Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ÜZENGİDEN-İNTERNETE

Medeniyet için “Bir toplumun, insanlık adına ürettiği pozitif değerlerdeki her şey.” tarifi yapılır. Bu tarif en kısa yoldan anlatır uygarlık kavramını. Medeniyet hayatı daha güzel kılacak bir çok tasarımların düzen ve ahengidir. Edebiyattan müziğe, heykel, resim ve sanatın her dalından, bilime ve tekniğe ne varsa insanın yüreğinden ve zekasından çıkarak uygarlığı oluşturur. Boşuna “eşref-i mahlukat” denmiyor insana. Medeniyetler kuruyor keşif ve icâtlar yapıyor. Bireylerin ürettiği buluşlar tüm toplumlara faydalı oluyor.
Marie Curie portatif röntgen cihazını icat edip kaç askerin ve insanların hayatını kurtarmıştır. Bu parayla pulla ölçülemez bir iş bütün insanlık bundan yararlanıyor.
Çok daha öncelerine gidersek eyer ve üzenginin bulunması medeniyetin kırılma noktalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Üzengiyi Çinliler mi İskitler mi bulmuşlar net bir bilgi yok. Bu buluştan tüm insanlar yararlanmış. Üzengiden internete uzanan medeniyet ve teknolojik gelişmeler sadece şimdiki insanların değil mağara devrinden beri yaşayan milyarlarca insanın ortak çabalarının sonucudur.
Bazen insanların ölümüne bazen refah içinde yaşamalarına neden olan 9 icat ve buluşlardan söz edilir. Üzengiden “internet”e gelene kadar medeniyetin şaha kalktığı 9 kilometre taşları bir bakalım:
1- Ateş: Ateşin bulunuşunu bilim insanları 500 bin ile 750 bin yıl öncesini tarihliyorlar. Buzul çağında insanların hayatta kalma oranını artırdığı söyleniyor. Daha sonra toprak kapların pişirilmesi ve metallerin eritilmesinde kullanılarak insanlığına katkısı büyük olmuştur.
2- Tekerlek: Tekerleğin icadı MÖ. 3500 yıllarına kadar uzanıyor. İlk defa Sümerler tarafından bulunduğuna göre bugünkü Orta Doğu ülkelerinin topraklarında kullanılmıştır. Tekerleğin icadıyla insanlar büyük miktarlarda yük taşımaya başlayınca inşaatlar yapmak, büyük tarım arazilerinde ziraat yapmak mümkün olmuştur.
3- Üzengi: MÖ 5. Yüzyılda Türklerin atası olarak kabul edilen İskitler tarafından bulunan üzengi bir çok tarihçiye göre insanlık tarihini değiştiren son derece önemli bir icat. Üzengi sayesinde uzun süre ata binmek mümkün oluyor. Bu da hem uzun mesafeli savaşların, işgallerin hem de kültürel alışverişlerin önünü açıyor. İyi ve kötü yanları olan bir buluş.
4- Mancınık: MÖ 3. ve 5. yüzyıllarda Çinliler tarafından bulunuyor. Bu icat sayesinde aşılmaz denilen surlar aşılıyor. Daha sonra batı dünyasında geliştirilen mancınık top ve füze halini alarak insanların ölümüne neden olmaya devam ediyor. Çok muzur bir icat.
5- Teleskop: Galileo’nun içinde birkaç mercek bulunan boru şeklindeki, 1609 yılında icat ettiği “uzak görüş” anlamına gelen teleskop medeniyet için bir dönüm noktasıdır.
6- Mikroskop: Teleskopun icadından 26 yıl sonra Hollandalı bilim insanı Cornelis Drebbel de mikroskopu keşfediyor.
7- Elektrik: Elektrik devriminin en büyük sonucu elektrik motorlarının bulunmasıdır. Bu sayede üretim teknolojisinin gelişmesini sağlamıştır.
8- Uçak: Wright kardeşlerin ilk uçuşlarındı gerçekleştirdikleri 1903 yılından bu yana geçen 100 yıldan fazla sürede uçaklar çok gelişmiştir. Sivil havacılık, kargo taşımaları, savaş uçakları, uzay gemileri “drone”ların kullanılması insanlık için bir çok büyük gelişmelerdir.
9- İnternet: Sadece yüzyılın değil insanlık tarihinin en önemli icadıdır. 1960 yılında Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından bulunan internet daha sonra tüm dünyanın kullanımına açılıyor. Üzenginin bulunuşundan internette şahlanan insan medeniyetinde değişmeyen tek şey atlarla insanların bütün teknolojik gelişmelere rağmen değişmeyen ilişkisi, dostlukları. Üzengi binilen hayvanın yönetimi demektir. Lakin at ve insan arasındaki çok özel iletişim olmasa insanı atın üstünde tutacak üzengi daha yapılmamıştır.
Atlar bizim binlerce yıllık tarihimizde çok önemli yer tutarlar. At, avrat, silah. Bu üç kelime bizim milli mücadelemizde cephelere silah taşıyan kadınlarımızı, süvari birliklerimizi, Cumhuriyetimizin kurucu kahramanlarını hatırlatır. Ruhları şad olsun.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER