• Haberler
  • Genel
  • Vali Balkanlıoğlu Hafızlık Yarışması'nda konuştu:

Vali Balkanlıoğlu Hafızlık Yarışması'nda konuştu:

'Uyanışın arefesindeyiz' Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen Hafızlık ve Ezan Okuma 7. Bölge yarışması programında yapılan konuşmalarda İmam-Hatip okullarında düzgün, yeterli öğrenim ve idealist bir ruh aşılanması mesajı verildi. İmam-Hatip lisesi mezunu olduğunu belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, öğrenciler ve öğretmenlere önemli tavsiyelerde bulunarak ekledi: “İnşallah yeni bir uyanışın arefesindeyiz. Çok daha güzel [&hellip]

Vali Balkanlıoğlu Hafızlık Yarışması’nda konuştu:

“Uyanışın arefesindeyiz”

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen Hafızlık ve Ezan Okuma 7. Bölge yarışması programında yapılan konuşmalarda
İmam-Hatip okullarında düzgün, yeterli öğrenim ve idealist bir ruh aşılanması mesajı verildi. İmam-Hatip lisesi mezunu olduğunu belirten Vali İrfan
Balkanlıoğlu, öğrenciler ve öğretmenlere önemli tavsiyelerde bulunarak ekledi: “İnşallah yeni bir uyanışın arefesindeyiz. Çok daha güzel günler bizi bekliyor.”

AKÜ ANS kampüsü Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen her yıl Kutlu Doğum Haftası’nda Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen Hafızlık ve Ezan Okuma 7. Bölge yarışması öncesinde Kur’anı Kerim tilavetinde bulunuldu. Yarışmanın hafızlık bölümünde; İzmir Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Ahmet Faruk Gülen birinci, Manisa Akhisar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Nurullah Ergenç ikinci, Denizli Cedide Abalıoğlu Anadolu
İmam-Hatip Lisesi’nden Yasin Memiş üçüncü oldu. Ezan okuma bölümünde ise; İzmir Anadolu İmam-Hatip Lisesi’nden Ozan Şen birinci, Denizli Cedide Abalıoğlu Anadolu İmam-Hatip Lisesi’nden Turan Tosun ikinci ve Muğla Köyceğiz Anadolu İmam-Hatip Lisesi’nden Cihat Gümüş üçüncü oldular.
7. BÖLGEYİ 11 İL OLUŞTURUYOR
Yarışma programının açılış konuşmasını İmam-Hatip Lisesi Müdürü İbrahim Selvi yaptı. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (SAV) bir hafta boyunca anılacağı Kutlu Doğum Haftası başlangıcının müstesna bir günü olduğunu belirten Selvi, haftanın hayırlı ve mübarek olmasını diledi. Hafızlık ve Ezan Okuma 7. Bölge yarışmasının; Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta, Manisa, İzmir, Muğla, Kütahya, Uşak illeri arasında yapıldığını belirten Selvi; “Yedinci bölgeyi oluşturan iller arasında yarışma yapmak ve onları zevkle izlemek için biraraya geldik. Bu imkanları bize sağlayan Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüze, Valiliğimize, üniversitemizin tüm güzel imkanlarını bize sunan Rektörümüze, Milli Eğitim Müdürlüğümüze her zaman yaptığımız faaliyetlerde samimi ve gönülden bize destek veren Belediye Başkanımıza, okulumaz karşı duyarlı olan maddi manevi desteğini esirgemeyen esnafımıza en içten duygularla teşekkür ediyorum. Bu salonda Efendimizin (SAV) ifadesi ile ‘İnsanların en hayırlılarının bulunduğu müstesna bir topluluk.’ bulunmaktadır. Rabbimize böyle bir topluluk içinde bizi bulundurduğu ve böyle yüce bir kitaba hizmet ettirdiği için sonsuz hamd ediyorum. Ahirette de bizleri en güzel yerlerde buluşturmasını diliyorum.” dedi.
ZAYIFLAYAN RUH
KUVVETLENDİRİLECEK
İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın konuşmasına programı onurlandıran konaklara katılımları nedeniyle teşekkür ederek başladı. Yalçın, kısaca imam hatip okullarının misyonlarını açıklamak istediğini belirtti. İmam Hatip Liselerinin açıldıkları günden itibaren halkın teveccühünü kazanmış olan okullar olduğunu söyleyen Yalçın; “İmam-Hatip Liseleri halkımızın vicdanının tezahürü olarak ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni çok iyi bilindiği gibi o okullarda imanlı, ahlaklı, dürüst çocukların yetişmesidir. Halkımız sadece bu okullara çocuklarını imam olsunlar, din görevlisi olsunlar diye değil aynı zamanda iyi bir din eğitimi alıp, ahlaklı, dürüst olmaları için göndermiştir ve göndermeye de devam etmektedir. Bugün bu ruh bir nebzede olsa zayıflamış olmasına rağmen yeniden bu ruhun kazanılması için el birliği ile mücadele etmek durumundayız. Dünyanın kaos yaşadığı şu günlerde ve şu çağda eğer ülkemiz gerçekten dünya üzerinde söz sahibi hala gelmişse; bunu imam hatip ruhlu insanların, imam hatip gençliğinin imam hatipli olarak yetişen insanların bugün ülkemizde söz sahibi olmalarına bağlıdır. Kısaca kirlenen dünyada kirlenmeyen insan istiyorsak bunun yolu imanlı, ahlaklı gençler yetiştirmekten geçiyor. 11 ilimizden bu yarışmaya katılan öğrencilerimize başarılar diliyorum. Burada her ilin temsilcisi yarışacak. Ama her biri gönlümüzde birincidir.” diye konuştu.
ÜST DÜZEY DESTEK SÜRECEK
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nce organize edilen 7. Bölge Hafızlık ve Ezan Okuma yarışmasına üniversite olarak ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Üniversite yönetimi olarak yeni bir anlayış yeni bir yaklaşımla AKÜ’nün halkla içi içe olduğunu ve bunu sürdüreceğini vurgulayan Rektör Solak; “Üniversitemizin imkanı sosyal, ekonomik, kültürel ve günlük etkileşim alanlarında her zaman şehrimizin sivil toplum örgütleri, valiliğimize bağlı müdürlüklerimizin programlarına daima ev sahipliği yapacaktır. Ancak özellikle böylesi bir günde inancımızın en önemli eseri olan kitabımıza ilişkin hafızlıkla ilgili bir konu olunca bu daha da önem arz etmektedir. Onun için en üst düzeyde destek vermeye devam edeceğiz.” diye konuştu.
HAZİRAN AYINA YETİŞECEK
Güzel bir konuyu daha paylaşmak istediğinden söz eden AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak; “Geçtiğimiz günlerde İlim Yayma Cemiyetimizin yetkilileri beni defalarca ziyarete geldi. Kendiler ‘Hocam ne zaman ilahiyat fakültesini açacaksınız?’ diye sordular. Allah’a şükürler olsun ki Türkiye’de 7 İslami İlimler Fakültesi’nden birini buraya açtık, dekanımızı atadık. Kendisine güzel bir kampüs organize ediyoruz. Şu anda çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bir taraftan öğretim üyesi alımları diğer taraftan alt yapı çalışmaları Allah nasibi kısmet ederse sanıyorum Haziran ayına kadar kesinlikle yetiştireceğiz. Bunun için her türlü önlemi aldık. Maddi açıdan uygulama açısından. Sayın Dekanımız üst düzey gayretle çalışmalarını yürütüyor. Kutlu doğum haftası nedeniyle düzenlenecek bir panelde kendisi güzel bilgiler verecek.” şeklinde konuştu.
İSLAMİ İLİMLERE ÖZEL KAMPÜS
İl merkezimizde 3 adet kampüs bulunduğunu, yarışmanın yapıldığı Ahmet Necdet Sezer kampüsünde merkez kampüsü, içinde temel bilimler, mühendislik, sosyal bilimler, veteriner hekimlik gibi fakültelerin bulunduğunu belirten Solak; “İzmir yolu üzerindeki ikinci kampüsümüz olan Ali Çetinkaya kampüsümüzde sağlıkla ilgili bölümler ağırlıkta. Şuhut yolu üzerindeki kampüsümüzde İslami İlimler Kampüsü olarak adınıda AKÜ Ahmet Karahisari İlahiyat kampüsü olarak organize edip senatodan isminide onayladık. Hazırlıklarımız hızla devam ediyor. Ayrıca Din Kültürü Ahlak Bilgisi öğretmenliği bölümünüde oraya yönlendirdik. İslami Araştırmalar Merkezi, İslami İlimler Fakültesi’nin bütün bölümleri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi gibi tüm bölümleri tek çatı altında toplayarak güzel bir eğitim öğretim yuvası haline getireceğiz. Bunda hiçbir endişeniz olmasın. İmam-Hatip okulu mezunları da ilimizde, üniversitemizde nezih bir ortamda eğitim almaları için 13 fakültemiz, 6 yüksekokulumuz, 15 Meslek Yüksek Okulumuz, 37 bin öğrencimiz, 1300 öğretim elemanımız ve 900 çalışanımızla emrinizdeyiz. Kutlu doğum haftasının güzel geçmesini diliyoruz.” ifadelerini kullandı.
GEÇMİŞİ BİLMEK ANI
DEĞERLENDİRMEK ŞÜKÜRDÜR
İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, kendisinin yaşındaki insanların salondaki manzaraya baktığında başkaca şeyler gördüğünü söyledi. “Biz öyle dönemler yaşadik ki, mesela benim mezun olduğum dönemde üniversiteye girme imkanımız yoktu.” diyen Kıyıklık şöyle konuştu: “İmam Hatip mezunu olarak almıyorlardı. Allah razı olsun şu anda AKÜ Rektörümüz burayı Kur’an-ı Kerim ve ezan yarışması için bu salonu açmış. Kendisine teşekkür ederiz. Ama oda bize ayrı bir imkan getirmiştir. 17 dersi dışarıdan vererek öyle farkla falan değil biz yine üniversiteye girebilme imkanını bulmuştuk. Bu ayrı bir güzellik. Diğer yandan yarışma yapılacak olan yer 15 yıl önce çocuklarımızın yüzde 90’na kapatılmıştı. Koydukları kat sayı engeli yüzünden çocuklarımız üniversitelere giremiyorlardı. Bu imkanı sağlayan herkesten Allah razı olsun. İnsan geçmişini iyi bilir, anını çok iyi değerlendirirse gelecek onu çok güzel bir şekilde karşılar. Geçmişi çok iyi bilmek şu anı çok iyi değerlendirmek şükürdür. Bu şükrü herkes mutlaka yerine getirmelidir. Bugünün idareci insanları bundan 40 ile 50 yıl önce yaşayan insanların yetiştirdiği çocuklardır. Demek ki bizim büyüklerimiz çok güzel bir hazırlık yapmışlar ki, Allah bize bugünleri nasip etti.”
USUL VE ESAS MÜHİM
Salondaki gençlere seslenen İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, gençlerin sırtına çok farklı bir sorumluluk aldığını, gelecekte ülke geneline hitap edecek insanların onlardan meydana geleceğinden bu doğrultuda bir ayarlama yapmalarını tavsiye etti. Bugünün insanlarının da gençleri ona göre yetiştirmesi zorunluluğuna temas eden Kıyıklık şunları söyledi: “Bunlara çok dikkat etmek gerekir. Kur’anı Kerimi ve ezanı okumak çok güzel bir şeydir. Ancak yıllardan beri dikkatimi çeken birşey vardır. Seslerimiz güzel olabilir, çok güzel makamda ortaya koyabiliriz. Ama nedense bizde Kur’an okumada güzel sesimizi hangi usullerle, jest ve mimiklerimizle insanlara nasıl vereceğimiz konusunda maalesef hiçbir usul ve esasımız yoktur. Ses güzelse birazda çok güzel çıkıyorsa makamı da güzel yapıyorsa o ses birinci seçiliyor. Halbu ki Kur’anı Kerim bir hitabettir. İnsanlara da indirilme şartı bellidir. Okuyup anlayabilmek ve onun gereğini yerine getirmektir. Okurken siz halka öyle hitap etmelisiniz ki, jestinizden, mimiklerinizden ve yüz hatlarınızdan dinleyenler mutlaka birşeyler alıp ona göre yol ve yordamını tespit etmeli. Yanlış anlamayın ama en çok üzüldüğüm şey. Kur’anı Kerim okurken niye gözlerimizi kapatırız diye düşünürüm. Niye anlamına göre değil de sesimizin şekline göre bir yerlerde yükseltir, bir yerlerde buna da çok üzülürüm. Elhamdülillah Kur’anı Kerimi çok okuduk, anlamını da iyi biliyoruz. Ama bunlara uygun o güzel sesimizi ortaya çıkartsak, dinleyenlere, yüzümüze bakanlara o birşeyler söylese. Sadece kulaklara değil gönüllere de birşeyler konulsa.”
BAŞBAKAN EN SOMUT ÖRNEK
Örnek olmanın İslamiyeti çok güzel anlatmak değil çok güzel şekilde yaşayarak yapılabileceğinin altını çizen İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Kur’anın da aynı şekilde düşünülmesi gerektiğini söyledi. İmam hatip okullarında okuyan ve evlatları bu okullarda okuyan herkese seslenen Kıyıklık sözlerine şöyle devam etti: “İstirhamım şudur; Çocuklarınızı mutlaka bu okullara gönderin ama neslinize de bu şekilde mutlaka devam edin. Çocuklarımız her okulda okusun. Ama imam hatipte okuyan insanlar çocuklarını da buraya devam ettirirlerse neslin devamı olmuş olur. Bilhassa okul müdürlerimiz, meslek öğretmenlerimiz buna dikkat etmeliler. Oraya da daha elit diyebileceğimiz zihinsel bakımdan seçilmiş öğrencilerimiz gitmeliki çok iyi örnekler olabilsinler, gittikleri yerde kutup ve yıldız olabilsinler. Eğer şu anda bizi idare eden Başbakanımız dünya ülkeleri arasında çok fazla seviliyor ise çok güzel konuşmasından öte çok güzel boyunun bosunun olmasından öte bu inancı çok iyi yaşayan bir insan olmasından dolayıdır. Buna da dikkat etmek lazım. Yetiştirdiğimiz nesilleri ona göre yetiştirmemiz lazım diye düşünüyorum. Gelecekte çok güzel örnekler olacağı temenni ve duygusuyla yarışmacı çocuklarımıza başarılar diliyorum. İnşallah asıl olan Kur’anı asra anlatacakların bu topluluktan çıkmasını diliyorum.”
EZAN BAYRAK KADAR ÖNEMLİ
Programın son konuşmasını Vali İrfan Balkanlıoğlu yaptı. Yarışmanın Afyonkarahisar’da düzenlenmesinden son derece mutlu olduğunu ifade etti. Balkanlıoğlu, birlik ve beraberliğin timsali, bağımsız bir devlet olmanın göstergesi olan en az bayrak kadar önemli olduğunu belirttiği ezanın, Allah kelamı Kur’anın yarışma konusu olmasınında ayrıca mutlu ettiğini kaydetti. Değişik vesilelerle Avrupa ülkelerine gidildiğini söyleyen Vali Balkanlıoğlu; “Oralarda en büyük eksiklik ve sıkıntı ezan sesinin duyulamaması. Çünkü camii yok olan yerde de dışarıya ezan sesi verdirmiyorlar. Hatta minare yapımına müsaade etmeyen gelişmiş batı ülkeleri çıktı. Demek ki orası Müslümanlar’ın çok rahat yaşadığı, özgürce inancını ifade edebildiği ülkeler değil. Buralarda bayrağımız dalgalanıyor, ezanımızda okunuyor. Vaktimizi ona göre planlıyoruz buda bize mutluluk ve huzur veriyor. Çünkü elhamdülillah burada hür ve bağımsız yaşıyoruz. Kur’anı Kerimi güzel okumak ve teleffuz etmek son derece önemli. Ezanıda makamına ve kaidesine uygun okumak. İnsanları beş vakit camiiye davet etme açısından son derece mühim. Bu konularda eğitim veren imam hatip liselerimizin biraz daha özen göstermesi lazım. Geçmişte kat sayı engeli ile okuma iddası olmayan çocukları imam hatip okulu müdürleri köy köy gezerek okullarımız aman kapılmasın diye okula almak için uğraşıyorlardı. Buda beraberinde birçok sorunu getirmişti.” dedi.
“BİZ İDEALİST YETİŞTİRİLDİK”
İmam Hatip okullarından mezun olmasına rağmen Kur’anı Kerimi yüzünden okumayı bilmeyen gençlerin varlığına işaret eden Vali İrfan Balkanlıoğlu şunları söyledi: “Bu tür gençleri gördüğümüzde üzülürdük. Böyle bir örneği yaşadıktan sonra tüm İmam Hatip Lisesi idareci ve öğretmenleri toplayarak daha hassas ve özen gösterilmesi gerektiğini anlattık. Bu çocuklara biraz ideal ve ruh verin. Bende 1979 İmam-Hatip mezunuym. Mezun olur olmaz hemen hukuk fakültesine girdim. Görmediği derslere rağmen bir çok hukuk ve tıp fakülteleri gibi güzel okullara girenler oldu. Şu memlekette belli noktalara gelme, belli düşüncedeki insanların bu memlekete hizmet etme noksatın da ideali vardı. Bu idealizm mi hocalarımız verirdi. Bize müdürlerimiz, idarecilerimiz ve öğretmenlerimiz bir ruh, çalışma azmi ve şevki aşılarlardı. Bu sayede belli noktalara geldik. Benim küçük kardeşimde imam hatip mezunu ve göz hastalıkları uzmanı hekimdir. O da mezun olduğu ilk sene girdiği ilk sınavda tıp fakültesini kazandı. Okulu bitirir bitirmezde göz uzmanlığını kazandı. İnşallah artık kat sayı engelide kalktığına göre meslek derslerini mükemmel yapmanın yanında diğer derslere de özen göstererek bu konuda çocuklarımıza bir gelecek vaat ederek, motivasyonla hedef ve ilkeler vermek şart. Yeni bir uyanışın arifesindeyiz inşallah. Çok daha güzel günler bizi bekliyor. Bu yarışmanın herkese hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme