• Haberler
  • Genel
  • 'Vatan Akıtılan Kanla Yoğurularak Vatan Oldu'

'Vatan Akıtılan Kanla Yoğurularak Vatan Oldu'

Sinanpaşa İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Teğmen İzzet Güneş, vatan topraklarının Çiğiltepe gibi taş, toprak ve fundalıktan ibaret olmadığını, bu toprakların Albay Reşat Bey gibi onurlu insanların verdiği çetin mücadelelerle, akıtılan kanla yoğrularak vatan olduğunu belirtti

Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında Sinanpaşa İlçesinde bulunan Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği’nde tören düzenlendi. Törene; Sinanpaşa Kaymakamı Serkan Kaya, Sinanpaşa Belediye Başkanı Tolga Yıldırım, Sinanpaşa Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Emek, Sinanpaşa İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Teğmen İzzet Güneş, vatandaşlar katıldılar.

'Vatan Akıtılan Kanla Yoğurularak Vatan Oldu'

Tören anıta Sinanpaşa Kaymakamı Serkan Kaya ve Sinanpaşa Belediye Başkanı Tolga Yıldırım’ın çelenk sunmasıyla başladı. Saygı duruşu, saygı atışının ardından günün anlam ve önemine yönelik konuşmayı Sinanpaşa İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Teğmen İzzet Güneş yaptı.

'Vatan Akıtılan Kanla Yoğurularak Vatan Oldu'

“ŞEHİTLERİMİZİ VE GAZİLERİMİZİ MİNNETLE ANIYORUZ”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapması için Sinanpaşa İlçe Jandarma Komutanı Teğmen İzzet Güneş yaptı. Güneş, 26 Ağustos 1922 tarihinde Kocatepe'de şafak sökerken başlayan ve binlerce kahraman şehidin kanlarıyla sulanan topraklarda devam eden Büyük Taarruzun dünyada emsali görülmemiş kahramanlıkların yaşandığı 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesiyle kesin zafere ulaştığını belirtti. Teğmen Güneş, “102’inci yıl dönümünü sevinç ve gururla kutladığımız Büyük Zaferi bizlere armağan eden bu eşsiz zaferin mimarı Ulu Önder Atatürk'ü, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha şükran ve minnet duygularıyla anıyoruz.

'Vatan Akıtılan Kanla Yoğurularak Vatan Oldu'

Üzerinde bulunduğumuz şehitlik, Çiğiltepe'yi komutanlarına söz verdiği saati alamadığı için intihar eden 57. Tümen Komutanı Albay Reşat Bey ve silah arkadaşlarının azize hatırlarını yaşatmak maksadıyla yaptırılmıştır.Şehitliğe adını veren Albay Reşat Bey, 1879'da İstanbul'da doğmuş, 1896'da harp okulundan piyade teğmen rütbesiyle mezun olmuştur.Türk ordusunun farklı komuta ve kademelerinde görev yapmış, Trablusgarp, Balkan ve Çanakkale savaşlarına katılmıştır.Reşat Bey, 1. Dünya Savaşı'nda Çanakkale cephesinde olağanüstü gayretleriyle komutanlarının dikkatini çekmiştir.Daha sonra Mustafa Kemal Paşa'nın emir komutasındaki 16. Kolordu Komutanlığı'na bağlı 17. Alay Komutanlığı'na getirilmiştir.Reşat Bey komutasındaki 57. Tümenin büyük taarruz planı kapsamındaki görevi Çiğiltepe'yi taarruzla ele geçirmek ve bölgedeki düşmanı imha etmektir.26 Ağustos sabahından itibaren büyük taarruz sırasında cephe genelinde harekât gelişme kaydettiği halde Çiğiltepe bölgesindeki tümenin ilerlemesi olumsuz arazi koşulları ve kuvvetli düşman tahkimatı nedeniyle bir süre sonra yavaşlamıştır.27 Ağustos'ta 57.Tümen taarruzlarını tekrar hızlandırmak için ihtiyatlarını da muharebeye sokar. Tam o sıralarda Mustafa Kemal Paşa sahra telefonu vasıtasıyla Reşat Bey'i arar.Mustafa Kemal Paşa, kahramanlığına ve vazifesine bağlılığına daha önceki muharebelerde şahit olan ve onu çok takdir eder.”

'Vatan Akıtılan Kanla Yoğurularak Vatan Oldu'

“REŞAT BEY BÜYÜK BİR VATANSEVERDİ”

Söz verdiği zamanda Çiğiltepe’yi alamamayı onuruna yediremeyen Reşat Bey’in hayatına son verdiğini belirten Teğmen Güneş, sözlerini şöyle tamamladı:“Reşat Bey, ardında bıraktığı mesajda, ‘Muvaffakiyetsizlik beni hayatımdan bizar etti.’demiştir. Haberi alan Mustafa Kemal'in gözlerinden yaşlar boşanır ve şöyle der.Allah rahmet eylesin.’Reşat Bey büyük bir vatanseverdi.Ne yazık ki zaferi görmek bu değerli askere kısmet olmadı.

'Vatan Akıtılan Kanla Yoğurularak Vatan Oldu'

Onun ölümünden birkaç saat sonra yüzlerce kahramanın uğruna şehit olduğu Çiğiltepe ele geçirildi.Bizler günlük hayatımızda zaman zaman belki de farkında olmadan Çiğiltepe misali taş, toprak ve fundalıktan ibaret gibi görünen bu vatan topraklarının üzerinden geçip gitmekteyiz.Oysaki bu topraklar Albay Reşat Bey gibi onurlu insanların verdiği çetin mücadelelerde akıttığı kanla yoğrularak vatan olmuştur.Onlar Çiğiltepe'yi yalnızca uğruna döktükleri kanlarıyla değil, faziletleriyle vatan yapmışlardır.

Albay Reşat Bey ve arkadaşları Vatan toprakları uğruna ölmek kadar Verilen söz ve üstlenilen vazife uğrunda da Hiç tereddüt etmeden can verebileceklerini göstermişlerdir.Bu duygu ve düşüncelerle Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı'na katılan Tüm askerlerimizi en derin şükran ve duygularımızla anıyor.Kahraman, gazi ve şehitlerimizin manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz. Ruhları şad olsun.”Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliğindeki tören; Şehitlik ziyareti Ahmet Paşa Merkez Cami Müezzini Ahmet Öztürk'ün Kuran-ı Kerim tilavetinde bulunması, Sinanpaşa Müftü Vekili Hüseyin Yavuz tarafından yaptırılan dua, şehitliğin gezilmesinin ardından pilav, ayran ikramıyla sona erdi.

Bakmadan Geçme