• Haberler
  • Genel
  • Vali Yiğitbaşı'ndan Sokak Köpekleri Talimatı

Vali Yiğitbaşı'ndan Sokak Köpekleri Talimatı

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, başıboş köpekler dolayısıyla olumsuz durumlar yaşanmaması için talimat verdi

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı imzasıyla Kaymakamlıklara, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığına, Belediye Başkanlıklarına, Afyonkarahisar İl Özel İdaresine, Belde Belediye Başkanlıklarına, Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gönderilen talimatta “Son zamanlarda sokak hayvanlarına bağlı olumsuz durumların sayısında artış yaşanmaktadır. Benzer sıkıntıların ortadan kaldırılmasına yönelik hayvanları koruma kanunu ve uygulama yönetmeliklerinde bir takım değişiklikler yapılmıştır.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik yapan 09//07/2021 tarihli ve 7332 sayılı kanun kapsamında ek 1 madde ‘Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kurar.’ hükmü gereğince belediyelere hayvan bakımevi kurma zorunlulukları getirilmiştir.

13 Aralık 2024 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama yönetmeliğinin yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını düzenleyen 7.a fıkrası ‘Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanları 5199 saylı Kanun hükümlerince toplatmak suretiyle çalışma izni alarak kurmuş oldukları hayvan bakımevlerine getirmek.’ emri gereğince Belediyelerin Sokak hayvanlarıyla ilgili hayvanların toplatılarak uygun koşullarda barınakta tutulması görevi asıl sorumluluklarından sayılmıştır.
Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri ise sorumluluk alanındaki sokak hayvanlarını en yakın hayvan bakımevine götürmeleri yönetmelikle görevleri arasında sayılmıştır” denildi.

Vali Yiğitbaşı'ndan Sokak Köpekleri Talimatı

BELEDİYELER TARAFINDAN İVEDİ OLARAK NAKLEDİLECEK

Vali Yiğitbaşı’nın talimatında şu ifadelere yer verildi:

“Aynı Yönetmeliğin 7.ç bendinde "Sahipsiz köpeklere ilişkin yürütülen iş ve işlemlerde popülasyonun sorun yarattığına belediye meclisinde karar verilmesi halinde; Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesinin 12’nci maddesini (Avrupa sözleşmesinin 12 maddesi ‘Taraflardan biri, başıboş hayvan sayısının sorun yarattığını düşünürse, gereksiz ağrı, acı ve ızdırap çekmelerine sebep vermeyecek şekilde sayılarını azaltmak için uygun yasal ve/veya idari tedbirleri alacaktır.") hükmü gereği ilgili belediyeler popülasyonları artan sokak hayvanlarına yönelik tedbirleri alabilecektir. Yine aynı yönetmeliğin l bendinde ‘Denetim elemanlarınca el konulan hayvanları hayvan bakımevine götürmek ya da bakımevi bulunmaması halinde bakımevi bulunan en yakın yerel yönetime ait hayvan bakımevine götürmek veya el konularak hayvan bakımevlerine getirilen hayvanları kabul etmek.’ görevi de belediyelere yüklenmiştir.

Ayrıca ilimiz genelinde vaka sayılarında yaşanan artış nedeniyle muhtemel saldırıların önüne geçebilmek maksadıyla  sokakta  yaşayan  köpeklerin  (küpeli/küpesiz  ayrımına  bakılmaksızın) rehabilitasyonu ve kuduz hastalığı kontrollerinin yapılması amacıyla Afyonkarahisar, İscehisar ve Dinar Belediyelerince barınaklara ivedi olarak nakline, bakımevi kapasitesinin tam olarak kullanılmasına, bu konuda daha etkin ve verimli olarak çalışması gerekmektedir.”

“KÖPEKLERİN İL, İLÇE VE BELDE MERKEZLERİNE BIRAKILMASI YASAK”

Vatandaşların yoğun olarak bulunduğu yerlerde köpek gruplarının görülmesi halinde yapılacak işlemlerin de yer aldığı talimatta Vali Yiğitbaşı, “Genel sağlık, hijyen ve genel güvenlik bakımından okul, hastane, karakol ve diğer kamu kuruluşları gibi insanların yoğun olarak bulunduğu yerlerde köpek grupları görülmesi durumunda kamu yöneticileri  (okul  müdürlüğü,  hastane  başhekimliği,  karakol  amirliği  ve  diğer kamu kurumları) tarafından İlgili Belediyeye ivedi olarak haber verilerek sokak hayvanlarının toplanmasının sağlanması ve takibinin yapılması Bununla beraber köy ve beldelerdeki köpeklerin il, ilçe ve belde merkezlerine bırakılması yasaklanmıştır.

Bırakılmasının tespitinin yapılması durumunda 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14’üncü maddesinin O bendi kapsamında idari para cezası (Hayvan başı 71.965,00 TL) uygulanacaktır. Bu durumun Kaymakamlıklar aracılığı ile köy ve mahalle muhtarlarına duyurulmasının sağlanması, sokak hayvanlarının populasyonunun azaltılması amacıyla sadece barınaklardan sokak hayvanı sahiplenen ve İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine kayıt yaptıranlara İlgili yerel yönetimler tarafından mama, mama kabı, kulube ve veterinerlik hizmeti gibi teşvik edici proje ve çalışmaların yapılması önem arz etmektedir. Belediye başkanlıkları, kaymakamlıklar ve il özel idaresince kanun ve yönetmelik değişikliğinden gelen yukarıda sıralanan görevlerin halkın, çevrenin ve sokak hayvanlarının sağlık ve güvenliğinin korunması açısından titizlikle uygulanması hususunda; gereğini rica ederim” dedi.

Bakmadan Geçme