Uzman Öğretmenlik Sınavı Ne Zaman?
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı’na (ÖKBYS) girecek öğretmenler sınavın yapılacağı günü heyecanla bekliyor. Uzman Öğretmenlik Sınavı Ne Zaman? detaylar yazımızda.
Uzman Öğretmenlik Sınavı’nın tarihi sınava girecek adaylar tarafından yakından takip edilirken, öğretmenlerin Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı’na girerek uzman öğretmen olabilmeleri için geri sayımları başladı. Sınav başvuruları 25 Eylül 2023 – 4 Ekim 2023 tarihlerinde alınırken, Uzman Öğretmenlik Sınavı denilen tam adı Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı giriş belgeleri ise 13 Kasım 2023 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinde yayınlanacak. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı 19 Kasım 2023 tarihinde Türkiye saati ile saat 10.00’da 81 il sınav merkezinde yapılacak. Adaylar, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı’na başvuru sırasında seçtikleri ilde bulunan sınav merkezlerinde girecekler. Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı soru ve cevapları 19 Kasım 2023 tarihinde
http://www.meb.gov.tr ve/veya http://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinden
yayımlanacak. Adaylar “Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı Uygulama Kılavuzu 2023” ve ilgili mevzuata, http://www.meb.gov.tr veya http://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinden ulaşabileceklerdir.
SINAV BELGESİ NE ZAMAN YAYIMLANACAK?
Adayın sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgilerin yer aldığı fotoğraflı sınav giriş belgesi 13 Kasım 2023 tarihinde http://www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanacak. Aday, fotoğraflı sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde,binada, salonda ve sırada sınava girecek.
SINAV KONULARI NELER?
Uzman Öğretmenlik Yazılı Sınavı konu başlıkları; Öğrenme ve Öğretme Süreçleri 15 soru, Ölçme ve Değerlendirme 12 soru, Özel Eğitim ve Rehberlik 15 soru, Eğitim Araştırmaları ve AR-GE Çalışmaları 10 soru, Eğitimde Kapsayıcılık 12 soru, Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği 10 soru, Sosyal Etkileşim ve İletişim 10 soru, Dijital Yetkinlik 8 soru, Güvenli Okul ve Okul Güvenliği 8 soru şeklinde sıralanıyor.
Başöğretmenlik Yazılı Sınavı konuları ise; Öğrenme ve Öğretme Süreçleri 12 soru, Ölçme ve Değerlendirme 8 soru, Özel Eğitim ve Rehberlik 12 soru, Eğitim Araştırmaları ve AR-GE Çalışmaları 7 soru, Eğitimde Kapsayıcılık 8 soru, Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği 7 soru, Sosyal Etkileşim ve İletişim 7 soru, Dijital Yetkinlik 6 soru, Güvenli Okul ve Okul Güvenliği 6 soru, Okul Geliştirme ve Liderlik 15 soru, Sosyal Duygusal Öğrenme Becerilerinin Geliştirilmesi 6 soru, Bilişsel Düşünme Becerileri 6 soru şeklinde sıralanıyor.
Sınav, 19 Kasım 2023 tarihinde 81 ilde Türkiye saati ile 10.00’da merkezî sistemle aynı anda başlatılıp tek oturum şeklinde gerçekleştirilecek. Sınavda beşer seçenekli 100 soru sorulacak, sınav süresi 150 dakika olarak uygulanacak. Sınav fotoğraflı giriş belgesi ile kimlik kontrollerinin ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adayların saat 09.30’da sınava katılacakları binada hazır bulunmaları gerekiyor.