- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Uzmanlardan Uyarı! Botoks Sonrası Yapılmaması Gerekenler
Uzmanlardan Uyarı! Botoks Sonrası Yapılmaması Gerekenler
Son yıllarda estetik uygulamalar arasında en sık tercih edilen işlemlerden birisi olan botoks, ciltteki ince çizgileri azaltmak isteyenlerin başvurduğu bir yöntem. Kısa sürede tamamlanan bu yönteme işlem sonrası da dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, botoks etkisinin ciddi oranda değişeceğini vurguladı.
Estetik alanında sıkça tercih edilen botoks uygulaması, kısa sürede tamamlanması ve yüz hatlarını tazelemesiyle popülerliğini sürdürüyor. Ancak uzmanlar, işlemin başarısının yalnızca enjeksiyon anına bağlı olmadığını, sonrasındaki davranışların da önemli olduğunu vurguluyor. Botoksun kalıcılığı ve etkisi, hastanın işlem sonrası gösterdiği davranış ile doğrudan bağlantılı. Bu nedenle bazı alışkanlıklardan bir süre uzak durmak gerekiyor.
İLK 24 SAAT ÖNEMLİ
Botoks yaptıranların ilk olarak dikkat etmesi gereken konu, uygulama yapılan bölgeye özellikle ilk 24 saat dokunmamak. Enjeksiyon yapılan kaslara botoksun yerleşmesi için zamana ihtiyaç olduğunu belirten uzmanlar, bu süreçte bölgeye baskı uygulamak, kaş düşüklüğü veya göz kapağı kapanması gibi istenmeyen etkilerin olabileceğini vurguluyor. Aynı zamanda ilk hafta boyunca yüz bakımı, peeling veya masaj gibi uygulamalardan da uzak durulması gerektiğini belirten uzmanlar, bu tarz işlemlerin botoksun yayılmasına neden olduğunu kaydetti.
AŞIRI HAREKETLERDEN UZAK DURUN
Uzmanlar tarafından, botoks işlemi sonrası ilk 24 ila 48 saat içinde egzersiz yapılmaması öneriliyor. Egzersiz sırasında vücut ısısının ve kan akışının artması, botoksun farklı kas gruplarına yayılmasına neden olabiliyor. Benzer şekilde bu süreçte bere, şapka ya da kask gibi başa baskı yapan aksesuarların kullanımı da sakıncalı. Özellikle alın ve şakak bölgesine yapılan botokslar, bu tür temaslardan olumsuz etkilenebilir.
UÇUŞ PLANINA DİKKAT EDİN
Botoksun etkisinin korunması için alkol tüketimine de ara verilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, işlem sonrası en az 24 saat boyunca alkolden uzak durulmasını tavsiye ediyor. Alkol, damarlarda genişlemeye sebep olarak yüzde şişlik ve kızarıklık gibi sorunların oluşabileceğini vurgulayan uzmanlar ayrıca uygulamadan hemen sonra uçak seyahatini de önermiyor. Uçuşlarda basınç değişimi, enjeksiyon yapılan bölgelerde şişmeye ya da botoksun etkisinin kaymasına neden olabiliyor.
İLAÇLAR VE CİLT ÜRÜNLERİNE DİKKAT
Kan sulandırıcı ilaç kullananların botoks öncesinde doktorlarına danışmaları gerekiyor. Aspirin ya da ibuprofen gibi ilaçlar, işlem sonrası morarmaları artırabilir. Retinol ya da glikolik asit gibi sert içerikli cilt bakım ürünlerinde de dikkat edilmemesi cildin tahriş olmasına neden oluyor. Bu nedenle ilk 48 saat boyunca sadece nazik, nemlendirici içerikli ürünlerin tercih edilmesi öneriliyor.
YATMA POZİSYONUNUZ BİLE ÖNEMLİ
Uzmanlar, botoks sonrası ilk dört saat boyunca dik pozisyonda kalmak, işlemin başarısı açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Uzanmanın ya da yatmanın etkisiyle, botoksun yer değiştirmesine ve asimetri gibi sorunlara neden olabileceğini vurgulayan uzmanlar, yastıkla temas eden yüz, enjeksiyon bölgelerine baskı yaparak ürünün dağılmasına yol açabileceğini kaydetti.
Estetik görünümüne özen gösterenlerin tercih ettiği botoks uygulaması, işlem sonrası dikkatli davranıldığında en verimli sonuçları veriyor. Uzmanlar, işlem sonrası kurallara uymanın görsel açıdan olduğu kadar sağlık açısından da önemli olduğunu hatırlatıyor.