Vatandaş, ithal samana bile mecbur kaldı

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, vatandaşların ithal ete, ithal samana ve ithal hayvana mecbur bırakıldığını söyledi. Yılmaz, tarıma hak ettiği değerin verilmediğini belirtti Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı gündem dışı konuşmada tarım ve hayvancılık ile ilgili sorunları anlattı. Yılmaz, 'AKP İktidarı tarıma hak ettiği değeri vermiyor. [&hellip]

Vatandaş, ithal samana bile mecbur kaldı

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, vatandaşların ithal ete, ithal samana ve ithal hayvana mecbur bırakıldığını söyledi. Yılmaz, tarıma hak ettiği değerin verilmediğini belirtti

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı gündem dışı konuşmada tarım ve hayvancılık ile ilgili sorunları anlattı. Yılmaz, “AKP İktidarı tarıma hak ettiği değeri vermiyor. Ülke nüfusunun sağlıklı ve dengeli beslenmesi, gıda güvenilirliği, üreticisinin refahı, tüketicisinin korunması, kollanması gibi konuların sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için ülkede uygulanan tarım politikaları ciddi bir önem arz etmektedir” dedi.
MALİYET YÜKSEK,
ÜRÜN PARA ETMİYOR
Tarım ve hayvancılıkla geçinen herkesin zorlandığına dikkat çeken Yılmaz, “Çiftçimiz, üreticimiz, besicimiz ürünü para etmediği için ürettiği ürünü değerine satamadığı için ve de girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı yoksulluğa itilerek doğduğu toprakları terk etmeye zorlanmış, ürettiğine üreteceğine pişman edilmiş, adeta tarım sektörü yok edilmeye çalışılmıştır. Halkımız ithal ete ve ithal kurbanlığa mecbur bırakılıyor” diye konuştu.
GÜNÜ BİRLİK
POLİTİKALAR
Son 7 yıldır hayata geçirilen politikaların günü kurtarmaya yönelik olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Özellikle son 7 yıldır hayata geçirilen, vizyonsuz, öngörüsüz ve günü kurtarmaya yönelik uygulamalar, ülke tarımının sorunlarının çözümünden öte daha da artmasına sebep olmuştur. O yüzdendir ki, geçtiğimiz yıllar da ithal ete, ithal kurbanlığa hatta ithal samana bile mecbur kalmış idik. Bu sene genelde kurak bir kış sezonu geçirdik. Umut bağladığımız Nisan Yağmurları da yeteri kadar olmadı. Özellikle tahıl ambarı konumundaki Orta Anadolu’da buğday ve arpalar kuraklıktan çok ciddi zarar gördü. Pek çok bitki soğuklama ihtiyacını bile karşılayamadı. Meyve ağaçları erken çiçek açtığından don vurdu zarar gördü, bu senede meyvecilikte ciddi sıkıntılar görülecektir. Bu kuraklık hayvancılığımızı da olumsuz etkileyecektir” ifadelerini kullandı.
BORÇLAR ACİLEN
YAPILANDIRILMALI
Tarımla ilgili çözüm önerilerini de sıralayan Yılmaz, şöyle devam etti:
“Çiftçilerimizin Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarının acilen, çiftçilerimizin ödeyebileceği şekilde yeniden yapılandırılmalı ki çiftçimizin ihtiyacı olan yeteri kadar ilaç, gübre kullanabilsin. Traktörüne mazot koyabilsin. Ayrıca; arpa ve buğday taban fiyatları acilen açıklanmalı. Çiftçi tüccara boğdurulmamalı. Unutmayalım çiftçide para olmazsa esnaf mağdur olur, esnaf mağdur olursa fabrikalar üretimi kesmek, işçi çıkartmak zorunda kalır. Onun için çiftçimizin sorunları acilen çözülmeli, tarlalarını ipotekten, traktörü ve hayvanı hacizden kurtarılmalıdır. En önemli tarımsal girdiler olan mazot, ilaç, gübre, tohum, fidan, fide, tarımsal sulamada kullanılan elektrikten alınan ÖTV ve KDV acilen kaldırılmalıdır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme