• Haberler
  • Gündem
  • Valilik'ten 'resmi ilan' uyarısı – Kocatepe Gazetesi

Valilik'ten 'resmi ilan' uyarısı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Valiliği tarafından tüm Kaymakamlık ve kamu kurumlarına yönelik bir genelge yayımlanarak yerel yönetimlerin de aralarında bulunduğu tüm kamu kurum ve kuruluşlarının gerçekleştireceği mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinin kanun hükümlerine göre yapılması, yerel gazetelerde ihale ilanlarının yayınlanmasına hassasiyet gösterilmesi istendi.Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği'nin teklifi üzerine Vali Mustafa Tutulmaz'ın talimatları doğrultusunda yayımlanan genelgede, [&hellip]

Afyonkarahisar Valiliği tarafından tüm Kaymakamlık ve kamu kurumlarına yönelik bir genelge yayımlanarak yerel yönetimlerin de aralarında bulunduğu tüm kamu kurum ve kuruluşlarının gerçekleştireceği mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinin kanun hükümlerine göre yapılması, yerel gazetelerde ihale ilanlarının yayınlanmasına hassasiyet gösterilmesi istendi.
Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği’nin teklifi üzerine Vali Mustafa Tutulmaz’ın talimatları doğrultusunda yayımlanan genelgede, Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen koşulların dışına çıkılmaması, arzu edilen rekabet ortamının oluşturularak kamu menfaatinin en üst seviyede sağlanması gerektiği vurgulanırken, ayrıca süreli yayınlarda yapılmayan ilanlar nedeniyle ihalelerin olası iptalleriyle kamu zararına meydan verilmemesi, kanunda belirtilen özel koşullar dışına çıkılmaması, doğrudan alım usulünün genel ihale yöntemi olarak algılanmaması, doğrudan temin hükümlerinden faydalanmak için gerçekleştirilecek ya da alınacak mal ve hizmetlerin bölünmemesi gerektiği belirtildi.
“GENELGE YEREL BASIN
İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği Başkanı Sezer Küçükkurt, “Derneğimizin teklifi ve Sayın Valimizin tensipleri ile bu Genelgenin yayımlanması, hem kamu yararının en üst seviyede sağlanması, hem de ayakta kalma mücadelesi veren yerel basın için büyük önem taşımaktadır. Bu genelgenin yayınlanması ile ihalelerin daha şeffaf ve daha rekabetçi bir ortamda yapılması sağlayacaktır. Aynı zamanda Genelgenin yayınlanması yerel basın kuruluşları için büyük moral olmuştur. Bu sürece sunduğu katkı ve gösterdiği hassasiyet için Afyonkarahisar Valimiz Sayın Mustafa Tutulmaz’a şükranlarımızı sunuyoruz. Ayrıca her zaman desteklerini yanımızda hissettiğimiz Vali Yardımcımız sayın Dr. Mehmet Boztepe ve Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürümüz Sayın Mehmet Kocabıçakoğlu’na da özellikle teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Afyonkarahisar il genelinde 2017 ve 2018 yıllarında özellikle ilgili yasada yer alan hükümlerin zaman zaman yerine getirilmemesi nedeniyle mahalli basın açısından ciddi kayıplar yaşandığı gibi ihalelerin duyurulmasında da sıkıntılar yaşanabildiğine dikkat çeken Küçükkurt, “Basın ilan Kurumu verilerine bakıldığında bu konudaki düşüşler rakamsal olarak görülebilmektedir. Sayın Valimizin ihale süreçleri ve ihale ilanları ile ilgili gösterdikleri hassasiyetin tüm kamu kurumlarımıza yayılmasını temenni ediyoruz. Görevini yerine getirirken kanunlara uygun, hakka riayet ederek hareket eden tüm kamu görevlilerimize de şükranlarımızı bildiriyoruz.” dedi.
GENELGE NELERİ İÇERİYOR?
Afyonkarahisar Valiliği tarafından yayımlanan genelgede şu uyarılarda bulunuldu:
“Bilindiği üzere kamu hukukuna tabi olan veya kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihaleleri 4734 sayılı Kamu ihale Kanunu hükümlerine göre yapılmakta, Kanunun 2. maddesinde Kanunun kapsamına giren idareler sayılmaktadır. 4734 Sayılı Kamu ihale Kanununun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde;
-idarelerin bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu oldukları,
-Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işleri bir arada ihale edilememesi,
-Eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin kısım lara bölünememesi,
-Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usuller olduğu,
-Diğer ihale usullerinin Kanunda belirtilen özel hallerde kullanılabileceği hüküm altına alınmıştır. Aynı Kanunun “idarelerce uyulması gereken diğer kurallar” başlıklı 62’nci maddesinde, Kanun kapsamındaki idarelerce mal veya hizmet alımları ile yapım işleri için ihaleye çıkılmadan önce uyulması zorunlu hususlar belirtilmiş, maddenin (I) bendinde ise Kanunun 21 ve 22’nci maddelerindeki parasal limitler dahilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin Yüzde 10’unu Kamu ihale Kurulunun uygun görüşü olmadıkça aşamayacağı belirtilmiştir.
Yine aynı Kanunun “Görevlilerin Ceza Sorumluluğu” başlıklı 60’ncı maddesinin son paragrafında, 5’inci maddede belirtilen ilkelere ve 62’nci maddede belirtilen kurallara aykırı olarak ihaleye çıkılmasına izin verenler ve ihale yapanlar hakkında ilgili mevzuatlar’ gereğince disiplin cezası uygulanacağı, ayrıca, fili veya davranışlarının özelliğine göre haklarında ceza kovuşturması da yapılıp ve hüküm olunacak ceza ile birlikte tarafların uğradıkları zarar ve ziyan genel hükümlere göre kendilerine tazmin ettirileceği belirtilmektedir.
İlimiz genelinde “Doğrudan Temin usulünün, genel bir ihale yöntemi olarak algılanmaması, doğrudan temin hükümlerinden faydalanmak için yapılacak ya da alınacak mal ve hizmetlerin bölünmemesi ayrıca Kamu ihale Kanununda belirtilen özel koşullar dışına çıkılmaması, istenilen rekabet ortamının yaratılarak, kamu menfaatinin en üst seviyede sağlanması, süreli yayınlarda yapılmayan ilanlar nedeniyle ihalelerin olası iptalleri ile kamu zararına meydan verilmemesi için ihalelerin, Basın ilan Kurumu aracılığıyla süreli yayınlarda ilgili mevzuatlara göre nesrinin gerçekleştirilerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemle rica ederim.
Dr. Mehmet BOZTEPE Vali a. Vali Yardımcısı

Bakmadan Geçme