• Haberler
  • Genel
  • Uzlaşmayı denemekte yarar var – Kocatepe Gazetesi

Uzlaşmayı denemekte yarar var – Kocatepe Gazetesi

5 Nisan Avukatlar Günü akabinde Afyonkarahisar Barosu avukatlarına uzlaştırma eğitimi verildi. Kişilerin uzlaştırma kurumunu kullanarak, yıpranmadan en fazla 50 günde sonuca ulaşabileceğini belirten Şahin, uzlaştırma yolunun denenmesinin tüm taraflar açısından yararlı olacağını savundu Avukatlar uzlaştırma eğitimini Güral Afyon Otel’de aldı. Eğitim hakkında Baro Başkanı Av. Turgay Şahin bilgi verdi. Şahin, 2005 yılında ceza yargılaması sistemine [&hellip]

Uzlaşmayı denemekte yarar var

5 Nisan Avukatlar Günü akabinde Afyonkarahisar Barosu avukatlarına uzlaştırma eğitimi verildi. Kişilerin uzlaştırma kurumunu kullanarak, yıpranmadan en fazla 50 günde sonuca ulaşabileceğini belirten Şahin, uzlaştırma yolunun denenmesinin tüm taraflar açısından yararlı olacağını savundu

Avukatlar uzlaştırma eğitimini Güral Afyon Otel’de aldı. Eğitim hakkında Baro Başkanı Av. Turgay Şahin bilgi verdi. Şahin, 2005 yılında ceza yargılaması sistemine giren bir uzlaştırma kurumu olduğunu belirtti.
UZLAŞMAK CİDDEN ÖNEMLİ
Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, uzlaştırma kurumunun başlangıçta çok işletilemediği bu nedenle ölü doğduğu yorumları yapıldığını söyledi. Sonradan çıkartılan yönetmelik ve illerde oluşturulan uzlaşma büroları ile canlandırıldığını belirten Şahin; “Şu anda Adalet Bakanlığı bu konunun çok üzerinde duruyor. Önce mahkemelik olmadan itilafların çözülmesini istiyorlar. Zaten doğrusu da bu. Mahkeme karar veriyor ama düşmanlığı itilafı sona erdiremiyor. Sonrasında başkaca problemler ortaya çıkabiliyor. İnsanlar barışarak meseleyi kapatırlarsa olay hakikaten kapanmış oluyor. Uzlaşma için bir uzlaştırıcı gerekiyor. Uzlaştırıcı olabilmek için resmi ve yetkili bir eğitim kurumundan sertifika almak gerekiyor. Daha önce bu sertifikalar merkezi olarak veriliyordu. Afyonkarahisar’da yaklaşık 8 meslektaşımız dışında bu sertifika kimsede yoktu. Adalet Bakanlığı ve TBB’nin İzmir’de düzenlediği bir programa iştirakımız sözkonusu oldu. Oradaki eğitime Afyonkarahisar’dan 7 arkadaşımız katıldılar. Sadece kendileri sertifika almadılar. Bu arkadaşlarımız bundan sonra ilimizde düzenlenecek tüm eğitim çalışmalarında eğitmen olarak görev alma hakkınıda kazandılar.” dedi.
UZLAŞTIRICILARA
İHTİYAÇ VAR
Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, eğitmenlerce Afyonkarahisar’da talepte bulunan tüm avukatlara uzlaştırıcı eğitimi verileceğini belirtti. Eğitimin yarısının tamamlandığını dün başlayıp bitirilen eğitim çalışması sonucu katılımcılara sertifika verileceğini kaydeden Şahin şöyle konuştu: “Eğitime katılan meslektaşlarımıza kendilerine uzlaştırıcı olmayı sağlayacak sertifikayı vereceğiz. 6 Nisan Cumartesi günü başlayıp tamamlanan eğitim belirli periyotlarda hizmet içi eğitim olarak verilecek. Baro olarak eğitimler sıkça veriliyor. Hukukçular olarak kendimizi yenilemek zorundayız. 200 Kadar hukukçu uzlaştırıcı olabilecek. Bu konudaki dar boğazı atlatmış olacağız. Bundan sonra bu kurum dahada gelişecek. Eskiden karakollarda adeta uzlaşmamaya teşvik ediyorlardı. Çünkü yeterli donanımları yoktu. Şimdi tam tersi uzlaşmaya taraflar teşvik ediliyor. Bu kadar çok uzlaşma dosyası ortaya çıktığında bu ihtiyacı giderecek uzlaştırıcılara ihtiyaç olacak. Bu eğitimlerle bu ihtiyacı gidermiş olacağız. Biz bu kadar çok sertifika verdikten sonra uzlaştırma kurumunun gelişmesi için katkılarımız sürecek. Bu konuda vatandaşları bilgilendirmek için başka çalışmalarımız olacak.”
EN FAZLA 50 GÜNDE ÇÖZÜLECEK
Uzlaşmayı kabul eden kişinin hiçbir hakkından vazgeçmiş olmayacağının altını çizen Av. Turgay Şahin, kişilerin uzlaşmaları halinde haksızlığı kabul etmiş yada suçu ikrar etmiş olmadıklarını kaydetti. Uzlaşma sırasında söylenen hiçbir sözün delil olmadığını vurgulayan Şahin şunları söyledi: “Vatandaşlarımızın bunu bir kez denemelerinde yarar var. Uzlaşamazlarsa problem doğmuyor. Ama uzlaşmada mağdur açısından hakkına çok kısa sürede kavuşabilmesi mümkün. Tazminat ve bir takım edinimleri alabilir. Fail yada şüpheli açısından ise hakkında dava açılmadan siciline işlenmeden bu olayın kapatılma ihtimali sözkonusu. Bu yol mutlaka bir kez olsun denenmeli. Başarılı olunmazsa yargılama devam edecek. Bir yandanda mahkemelerinde yükünü hafifletiyor. 30 gün içinde tamamlanması gerekiyor. Ancak 20 gün daha ek süre verilerek maksimum 50 günün içinde herşeyin olup bitmesi gerekiyor. Yargılama aylar, yıllar sürüyor. Bu anlamda en fazla 50 günde herşey sonuçlanabilir. İnsanlar yargı sürecinde huzursuzluklar yaşıyorlar. Bu anlamda faydalı olacağını düşündüğümüz bir kurum. Adalet Bakanlığı ve savcılık ciddi teşvik ediyorlar. Vatandaş bilinci geliştikçe uzlaşmaya ilginin artacağına inanıyoruz.”
(Kocatepe)

Bakmadan Geçme