“Uyuşturucu ile mücadeleyi sadece polislerle sınırlı tutmuyoruz”
AKÜ’de düzenlenen Uyuşturucu ile Mücadele konulu konferansta konuşan Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden Başpolis Memuru Ahmet Palon, uyuşturucu ile mücadeleyi sadece polislerle sınırlı tutmadıklarını söyledi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Kulübü ile Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından Uyuşturucu ile Mücadele konulu konferans gerçekleştirildi. [&hellip]
AKÜ’de düzenlenen Uyuşturucu ile Mücadele konulu konferansta konuşan Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden Başpolis Memuru Ahmet Palon, uyuşturucu ile mücadeleyi sadece polislerle sınırlı tutmadıklarını söyledi
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Kulübü ile Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından Uyuşturucu ile Mücadele konulu konferans gerçekleştirildi.
Mühendislik Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen konferansta Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden Başpolis Memuru Ahmet Palon tarafından Uyuşturucu ile Mücadele anlatıldı.
“MÜCADELEYİ GENELE YAYMAK AMACIYLA 3 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERDİK”
Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü olarak uyuşturucu ile mücadeleyi sadece polislerle sınırlı tutmadıklarını belirten, mücadeleyi genele yaymak ve vatandaşların da emniyet personeline desteklerini ve duyarlılığını artırmak amacıyla da 3 bin kişiye eğitim verdiklerini kaydeden Palon, “Belirli miktarda alındığında kişinin merkezi sinir sistemine etki ederek, akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan, kişi ve toplum içerisinde ekonomik ve sosyal çöküntü meydana getiren, alışkanlık ve bağımlılık yapan, kullanılması, bulundurulması, üretilmesi ve satışının kanunlarla yasaklandığı maddelere uyuşturucu madde denir.” diye konuştu.
“UYUŞTURUCU TOPLUMLARI ZAYIF DÜŞÜREN NEDENLERDEN BİRİDİR”
Madde bağımlılığını, uyuşturucuya başlama nedenlerini ve uyuşturucu kullanan kişilerdeki belirtileri anlatan Palon, şunları söyledi:
“İnsanın yaşamına devam edebilmesi için gerekli olmayan, fakat vücuduyla tanıştırdıktan sonra da ihtiyacıymış gibi o maddeyi alıp kullanması ve devamında da bu maddeyi bırakamaması durumuna madde bağımlılığı denir. Uyuşturucuya başlama nedenlerini ise merak etkisi, arkadaş ısrarı, özenme, kişisel sorunlar, ailesel sorunlar, eğlence amaçlı, diğer olarak sıralayabiliriz. Bağımlılık döngüsü maddeye karşı oluşan merak ya da sosyal çevresinin baskısıyla madde kullanmaya başlayan kişi, ilk kullanımda kısmi bir pişmanlık yaşasa da bir kere kullanmanın bağımlılığa yol açmayacağını ve isterse kullanmayı bırakabileceğini düşünür. Maddeyi kullandığı ortamda tekrar bulunma, yaşadığı sahte iyi oluş halini tekrarlama istediği vb. durumlardan dolayı maddeyi yeniden denemeyi ister ve bir süre sonra kendini kontrol edemez hale gelir. Böylece bağımlı kişinin AIDS, frengi, verem, hepatit B ve hepatit C, kanser, kangren gibi birçok ölümcül hastalığa kapılma riski artar. Kullandığı maddeler vücudunun savunma mekanizmasını yok edip bağışıklık sistemini zayıflatır. Maddeyi alabilmek için önce mevcut parasını bitirir. Çevresindeki insanların değerli eşyalarını ve paralarını çalmaya başlar. Narkotik suçlarla mücadele önemli; çünkü uyuşturucu, sosyolojik nedenlerle birlikte fiziksel ve ekonomik olarak da toplumları zayıf düşüren nedenlerden biridir. Uyuşturucu sorunu, özellikle genç nesilleri tehdit ederek toplumların geleceğine zarar verir. Terör örgütleri ve diğer suç kartellerinin önemli bir finans kaynağıdır. Madde kullanan kişilerde oluşacak fiziksel değişiklikler oluşur ki bunlar; bitkinlik ve dalgınlık, uyku bozukluğu, burun akıntısı, konuşma güçlüğü, terleme ve titreme, dengesizlik, gözlerde kanlanma ve gözbebeğinde daralma, yüzde kızarma, mide ve bağırsak yanmaları, yürüme bozukluğu, şiddetli kas ve eklem ağrıları, yeme düzensizliği, kilo kaybı, bakımsız dış görünüş, morarmış ve kabuk bağlamış yaralar olarak sıralanabilir.”
Konferans, katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.