'Uzun Çarşı tarihi doku ile bağdaşacak'

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Uzun Çarşı'nın yeni çehresinin Afyon'a güzel bir şehir hüviyeti kazandıracağını, şehir içi trafikte tek yön uygulamasına bu yıl içerisinde geçileceğini ve Teleferik Projesinin 2023 yılı Mayıs ayı başında halkın hizmetine gireceğini söyledi   Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Kocatepe Gazetesi muhabirinin sorularını cevaplandırdı. 'UZUN ÇARŞI'YI TURİZM HATTI İLE BİRLEŞTİRMEK İSTEDİK' Başkan [&hellip]

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Uzun Çarşı’nın yeni çehresinin Afyon’a güzel bir şehir hüviyeti kazandıracağını, şehir içi trafikte tek yön uygulamasına bu yıl içerisinde geçileceğini ve Teleferik Projesinin 2023 yılı Mayıs ayı başında halkın hizmetine gireceğini söyledi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Kocatepe Gazetesi muhabirinin sorularını cevaplandırdı.
“UZUN ÇARŞI’YI TURİZM HATTI İLE BİRLEŞTİRMEK İSTEDİK”
Başkan Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar’ın son yıllarda termaliyle, mermeriyle, Büyük Taarruz’un başladığı kent olarak gastronomisiyle ön plana çıktığını söyledi. Zeybek, “Bunun yanında Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından tescilli sayısı 400’ün üzerinde konağımız vardır. Biz bunları yıllar içerisinde zaman zaman Sokak Sağlıklaştırması Projemizle tamamlayıp turizme açıyoruz. 2021 yılında 115 konağımızın restorasyonunu tamamlayarak turizme açtık. Bizden öncede Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü vasıtasıyla zannederim 80’e yakın konak restore edilmişti. Bu dönemde biz yine ikinci etap olarak veya üçüncü etap olarak 98 konağımızın restorasyon işlemine başladık. Tabi bu turizm hattı üzerinde bizim olmazsa olmazımız şehir trafiğinin canlı olduğu Uzun Çarşı’yı da aynı turizm hattıyla birleştirmek istedik.” dedi.
“UZUN ÇARŞI’NIN ÇEHRESİ
AFYON’A GÜZEL BİR ŞEHİR
HÜVİYETİ KAZANDIRACAK”
Uzun Çarşı’nın ticaretin yoğun olduğu bir bölge olduğunu ifade eden Zeybek, “Ticaretin yoğun olduğu Uzun Çarşımız görüntü olarak hiç turizm bölgesine yakışmıyor. Ciddi bir tabela kirliliği var. Binalara da ciddi bir bakım gerekiyordu. Biz burayı Uzun Çarşı’daki esnafımızla yaklaşık 3 defa Belediye Meclis Salonumuzda toplantı yaparak biraraya geldik. Yapmamız gereken iyileştirme çalışmalarını avam proje üzerinden kendilerine izah ettik. Aslında gönlümde yatan Uzun Çarşı’nın tamamen trafiğe kapatılarak yaya yürüyüşüne açılmasından yanaydı. Ama esnaf arkadaşlarımızla yaptığımız istişarede kaldırımları genişleterek sadece tek aracın geçebileceği bir transit geçiş yolu olsun denildi. O şekilde bir çalışma hazırlandı. Esnaf arkadaşlarımıza bu durum toplantılarda görüntülerle izah edildi. Mutabık kalınıp olurlar alındıktan sonra Kurban Bayramı’ndan önce oradaki Uzun Çarşı Sağlıklaştırma Çalışmasını gerçekleştirecektik. Bayram alışverişi ve ticari hayatın yoğun olduğu dönem olduğu için bayram sonrası çalışmanın başlanması istenildi. Biz gündüz ki ticarete engel olmadan akşam 20.00’den sabah 8.00’e kadar geceleri çalışarak çalışmalarımızı tamamlayacağız. İskelelerimiz kuruldu, ekiplerimiz geceleri projektör aydınlatmasıyla çalışmaya başladılar. İnşallah en kısa sürede Uzun Çarşımızı Afyon’a yakışır biçimde ilimizi turizmde ön plana çıkaracak şekilde bir çalışmayı bitirerek turizme açmayı hedefliyoruz. Uzun Çarşı’nın yeni çehresi Afyon’a bir şehir hüviyeti kazandıracak şekilde hemşehrilerimizin kullanımına açacağız. Rahat yürünecek geniş kaldırımlar. Esnafımızdan talep olursa zaman zaman aralara oturma grupları koyarak oturulabilecek alanlar oluşturmayı düşünüyoruz.” diye konuştu.
“TAŞIT SAYILARINA GÖRE TEK YÖN UYGULAMASINI BU YIL BAŞLATACAĞIZ”
Şehir içi trafiğin tek yön olması konusundaki son durumu değerlendiren Zeybek, “Bu konuda şehir merkezimize giren beş ana arterimiz var. Mecidiye Mahallemizden gelen bir yolumuz var. Yapılaşma tamamen bitişik nizam biçimindedir. Yolumuzu genişletme imkanımız yok. İkincisi Gazlıgöl Caddesi’nde de yapılaşma bitişik nizamdır. Burada da yolu genişletme imkanımız yoktur. Üçüncüsü Ordu Bulvarı’nda gidiş geliş çift yöndür. Ambaryolu Caddemiz üzerindeki yapılar yine bitişik nizamdır. Yol üzerinde ilave bir genişletme yapabilmemiz mümkün değildir. Beşincisi Kurtuluş Caddesi’ndeki yapı düzeni de bitişik nizamdır. Yapılaşma tamamen bitmiş, genişletme çalışmamız mümkün değildir. Emniyetten aldığımız bilgiler doğrultusunda nüfus oranına göre araç sayısı en fazla olan illerden birisiyiz. Caddelerimizde hem geliş hem gidiş olarak şu ana kadar çift yön uygulaması var. Sıkışıklık bir türlü atlatılamadı. Biz şu anda ekiplerimize taşıtları saydırıyoruz. Giriş mi yoksa çıkış mı daha çok diye sayım yapılıyor. Kabaca düşünürsek Mecidiye Mahallemizi şehre giriş, yani Hamidiye Mahallesi’nden eski Emniyet Müdürlüğü’nün olduğu caddeyi şehre giriş olarak düzenleyeceğiz. Gazlıgöl Caddesini şehirden çıkış, Ordu Bulvarı hem giriş hem çıkış, Anbaryolu çıkış, Kurtuluş Caddesini de şehre giriş olarak planladık. Ama ifade ettiğim gibi taşıt sayılarını bekliyoruz. Ona göre tek yön uygulaması başlatacağız. İnşallah bir nebze de olsa şehir trafiğini rahatlatabileceğimizi düşünüyoruz. İnşallah onu uygulayıp göreceğiz. Bu yıl içerisinde tek yön uygulamasına geçeceğiz.” şeklinde konuştu.
“TELEFERİK 2023’ÜN MAYIS BAŞINDA HALKIN HİZMETİNDE OLACAK”
Teleferik projesinin akıbeti hakkında bilgi veren Zeybek şunları kaydetti: “Teleferik projemizin ihalesini gerçekleştirdik. Uzun yıllar Afyon’un gündeminde olan bir teleferik projemiz vardı. Tamamen yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıktık. İhaleyi alan firmamızla sözleşmeyi imzaladık. Yer teslimi yapıldı. Karahisar Kalesi’nin üzerine 70 metre genişliğinde bir kafeterya yapılacak. Makineler büyük ihtimalle İsviçre’den gelecek. Makine imalatını yapan firmanın yetkilisi Kurban Bayramı’ndan önce geldi. Drone uçuşlarıyla Karahisar Kalesi’nin tepesinden bir görüntü çektiler. Kale’ye malzemeleri çıkarabilmeleri için bir asansör kurmaları gerekiyor. O hazırlanıyor. Hazırlanan proje Eskişehir Koruma Kuruluna onaylatılıp Ağustos ayı içerisinde de inşallah şantiyeyi kurup çalışmaya başlayacaklar. 2023 yılının Mayıs ayı başında inşallah ihaleyi alan firmadan aldığımız söze göre teleferik halkımızın kullanımına açılmış olacak.”
>> Burcu AYDIN’ın ÖZEL Haberi

Bakmadan Geçme