Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Varlık-yokluk muhasebesi – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 26 Ağustos 2013 Pazartesi 03:00:00
  Kocatepe Gazetesi’nin de simgesi olan Atatürk’ün Kocatepe’deki o tarihi pozunun nasıl çekildiğini biliyor musunuz?
Daha önce de bahsettik ama böylesi anlamlı bir günde başka bir konudan bahsetmek lüzumsuz olacak düşüncesiyle sizlere bir kez daha anlatmak istiyoruz bu konuyu.
Büyük Taarruz sabahı yani 26 Ağustos 1922 günü bu tarihi fotoğrafı çekerek Türkiye Cumhuriyeti’ne miras bırakan Etem Tem 1960 yılında gazeteci Fikret Otyam’la yaptığı röportajda Ulus Gazetesi’ne şöyle anlatıyor o anları:
“O sabah Kocatepe’de bulunuyorduk. Taarruz şafak vakti saat 5’de başlamıştı. Mustafa Kemal Paşa günler ve geceler süren yorgunluğuna karşı ayakta, vaziyeti adım adım takip ediyor, direktifler veriyordu. Bir ara kumandanlardan ayrıldı. Tek başına, kayalıklar arasında dalgın ve düşünceli dolaşmaya başladı. Zaman zaman sahra dürbünleriyle düşman cephesine bakıyordu. Bir aralık o kayalık tepenin ucuna geldi. Hafifçe eğilmişti. Baş parmağı dudaklarının arasındaydı. Hemen objektifimi çevirdim, adeta nefes almayacak kadar sessizlik içinde deklanşöre bastım, resmini çektim. Saat 11’di”
Bu anıt fotoğrafın önemi, Atatürk’ün o an içinde bulunduğu ruh halini temsil etmesi açısından önem taşımaktadır. Bir milletin varı-yoğu, hayat-memat meselesi o an Atatürk’ün omuzlarındadır adeta.
“Ya istiklal, ya ölüm” parolasının tam da gerçekleşme aşamasıdır. Aylardır süren taarruz hazırlıkları ile Türk Milleti’nin yıllardır süren savaş ve hezimet serüveninden geriye kalanlar adeta son “Türk Ordusu” olarak Afyonkarahisar sırtlarında toplanmıştır.
Şairin Allah’a “Galip et çünkü bu son ordusudur İslam’ın” diye yalvardığı ordu, yani Tük ordusu 300 yıllık bir aradan sonra ilk kez taarruza kalkacaktır.
Düşmana ya son darbe vurulacak, ya da olası bir mağlubiyet karşısında, taa Viyana önlerinde başlayan geri çekilme Anadolu bozkırlarında devam edecektir.
Bu poz, işte bu muhasebelerin Atatürk’ün zihnini zorladığı anları tasvir etmektedir.
Atatürk’ün içinde bulunduğu zor karar anlarıyla ilgili dikkat çeken bir başka an da Şuhut’taki Atatürk Evi’nde yaşanan o gecedir.
Kocatepe’ye çıkmadan önce geçirilen o gecede Atatürk neler düşünmüştü? Nasıl bir zihin hesaplaşma içerisinde idi? Bir milletin varlık-yokluk muhasebesi neleri içeriyordu? Şuhut Atatürk Evi’nin duvarları bu zihni muhasebenin adeta tek şahitleri idi.
Eski Afyonkarahisar Valisi Muzaffer Dilek Şuhut Atatürk Evi’ni bir müze haline getirirken bu düşüncelerden yola çıktığını aktırmıştı bir çok kez.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti