Van depreminden sonra duyarlılık arttı
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde 9 Ocak’ta başlayan Cezaevi Kurtarma Teşkilatı eğitimi sona erdi. Eğitimin kapanış töreninde konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, özellikle Van depreminden sonra kurum ve kuruluşların deprem ve doğal afetlere olan ilgisinin arttığını bildirdiCezaevi Kurtarma Teşkilatı’na (CEKUT) bağlı 25 personel ve 21 hükümlü, İl Afet ve Acil [&hellip]
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde 9 Ocak’ta başlayan Cezaevi Kurtarma Teşkilatı eğitimi sona erdi.
Eğitimin kapanış töreninde konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, özellikle Van depreminden sonra kurum ve kuruluşların deprem ve doğal afetlere olan ilgisinin arttığını bildirdi
Cezaevi Kurtarma Teşkilatı’na (CEKUT) bağlı 25 personel ve 21 hükümlü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde arama ve kurtarma, enkaz çalışmaları, yaralıları taşıma, üst katlardan kurtarma yöntemlerine ilişkin eğitim aldı. 9 Ocak’ta başlayan eğitimlerin kapanış töreninde konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, özellikle Van’da 23 Ekim’de meydana gelen depremin ardından duyarlılığın arttığını bildirdi. Buldan, “Özellikle Van depreminden sonra ilimizde deprem ve doğal afetler konularında halkımızın ve kurumlarımızın artan orandaki ilgi ve alakası bizi ziyadesiyle memnun etmektedir. Çünkü doğal afet tek bir kurumun kendi imkanlarıyla başa çıkabileceği kadar küçük, basit, kısa soluklu bir mesele değildir. Son iki ayda iki üniversite ekibi, itfaiye, otuzdan fazla okul ile şimdi de sizlerle eğitim faaliyeti çerçevesinde birlikte olduk, elimizden geldiğince bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetinde bulunduk” dedi.
Malzemesi
olan tek ekip
CEKUT’un kendi ekip malzemesi olan yegane ekip olduğuna dikkat çeken Buldan, bu konunun önemine de dikkat çekti. Buldan, “Bu noktada ilimizde gönüllü kurum kuruluş ekipleri arasında kendi ekip malzemesi olan yegane ekip olmanız konuya göstermiş olduğunuz duyarlılığın açık bir göstergesidir. Bu günden sonra da imkanlar dahilinde sizlerle sürekli bir eğitim faaliyeti içerisinde olmak istiyoruz” diye konuştu.
Birçok başarılı
çalışmaya
imza atıldı
CEKUT’un başarılı çalışmalara imza attığını kaydeden Buldan, “Arama ve kurtarma ekibinizin 1995 Dinar, 1999 Marmara, 2002 Sultandağı depremlerinde başarılı çalışmalarda bulunarak 2000 yılından sonra CEKUT olarak kurumsallaşmasını, profesyonel anlamda kurtarma çalışmalarında bulunmak için araç, gereç, malzeme temininde bulunmasını memnuniyetle karşılamaktayız” ifadelerini kullandı. Çetin kış şartlarına rağmen yardımseverlik filizlerinin yeşerdiğine dikkat çeken Buldan, bu şartlara rağmen eğitimleri aksatmayan CEKUT ekibine teşekkür etti.
İnsanı kurtarmak temel hedef
Afyonkarahisar Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Muzaffer Avcı da eğitimin son derece yararlı olduğunu bildirdi. Avcı, “Ceza infaz kurumları, depremde müdahale ile ilgili bilgi ve becerileri artırmak için bir kurs düzenlendi. İnşallah deprem olmaz, ama personel arkadaşlarımız ve hükümlülerimizle birlikte insanların kurtarılmasında alacağımız görev bizi mutlu edecektir” ifadele-rine yer verdi.
Cezaevi Kurtarma Teşkilatı, ilk olarak Afyonka-rahisar Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda 27 Haziran 2000 tarihinde 20 hükümlü ve 20 personel ile kuruldu. CEKUT, Sultandağı depreminde görev aldı. Antalya, Uşak, Kütahya, Konya, Burdur, Eskişehir ve Aksaray illerinin katılımıyla Sivil Savunma Müdürlükleri ile birlikte Isparta’da deprem tatbikatına katıldı. 2000 yılından önce ise ekip, başka bir isimle görev yapıyordu. (Kocatepe)