• Haberler
  • Genel
  • Uzmanından Rahatlatan Açıklama: Afyon’da Sismik Enerjinin Boşalması İyi Oldu

Uzmanından Rahatlatan Açıklama: Afyon’da Sismik Enerjinin Boşalması İyi Oldu

Jeoloji Mühendisleri’nin Afyonkarahisar’daki temsilcisi Selçuk Altıntuğ, “Bu şekilde orta büyüklükte depremlerin kazasız belasız bir şekilde oluşması fay segmentinde biriken sismik enerjinin boşalımı açısından iyidir. Diğer bir deyişle bu fay zonlarında yıllarca biriken sismik enerjinin büyük bir kısmının boşalımı gerçekleşmiştir” dedi. Altıntuğ, “Dışarıya çıkan vatandaşlarımız, apartmanların önünde, cadde kenarlarında gruplar şeklinde beklemekten daha ziyade AFAD tarafından belirlenen Toplanma Alanlarında veya hiç olmazsa yapılaşmanın daha seyrek veya hiç olmadığı açıklık alanlarda beklemeleri gerekir” uyarısında bulundu

Haber
Jeoloji Mühendisi Selçuk Altıntuğ, Afyonkarahisar’da dün yaşanan Ataköy merkezli depremde sismik enerjinin boşalmasının iyi olduğunu, halkın olası bir depremde apartman altında ve cadde kenarlarında beklemesinin doğru olmadığını söyledi.

Jeoloji Mühendisi TMMOB Afyonkarahisar Jeoloji Mühendisleri İl Temsilci Yardımcısı ve Afyonkarahisar Temsilciliğinin bağlı olduğu TMMOB Eskişehir Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Altıntuğ, Ataköy merkezli son depremi Kocatepe okurları için değerlendirdi.
“FAYDA BİRİKEN SİSMİK ENERJİNİN BOŞALMASI İYİ”
Selçuk Altıntuğ, 11 Temmuz 2024 Perşembe sabahı saat 6.24’te Afyonkarahisar şehir merkezi Ataköy yerleşim alanı yakın güneyinde AFAD verilerine göre büyüklüğü Mw:4.4 ve derinliği yaklaşık 7 kilometre olarak açıklanan orta şiddetli bir deprem meydana geldiğini hatırlattı.

Altıntuğ şunları söyledi:

“Ana şok sonrasında en büyüğü 3,5 büyüklüğünde toplam 11 adet artçı sarsıntı kaydedilmiştir. Hesaplanan ön sonuçlar depremin eğim atımlı normal bir fay üzerinde meydana geldiğini göstermektedir. 2012 yılında güncellenen Türkiye Diri Fay haritasına göre depremin dış merkezi göz önüne alındığında depreme neden olan fayın büyük bir olasılıkla; Işıklar veya Çobanlar Fay Segmenti olabileceği tahmin edilmektedir. İlerleyen günlerde yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucunda depremin hangi fay zonu veya segmenti üzerinde gerçekleştiği daha kesinlik kazanacaktır. Söz konusu fay segmentlerinden bahsedecek olursak; Işıklar Fay Zonu: Çay ilçesinin batısında, Işıklar Kasabasının güneyinde yer alır, yaklaşık 20 kilometre uzunluğunda birbirine paralel fay segmentlerinden oluşur. Afyonkarahisar yerleşim alanı yakın doğusunda yer alan Salar ile daha doğuda Gözsüzlü yerleşim alanları arasında yaklaşık DB doğrultusu boyunca uzanan Işıklar Fay Zonu diri bir faydır. Oluşturabileceği maksimum deprem büyüklüğü; Mw=6,45’dir. Işıklar Fay Zonu üzerinde fayın yıkıcı deprem tekrarlama periyodu, geçmişte ürettiği yıkıcı deprem sayısı, atım miktarı, kayma hızı gibi parametrelerin sunulduğu yayınlanmış bir veri bulunmamaktadır. Çobanlar Fay Zonu: Çobanlar Fay Zonu, Afyonkarahisar ile Bolvadin Yerleşim alanları arasında BKB-DGD doğrultusu boyunca uzanan iki diri fay segmentinden oluşur. Bu fay segmentleri batıdan doğuya doğru sırasıyla 23 ve 21 kilometre uzunluklarında ve güneybatıya eğimlidirler. Çobanlar Fay Zonu’nun üretebileceği maksimum deprem büyüklüğü 6,66 olarak hesaplanmıştır. Fay üzerindeki ilk kinematik analiz verilerine göre, Çobanlar Fay Zonu, yaklaşık K-G yönlü genişleme kuvvetleri etkisi altında oluşan eğim atımlı normal bir fay olarak tanımlanmıştır. Çobanlar Fay Zonu üzerinde fayın yıkıcı deprem tekrarlama periyodu, geçmişte ürettiği yıkıcı deprem sayısı, atım miktarı, kayma hızı gibi parametrelerin sunulduğu yayınlanmış bir veri bulunmamaktadır. Bu bilgilerden de görüldüğü gibi her iki fay segmentininde oluşturabileceği max deprem büyüklükleri ortalama Mw; 6,5 büyüklüğünde deprem oluşturabilme potansiyeline sahiptir. 11 Temmuz 2024 Perşembe saat 6.24’de meydana gelen depremin büyüklüğü Mw; 4,4 olarak ölçülmüştür. Dolayısıyla bu şekilde orta büyüklükte depremlerin kazasız belasız bir şekilde oluşması fay segmentinde biriken sismik enerjinin boşalımı açısından iyidir. Diğer bir deyişle bu fay zonlarında yıllarca biriken sismik enerjinin büyük bir kısmının boşalımı gerçekleşmiştir. Depremin şiddetli hissedilmesinin sebebi yüzeyden yaklaşık 7 kilometre derinlikte meydana gelmiş olması ve Afyonkarahisar il merkezi ve civarının büyük bir kısmının alüvyon zemin tabir ettiğimiz zemin yapısından oluşmasından kaynaklamaktadır. Sabah saat 6.24’de meydana gelen depremden sonra gelen artçı sarsıntılar olağandır.” dedi.
“SAKİN DAVRANMAK DURUMUNDAYIZ”
Halkta kısa süreli bir korku yaşandığını ifade eden Altıntuğ, “Ancak ilimizde meydana gelen depremler sonrası, halkımızda kısa süreli bir şok ve korku yaşanmıştır. İlerleyen zamanda halkımız kısa süreli bir şoktan sonra rutin hayatına dönmüş, günlük yaşama adapte olabilmiştir. Ancak bugün özelikle depremden sonra dışarı çıkan halkımızda gözlemlediğim bir yanlışlığı dile getirmek durumundayım. İnsanlarda haklı olarak bir tedirginlik ve korku süreci hakimdi. Deprem esnasında olabildiğince sakin davranmak durumunda olmalıyız ki, hızlı ve isabetli kararlar verebilelim. O esnada zor bir durum bunu kabul ediyorum. Ama depremin bu coğrafyanın bir gerçeği olduğunu bilerek hareket edersek olabildiğince sakin kalmaya kendimizi zorlayabiliriz. Ayrıca dışarıya çıkan vatandaşlarımız, apartmanların önünde, cadde kenarlarında gruplar şeklinde beklemekten daha ziyade AFAD tarafından belirlenen Toplanma Alanlarında veya hiç olmazsa yapılaşmanın daha seyrek veya hiç olmadığı açıklık alanlarda beklemeleri gerekir. Bu vesile ile tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletir. Saygılar sunarız.”
>> Kocatepe Gazetresi’nin ÖZEL Haberi

Bakmadan Geçme