• Haberler
  • Genel
  • Vali’den şeker üreticisine tavsiye – Kocatepe Gazetesi

Vali’den şeker üreticisine tavsiye – Kocatepe Gazetesi

Afyon Şeker Fabrikası’nın 36’ncı kampanya dönemi açılışında konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu önemli mesajlar verdi. Şeker fabrikasının Afyonkarahisar’dan çekilmesi halinde şehrin çok şey kaybedeceğine değinen Balkanlıoğlu üreticiye seslenerek: “Şeker fabrikası buradan çekilse Afyon çok şey kaybeder. Bu nedenle fabrikamıza sahip çıkmamız her açıdan çok önemli. Bu fabrika varsa sizler varsınız. Biraz daha gayret etmenizde sayısız fayda [&hellip]

Vali'den şeker üreticisine tavsiye

Afyon Şeker Fabrikası’nın 36’ncı kampanya dönemi açılışında konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu önemli mesajlar verdi.

Şeker fabrikasının Afyonkarahisar’dan çekilmesi halinde şehrin çok şey kaybedeceğine değinen Balkanlıoğlu üreticiye seslenerek: “Şeker fabrikası buradan çekilse Afyon çok şey kaybeder. Bu nedenle fabrikamıza sahip çıkmamız her açıdan çok önemli. Bu fabrika varsa sizler varsınız. Biraz daha gayret etmenizde sayısız fayda var” dedi
Afyon Şeker Fabrikası’nın 36’ncı kampanya dönemi başladı. Açılış töreninde CHP Milletvekili Ahmet Toptaş, Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mehmet Azmi Aksu ve Şeker Sendikası Genel Başkanı İsa Gök’ün mesajları okundu.
ÜRETİCİLERE 90 MİLYON TL ÖDENECEK
Törenin açılış konuşmasını Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Ali Uslu yaptı. Geçen yıl 615 bin 500 ton pancarın işlenip 93 bin ton kristal şeker, 23 bin ton yüzde 50 polarlı melas, 190 bin ton pancar posası üretimi yapıldığını aktaran Uslu, bu yıl 7 adet Ziraat Bölge Şefliği üretim alanlarındaki 141 köyde, 6 bin 281 üretici ile 759 bin ton kota sözleşmesi yapıldığını bildirdi. Ali Uslu; “138 Bin 700 dekar pancar ekimi gerçekleştirmiş olup, 780 bin ton pancar üretilecektir. 700 Bin ton, kendi pancarımızdan, 65 bin tonda Ilgın Şeker Fabrikası pancarı işlenecek olup toplam 765 bin ton pancar işlenecektir. İşlenen pancar karşılığında 115 bin 500 ton kristal şeker, 230 bin ton pancar posası, 30 bin ton yüzde 50 polarlı melas üretimi hedeflenmektedir. Fabrikamız, bugüne kadar 13 milyon TL aynı avans, 17 milyon TL nakdi avans olmak üzere toplam 30 milyon TL avans verilerek üreticilerimize katkı sağlanmıştır. 2012 Yılında üreticilerden satın alınacak ve yüzde 16 polar şeker ihtiva eden 1 kilogram düşülmüş a kotası pancarın avans alım fiyatı 0,125 TL olarak belirlenmiştir. Fabrikamız, üreticilerimize 2012 yılı pancar bedeli olarak yaklaşık toplam 90 milyon TL ödeme yapılacaktır” dedi.
BİR KESİMİN
ETKİLENMESİ KAÇINILMAZ
Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Murat Karamoçu, Türkiye’de Şeker Fabrikalarının üretim devamlılığı pancar üreticileri, şeker işçileri ve devletin içinde bulunduğu yeni bir yapılanmadan geçtiğini söyledi. Karamoçu; “Aksi takdirde ülkemiz şeker pancarı sektöründen çekilmek zorunda kalacaktır. Yaşanacak olası kayıpların doğrudan dolaylı olarak geniş bir kesimi etkilemesi kaçınılmaz olacaktır. Türk şeker sektörüne yönelik özelleştirme sürecinde defalarca kez erteleme kararları ile başta kamuoyu olmak üzere sektörle ilgili yetkin kişi ve kurumlar ile siyasi karar vericiler nezdinde yıllardır süren çalışmalarımız görmüş olup özelleştirme ile ilgili tereddütlerin doğmasına sebep olmuştur.” diye konuştu.
BİRAZ GAYRETTE
SAYISIZ FAYDA VAR
Vali İrfan Balkanlıoğlu, şeker fabrikalarının modernize edilerek yaşatılmaya, tarım politikaları ve toprak reformu ile arazilerin genişletilerek parçalanmışlıktan kurtulması gerektiğini bunun acil yapılması gerektiğine temas etti. Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “Bütün bunlara rağmen Türkiye’deki diğer bölgelere göre fabrikamızın hatırı sayılır bir yerde olduğunu öğrenmekte bizi sevindirdi. Afyon’da bu bölgede birçok ilçede şekerle geçinen yüzlerce binlerce aile var. Bunları taşıyan kamyoncularımız var. Küspesinden istifade eden insanlar var. Şeker fabrikası buradan çekilse Afyon çok şey kaybeder. Bu nedenle fabrikamıza sahip çıkmamız her açıdan çok önemli. İşçilerin çalışanların gayret göstermeleri, israftan kaçınmaları çok önemli. Çünkü bu fabrika varsa sizler varsınız. Ama bu fabrika yoksa sizler de yoksunuz. Çiftçilerimiz sıkıntıda. Biraz daha gayret etmenizde sayısız fayda var.”
BAŞKAN VALİYİ ÖVEREK
ÖZÜR DİLEDİ
Törenin son konuşmasını yapan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “halk adamı” olarak tanımladığı Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun hatalara karşı son derece hoşgörülü olduğunu söyledi. Protokol kurallarına göre son konuşmayı il valisinin yapması gerektiğini hatırlatan Çoban, Vali Balkanlıoğlu’nun bu hatayı hoş görerek tepki göstermediğini belirtti. Çoban konuşmasında, Afyon Şeker Fabrikasını Afyonkarahisar’a armağan eden dönemin Başbakan Yardımcısı merhum Necmettin Erbakan’a vefa gösterilmesi gerektiğini belirterek Erbakan’a Allah’tan rahmet diledi. Kurban kesimi ve duaların eşliğinde kantar açılış kurdelesi kesildi. Fabrikaya pancarlarını getiren ilk üç çiftçi olan; Ömer Eroğul’a, Tahir Güney’e ve İbrahim Eygül’e hediyeleri verildi. Kampanya açılış törenine; Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, PMYO Müdürü Müjdat Karagöz, Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Murat Karamoçu, Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Ali Uslu, fabrika çalışanları, yöneticileri, ve çiftçiler katılım gösterdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme