
  • Genel
  • Vatandaş sordu, Ulutürk cevapladı – Kocatepe Gazetesi

Vatandaş sordu, Ulutürk cevapladı – Kocatepe Gazetesi

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk vatandaşların AFJET'le ilgili merak ettiği sorulara cevap verdi AFJET A.Ş Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Kocatepe haber ekibi ile yaptığı söyleşinin ardından gazetenin haber merkezine vatandaşların ilettiği sorulara cevap verdi. İKİ HAT FARKLI Jeotermal enerjinin şehir içi ısıtması ile turizm hattının farklı mı ya da tek bir hattan mı sağlandığı sorusunu [&hellip]

Vatandaş sordu, Ulutürk cevapladı

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk vatandaşların AFJET’le ilgili merak ettiği sorulara cevap verdi

AFJET A.Ş Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Kocatepe haber ekibi ile yaptığı söyleşinin ardından gazetenin haber merkezine vatandaşların ilettiği sorulara cevap verdi.
İKİ HAT FARKLI
Jeotermal enerjinin şehir içi ısıtması ile turizm hattının farklı mı ya da tek bir hattan mı sağlandığı sorusunu cevaplandıran AFJET A.Ş Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, her ikisinin ayrı hatlar olduğunu söyledi. Şehir içi ısıtmasının 16 kilometre geliş, 16 kilometre gidiş olmak üzere toplam 32 kilometrelik bir hattan oluştuğunu kaydeden Ulutürk; “Şehir içi ısıtma hattı izolasyonlu borularla kapalı devre çalışan bir sistemdir. Turizm hattı ise 9×2 toplam 18 kilometredir. Yurt dışından ithal edilen özel bir boru ile yapılmıştır. İkisinin arasındaki fark; Turizm hattında termal su otellere kadar geliyor, diğer hatta ise şartlandırılmış su kullanılıyor. Bölgesel ısıtmada termal su dolaşmıyor. Turizm hattına termal su geliyor. Çünkü otellerin spa merkezlerinde sağlık tedavi hizmetlerinde bu su kullanılıyor. Bölgesel ısıtmada kapalı devre şartlandırılmış su dolaşıyor. Bunlar farklı hatlar.” dedi.
KUYULARIN 5’İ GÖZLEM 5’İ REENJEKSİYON
Toplam kuyu sayısının 28 olması ile kaç litre saniye su elde edildiği kuyu sayısı daha azken durumun ne olduğu sorusunu da cevaplandıran Yusuf Ulutürk, kuyu sayısının yanlış anlaşıldığını belirtti. AFJET A.Ş’nin 18 adet üretim kuyusu olduğunu kaydeden Ulütürk; “Beş tane reenjeksiyon kuyumuz var. 18 üretim kuyusu ile toplam 23 kuyumuz oluyor. Beş adette gözlem kuyusunu buna eklediğinizde o zaman 28 kuyu oluyor. Gözlem kuyuları da adından anlaşılacağı üzere sadece havzayı gözlemlemek üzere açılan kuyulardır. AFJET’in daha önce sanırım 8 adet kuyusu vardı. Bunların bazıları da atıl durumda çalışmayan kuyulardı. AFJET’in kapasitesi saatte 600 ton su harcıyorlardı. Yaklaşık maksimum165 litre civarında su kapasitesi vardı. Biz 2012 kış döneminde eksi 35 derecede bu yılda termal otellerle birlikte saatte 1850 ton suya çıktık. Bu yıl 513 litre su kapasitesine çıktık. Biz kapasiteyi yaklaşık 3 katına çıkarmışız. Biz suyu 8 kuyudan alıyoruz. Diğer kuyular yedek kuyu olarak görev yapıyor. Şu anda 8 kuyumuzun pompaları hazır ama hiç çalıştırmadık. Bir kuyuda problem olduğunda diğerini çalıştırıp dinlendirmeye alıyoruz. Havza yönetimi diye bir kavram var. Sorun olmaması için kuyularda birer aylık dinlenmeler yapıyoruz. Jeolojik yapıyı görmek, saha araştırması içinde kuyu açılabilir.” diye konuştu.
YANLIŞ ALGILAMA VAR
Ambaryolu’nda iki otele neden ayrı hat çekildiğine ilişkin de bilgi aktaran AFJET A.Ş Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, alt yapı yenileme çalışmaları sırasında bizzat tüm otel, yurt ve tesisleri gezerek görüştüğünü kaydetti. O bölgede kendilerine ilk başvuruyu aynı zamanda yurdu bulunan bir otel yönetiminin yaptığını aktaran Ulutürk; “Yurdu ve oteli olan bu yönetim jeotermal enerjiyi ısınmada kullanmak istediklerini bildirdi. Projenin karşı tarafta yer aldığını söyledik. Ama biz ticari anlamda iş yapan ve karı artırma amacı güden bir şirketi yönetiyorum. Yapılan yatırımı çıkarmak zorundayız. Biz elimizdeki enerjiyi en verimli şekilde kullandırıp bunu paraya dönüştürmek durumundayız. Yatırımı finanse etmek zorundayız. Talepte bulunan otele jeotermal enerjiyi verdik. Bu otelin altında başka oteller ve öğrenci yurtları da var. Onlarla da görüştük. Bazıları şimdilik almak istemediğini belirtti. Bizden ilk talepte bulunan otelin ardından 4 ay sonra bu otelin altında başka bir otel enerji aldı. Bu soru ile kast edilen durum ikinci enerji verdiğimiz otelin sahibinin şirket üyesi olması nedeniyle kendisine özel çektirdiği gibi yanlış bir algılama var. Böylesi kasıt asla olamaz. Sonuçta AFJET hizmet üreterek kar etmesi gereken bir şirket. Biz çalışmayı bitirdikten sonra bizzat dolaştığım bazı işletmelerden jeotermal enerji abonesi olmak isteyenler çıktı. Belediye biz işi bitirdikten sonra asfaltı attı. Biz kalkıp da bu saatten sonra Belediye’ye hadi biz yeniden kazacağız siz de arkamızdan tekrar yapın diyemem. Belediye şu anda kazı izni vermiyor. Biz orada dört öğrenci yurduna daha enerji veriyoruz.” şeklinde konuştu.
SAAT İÇİN MOBİL SİSTEM GEREK
Ulutürk, AFJET ödeme sisteminde pay ölçer yerine sayaç usulunün neden kullanılmadığı sorusunu da cevapladı . Her peteğe ayrı pay ölçer takmak yerine su ya da elektrik saati gibi bir uygulama ile tek ölçüm yapılabileceğini ancak Afyonkarahisar’daki bina yapısının uygun olmadığını dile getirdi. Bu uygulamanın hayata geçirilebilmesi için mobil sistem olarak adlandırdıkları bir sistemin olması gerektiğini belirten Ulutürk şöyle konuştu: “Bina altlarında tek bir kolon var. O tek kolondan herkese dağılım yapılıyor. Bu yüzden ana saati bir tane koyarak pay ölçerle dağıtım yapmak zorunda kalıyoruz. Keşke öyle olsa. Biz ölçümlerde rahat ederiz kafamız ağrımaz. Çünkü itirazlar, tartışmalar, sıkıntı olmaz. Mesela İzmir’in Balçova’da öyle. Mobil sistem yapmışlar. Her dairenin girişinde su saati gibi bir saat var. Abonenin kullandığı enerji saatten okunuyor. Örneğin Gazlıgöl caddesinde mobil sisteme uygun bir bina var. Dolayısıyla herkesin ayrı saati var.”
PLAKALAR 02, ÇÜNKÜ KİRALAMA BEDELİ ÇOK MAKUL
AFJET A.Ş Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, şirketin işlerini yapan taşeronların hep il dışından olması ve iş yapan araçların sürekli 02 plakalı araçlar olmasının özel bir nedeni olup olmadığı sorusunu şöyle cevaplandırdı: “Bunun özel sebebi şu; biz ticari anonim şirketiz. Yönetim kurulumuz geçen sene araç kiralama yöntemini tercih etmişti. Bizim ihtiyacımız olan pikap türü araçlarda kiralama için Türkiye çapında kiralama yapan şirket bizim şirketimize 800 TL gibi çok düşük bir rakama kiralama teklifi verdi. Biz 1600-1800 TL gibi rakamlara kiralama yaparken böyle bir fiyat teklifini değerlendirdik. Şirket Adıyaman kökenli. Ankara’da tüm resmi kurumlara araç kiralaması yapıyor. Ayrıca araçların hepsi sıfırdı. Şirketin maddi durumu yerine geldiği için yönetim kurulu araç almayı uygun gördü. Artık işlerimizi kendi aracımızla yapıyoruz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme