Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

UZAYAN DAL

[ad_1]

“Afyonkarahisar’ın Ankara-İstanbul ayağının eksik kaldığı” tespiti, özeleştiri olarak yıllardır Afyonkarahisar kamuoyunda söylenir durur hep… Siyasette, bürokraside, medyada, sivil toplum alanında Afyonkarahisarlı-lar’ın, Afyonkarahisar dışında da etkin olması, İstanbul ve Ankara’da “Afyonkarahisar diasporası” oluşturulması fikri yıllardır konuşulur.
Ama ne yazıktır ki, Afyonlular olarak bir kısmımız “Uzayan dal bizden olsun” derken, bir kısmımız da merhum büyük şairimiz Osman Attila’nın tabiri ile “Yavrusunu yiyen kedi”ye benzer. “Seviyorum” derken boğuverir yavrusunu…
***
Geçtiğimiz günlerde Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye Büyükelçisi Deng Li Afyonkarahisar’da idi.
Türkiye ile Çin arasındaki en büyük ticaret mallarından birisi olan mermer ihracatı hakkında Türk işadamlarına güven mesajı vermek için Afyonkarahisar’ı seçti büyükelçi. Bu seçimin yapılmasında Afyonkarahisar’ın mermer başkenti olmasının yanı sıra bir başka önemli gerekçe daha vardı. Genel merkezi Ankara’da bulunan Türkiye Çin İş Geliştirme Derneği Genel Başkanı’nın Afyonkarahisarlı hemşehrimiz İhsan Beşer olması da, büyük rol oynadı Büyükelçi’nin bu tercihi yapmasında.
Çin’in Türkiye Büyükelçiliği’nin Afyonkarahisar’a yaptıkları ilk ziyaret değil bu. Son 7-8 yıllık zaman dilimi içerisinde Afyonkarahisar bir çok Çin heyetini ağırladı. Hepsinde de Afyonkarahisar, hatta Türkiye adına ev sahibi İhsan Beşer oldu.
Bu ziyaretlerin ardından önce Afyonkarahisar kirazının Çin pazarına girişi sağlandı. Sonrasında tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda Türkiye’den Çin’e ihracat yapılabilmesi için önemli gelişmeler sağlandı. Şimdi sırada Türkiye’den Çin’e satılacak yeni ürünler var.
***
2011 yılından bugüne Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile yürüttükleri çok sayıda çalışma olduğuna dikkat çeken İhsan Beşer, “Çalışmalarımız arasında en önemlisi Afyon kirazının Çin’e ihracatıydı. Bu sene ilk defa Afyon kirazını Çin’e ihraç ettik. Toplamda Türkiye’den bin ton kirazı Çin’e ihraç edilmiş oldu. Bizler tüm bu süreçte Çin Büyükelçisi ve Ticaret Müsteşarından büyük destek gördük. Türkiye Çin arasındaki ilişkilerde çok hızlı bir ilerleme var. Aynı zamanda pek çok birikmiş konu çözüm aşamasına geldi. Özellikle tarım ürünlerinde nar, turunçgiller, Antep fıstığı ve kanatlı hayvan gibi ürünlerin doğrudan satışında imzalar atıldı veya imzalanma aşamasındadır.” diyor. Beşer, Türkiye’ye gelen 50 kişilik Çinli işadamı heyetiyle 4 gün içinde 200 iş görüşmesi yapılarak, 500 bin dolarlık tıbbi ve aromatik bitki ihracatının sağlandığına dikkat çekiyor.
Çin Büyükelçisi Deng Li, Afyonkarahisar ve Çin’in çok sıkı bir işbirliği içerisinde olduğunu belirtiyor. Tüm bu bilgiler geçtiğimiz hafta sonu yapılan toplantının ardından basına yansıdı. Türkiye’den gelen mermerlerin, Çin piyasasındaki mermerlerin yüzde 60’ını kapsadığını söyleyen Li, “Çin’in Türkiye’den ithal ettiği mermerlerin yüzde 5’i Afyonkarahisar’dan geliyor. Bu sene Afyon kirazı, Çin’e büyük miktarda gitmeye başladı. Bu durum Çin pazarında çok güzel yankılar buldu. Turizm konusunda ise yıllık bazda Türkiye’ye gelen toplam Çinli turist sayısının 500 bini geçmesini bekleyebiliriz. Bu senenin ikinci yarısında Türkiye’nin süt ve süt ürünleri de Çin’e gitmeye başlayacak. Bunların dışında bir dizi tarın ürünü içinde görüşmeler devam ediyor” açıklamalarında bulunuyor.
***
Resmi görüşmelerin haricinde ikili görüşmelerde Çin Büyükelçisi Deng Li Türk tarım ürünlerinin Çin’de tanıtımına büyük ihtiyaç olduğunu, Türkiye’de yetişen her türlü tarım ürününün dünyanın en büyük pazarı olan Çin’de büyük ilgi göreceğine dikkatleri çekti. Türk Devleti’nin ürünlerin Çin’de tanıtımı için geç kalmadan harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye Çin İş Geliştirme Derneği Başkanı İhsan Beşer ise bu yöndeki tanıtım çalışmalarında kendilerinin rol alabileceğini dile getirdi. Bunun üzerine Çin’in Türkiye Büyükelçisi Deng Li, İhsan Beşer’e önemli bir jestte daha bulundu. Beşer’in öncülüğünde Çin’de, Türk tarım ürünlerinin tanıtımı ve satışı için tüm güçleriyle destek olacaklarını bildirdi Büyükelçi. Bu önemli söz ile Beşer Çin pazarında Türkiye adına önemli bir imtiyaz daha elde etmiş oldu.
Çin Büyükelçisi ve Çin’in Türkiye’deki Ticaret Müsteşarı, İhsan Beşer ve ekibine “5 öncelikli alan belirleyin ve rotanızı çizin. Belirleyeceğiniz bu ürünlerin Çin’e satışı konusunda siz de biz de uzmanlaşalım ve Çin-Afyon ticaret köprüsünü sağlam ayaklar üzerine kuralım” önerisinde bulundular. Beşer şimdi buna yönelik adımların planlaması içerisinde.
***
Tüm bu gelişmelere, yapılan açıklamalara çıplak gözle, tarafsız olarak bakıldığında Afyonkarahisar’ın, kendi evladı İhsan Beşer’le birlikte yakaladığı büyük potansiyeli görmezden gelmek imkansız gibi. Bu potansiyel desteklenmeli, fırsatlar değerlendirilmeli…

[ad_2]

Source link

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER