• Haberler
  • Genel
  • 'Uyumu yakaladık, artık her taşın altına bakmıyoruz'

'Uyumu yakaladık, artık her taşın altına bakmıyoruz'

Beş yıldır görev başlangıcından itibaren uyumlu çalışma arzusunda olduklarını söyleyen İGM Başkanı Salih Sel adrese teslim konuştu: 'İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Recep Oyur ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bizi fazla uğraştırmadılar. Artık her taşın altına bakma ihtiyacı da hissetmiyoruz. Uyumu yakaladık, Allah'a hamd ediyorum.' İGM Başkanı Salih Sel, 5 yıl boyunca birlikte hazırladıkları [&hellip]

“Uyumu yakaladık, artık her taşın altına bakmıyoruz”

Beş yıldır görev başlangıcından itibaren uyumlu çalışma arzusunda olduklarını söyleyen İGM Başkanı Salih Sel adrese teslim konuştu: “İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Recep Oyur ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bizi fazla uğraştırmadılar. Artık her taşın altına bakma ihtiyacı da hissetmiyoruz. Uyumu yakaladık, Allah’a hamd ediyorum.”

İGM Başkanı Salih Sel, 5 yıl boyunca birlikte hazırladıkları bütçede imzası olan tüm meclis üyelerine ayrı ayrı teşekkür etti. Daha önceki yıllarda bütçelerin büyük bölümlerinin cari giderlere gittiğini belirten İGM Başkanı Salih Sel, kendisinin yaptığı orantıya göre en son yılda yüzde 69 yatırım bütçesi yaptıklarını kaydetti
Hazırladıkları bütçe oranının gerçek anlamda gayet güzel olduğunu ifade eden Salih Sel şöyle konuştu: “Ben tüm bütçe çalışmalarına emeği geçen arkadaşlarımı teker teker kutluyorum. Plan Bütçe Komisyon Başkanımız Salih Sel’e verdiği detaylı bilgiler için teşekkür ediyorum. Üç yıldır Plan Bütçe Komisyon başkanlığımızı yapıyor. Özellikle daha önce gelen taslak bütçelerde her taşın altını teker teker inceliyorduk. Acaba ne saklandı diye bakıyorduk. İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Recep Oyur ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bizi fazla uğraştırmadılar. Artık her taşın altına bakma ihtiyacı da hissetmiyoruz. Biz baştan beri bu uyumlu çalışmayı arzu ettik. Hamd olsun bu sene yakalayabildik. Geç oldu ama neticede bugünleri de gördük. Bundan dolayı Allah’a hamd ediyorum. Gerçekten bizim için zor bir dönem geçti. Bunu hepimiz yaşadık. Geçen dönem Selçuk Çirkin bu kürsüden bir sürü serzenişte bulundu. Tabiri caizse vura vura masayı kırmaya ramak kaldı. Ama masayı kıramadık.” (Kocatepe Haber Merkezi)

“İlk kez çok çalışmadan bütçe yapacağız”

2014 Mali yılı taslak bütçesinin 75 milyon TL olarak belirlendiğini söyleyen Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Selçuk Çirkin, rakamın gerçekçi
bir bütçe hazırlamaya elverişli olduğunu kaydetti. Selçuk; “Tabir-i caizse ilk kez çok çalışmadan bir bütçe yapacağız.” dedi

İl Genel Meclisi (İGM) Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Selçuk Çirkin, bütçe çalışmalarını anlatma amaçlı meclis kürsüsüne dördüncü defa geldiğini söyledi.
GERÇEKLEŞME YÜZDE YÜZÜN ÜZERİNDE
Selçuk Çirkin, mevcut meclis üyelerinin yapacağı son bütçe çalışması olduğu için başlangıçtan bugüne nereden nereye nasıl ulaştıklarını anlatmak istediğini belirtti. Göreve başladıklarında hazır buldukları bütçenin 19 milyon 800 bin TL olduğunu hatırlatan Çirkin, 2010 yılında bütçe rakamının 24 milyon 800 bin TL olarak gerçekleştiğini kaydetti. 2011 Yılında 38 milyon 350 bin TL olarak gerçekleşen bütçenin 2012 yılında 49 milyon 500 bin TL 2013 bütçesinin 70 milyon TL’ye yükseldiğini aktaran Çirkin; “Bu bütçelerin tamamı fazla vererek gerçekleşti. Bu sene daha tamamlanmadı ama diğer senelerdeki bütçeler gelir manasında yüzde yüzün üzerinde gerçekleşmiş oldu. Bu seneki rakamda zannediyorum 62-63 milyon TL gelir olarak gerçekleşecek. Tenkislerle birlikte aşağı yukarı 70 milyon TL’lik bir bütçe gerçekleşecek diye görünüyor. Biraz eksiğimiz kalabilir. Bu da gelecek seneye sarkan yatırımlarımız olacağı için bütçemizde nakit akışı manasında bir açık söz konusu olmayacak.”
BÜYÜKŞEHİR YASASI VERGİ PAYINI İNDİRDİ
Encümen’den meclise 2014 mali yılı taslak bütçesinin 75 milyon TL olarak sevk edildiğini kaydeden Plan Bütçe Komisyon Başkanı Selçuk Çirkin, rakamın gerçekçi bir bütçe hazırlamaya elverişli olduğunu kaydetti. Tabiri caizse ilk kez çok çalışmadan bir bütçe yapacaklarının altını çizen Çirkin; “Bu bütçede de elbette ufak tefek değişiklikler belki biraz artı��lar olacak. Ama geçmiş dönemlerde yaşadığımız gibi çok yüklü, 13-15 milyon TL gibi artışlar olmayacak. Belki 2-3 milyonluk bir artış gerçekleşebilir. Bu seneye bakarak 75 milyonluk bütçenin gerçekleşmeme ihtimali var mı diye sorulursa, ben açıkçası böyle bir duruma ihtimal vermiyorum. Çünkü bilindiği üzere yeni bir kanun çıktı. Büyükşehir Yasası ile bizim 1.15 olan vergi gelirlerinden aldığımız paylar 0.50’ye indirildi. İlk bakışta sanki bütçemiz düşüyormuş gibi gözüküyor ama 56 milyon nüfusun büyük şehre kaydığını düşünürsek 0.50’den pay alacak nüfus ciddi oranda düştüğü için gelirlerimizin artacağını düşünüyorum.” diye konuştu.
EK BÜTÇE ÖNGÖRÜSÜ VAR
Ama bu bir öngörüdür. Genel bütçeyi afakî artırmanın çok mantıklı olmadığını söyleyen Çirkin, öngörüsünün gerçekleşmesi halinde Ağustos ya da Eylül ayı itibariyle bir ek bütçeye ihtiyaç duyulacağını belirtti. Böylesi durumda öngörüsünün rakamın 80-90 milyon TL’yi bulacağı şeklinde olan Selçuk Çirkin; “Ek bütçe ile bu yatırıma tekrar çevrilebilir. Bu bütçeye bizim KÖYDES bütçelerimiz dâhil değil. Ankara’dan gelen milli eğitim yatırımları dâhil değildir. En son zannediyorum 7 milyon lira civarında bütçemize giriş oldu ama toplam rakam 45 milyondu. Milli eğitim çok ciddi bir yatırım hamlesine girdi. Mesela bununla kampus liseler, ilköğretim okulları 4+4+4’den kaynaklanan eksikleri giderebilecek, ikili eğitimleri önleyebilecek pek çok okul ve derslik yapımı mümkün olacak. Plan Proje Müdürümüz burada değil. Ancak çok ciddi bir çalışma gerekiyor. Çok ciddi sıkı bir çalışma yapması lazım. Çünkü tamamının yaklaşık maliyetlerini çıkaracaklar. İhalelerine çıkacaklar. Bununla da iş bitmiyor. İyi bir ihale iyi bir şartname ve iyi bir kontrolle gerçekleşiyor. Bu dairemiz ciddi kontrol görevi üstlenecek. Ciddi kısmında arsa temin sıkıntısı yok. Ama belli miktarda halen daha arsa temininde sıkıntı çekiliyor. Plan Proje Dairesine bu manada yardımcı olursak işleri daha hızlandırmış oluruz.” şeklinde konuştu.
ARTIK BAŞBAKANLIK ONAYI ARANMIYOR
Daha önceki dönemlerde Hazine’den okullara tahsis edilen arsalar için yazı yazıldığını o sürecin uzun olduğunu belirten Selçuk Çirkin, şimdi bu durumun kaldırıldığını söyledi. Artık kamu kurumlarına yapılan işlerde Başbakanlık onayı aranmadığını aktaran Çirkin; “Buradaki Defterdarlıktan direk aktarım yapılabileceği için bu konuda olanlar varsa Defterdarlığa kısa bir notla hızlı bir şeklide geçirebilirler. Böylesi durumlar diğer ilçelerimizde de varsa artık bu konuyu Defterdarlık halledebiliyor. İlköğretim okulları ya da kamu kurumlarına aktarılacak arsa tahsisleri Başbakanlık onayına tabi değil.” ifadelerini kullandı.
BÜYÜK PAY MİLLİ EĞİTİMİN
Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün yol ve köprü yapım çalışmalarını yaptığını belirten Selçuk Çirkin, gelen taslak bütçe de bu müdürlüğe 14 milyon 167 bin TL ayrıldığını belirtti. İmar Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nün kanalizasyon ve su alt yapısı ile ilgilenen bir birim olarak 2 milyon 400 bin TL ayrıldığını kaydeden Çirkin şunları söyledi: “Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nden ciddi bir kalem oluşturan akaryakıt temin ediliyor. Yedek parça ve araçlarımızda buradan geliyor. Buradaki rakamımız 6 milyon 774 bin TL. Toplam 23 milyon 341 bin TL bütçede alt yapı yatırımlarına dönecek bir rakamımız var. Ama bunu biraz daha arttıracağız. Çalışmalar devam ediyor, 2 ya da 3 milyonluk artış olacağını zannediyorum. En büyük kalemlerimizden birisi de milli eğitim harcamaları. Bilindiği üzere kesinleşen bütçemizin yüzde 20’ni ayırmak zorundayız. Şu anda milli eğitim kalemine taslak bütçede 11 milyon 38 bin 122 liradır. Sağlık yatırımlarımız için 1 milyon 50 bin TL öngörülmüş. KHGB eli ile birçok yatırımımızı buradan yapıyoruz. Tabiri caiz ise başıboş para diyebiliriz. Tahsisli olmayan KHGB’ne aktarılan paraların toplamı da 2 milyon 800 bin liradır. İlçelere dağıtılmış vaziyette. Burada bazı değişiklikler olacak. Bu rakamı biraz artırmak istiyor, geçen yıldan aşağı olmasın istiyoruz.”
AFYON’A ÖZEL İDARE
BİNASI KAZANDIRILACAK
Plan Bütçe Komisyon Başkanı Selçuk Çirkin, parke taşları için 6 milyon 61 bin liralık bir rakamın söz konusu olduğunu kaydetti. Çirkin, şimdiye kadar biraz askıya aldıklarını belirttiği Özel İdare binası yapım işi için 2 milyon TL ayrıldığını bildirdi. Bu yıl temel atarak bu yatırıma başlanması gerektiğini aksi halde arsa ile ilgili sıkıntılar yaşanabileceğini belirten Çirkin şöyle konuştu: “İnşallah temel atıp Afyon’a Özel İdare hizmet binası kazandırmak amacındayız. Bunun yanında en büyük yatırım kalemlerinden biri olan yedek ödenek var. Toplam yedek ödenek 3 milyon 950 bin liradır. Bunun içinde personel yedek ödeneği 800 bin lira, 250 bin lira yatırımı hızlandırma ödeneği var. Afet durumları için konulmuş yüz bin liralık bir yedek ödenek var. Encümenin yetkisinde olan 2 milyon 800 bin liralık bir ödenek var. Ayrıca bakımevleri için 4 ayrı ilçemizin 150’şer bin lira ödenekleri var. Dinar, Çay, Emirdağ ve Sandıklı’da bakımevleri var. Bu rakamı biraz yükseltmek istiyoruz. Çünkü geçen yılki rakamın yetmediği yönünde bilgiler geldi. Ancak kullanmayanlar var mı bilmiyorum. Çok afakî olmasa da bu rakam biraz yükselecek.
KAPANAN BELDELERE
HİZMET NOKTASI
Kapanan beldeler için bir hizmet noktası oluşturulacağından söz eden Selçuk Çirkin, 17 ile 20 arasında hizmet noktası oluşturulacağını konuya yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti. Çeşitli iş makinelerinin olduğu birer hizmet noktasının gündemde olduğunu kaydeden Çirkin; “Kapanan beldelerde kalan belediye binaları hizmet noktaları olarak kullanılacak. En hızlı şekilde olabilecek aksaklıkları giderme maksatlı; çöplerin toplanması, su, kanalizasyon ve alt yapı hizmetlerinin yapılması, tamir ve bakımın hızlı şekilde giderilmesi için birimler kurulması düşünülüyor. Dolayısıyla bu tabiri caiz olursa yaygınlaştırılmış bir hizmet haline gelecek. Bakımevleri yaygınlaştırılmış bir hizmet haline gelecek. Böylece vatandaşlarımızın kafalarındaki soru işaretlerini kaldırmış oluruz diye düşünüyorum. Çünkü hizmetlerde hiçbir aksama olmayacak. Bu beldelerden ben bazılarını inceledim. Sadece çarpıcı bir örnek vermek istiyorum. Ama belde adı vermeyeceğim, hiç kimseyi töhmet altında bırakmak istemiyorum. Bir beldemizde aylık tahakkuk eden İller Bankası geliri 45 milyon TL civarında. Borçlarından dolayı yüzde 40 kesinti yapılıyor bu da 18 milyon lira civarında tutuyor. Kasasına aktarılan ödenek ise 27 milyon TL. Belde ortalama afakî ya da düşük değil. Bu beldenin personel giderlerinin toplamı 35 milyon lira. Küçük beldelerde gelirlerin ne kadar olabileceği tahmin edilebilir. Bu beldelerin ne kadar hizmet edebileceklerini ben kamuoyunun takdirlerine sunuyorum. Kapanan pek çok beldemiz bu şekilde. Nüfusları çok düştüğünden gelen payları çok daha düşük beldeler var. Bu hizmetlerin Özel İdare tarafından hızlı şekilde daha randımanlı iletilebileceğini düşünüyorum. Ödenekler bahsettiğimiz 75 milyon lira bütçenin içerisindedir.” dedi.
YAPILAN İŞ VE YATIRIMLARDA ARTTI
Kamuoyunda Özel İdarenin neler yaptığı konusunda bilgi noksanlığı gözlediğini söyleyen Selçuk Çirkin, şimdiye kadar yapılan bütçe toplamının bu yıl hariç 220 milyon 500 bin lira olduğunu açıkladı. Bütçe artışı ve etkin kullanımında 5302 Sayılı kanunun çıkarılmasının rol oynadığını kaydeden Çirkin; “Meclis bu kanunla yapılacak yatırımlara ortak olma hatta belirleme yetkisine sahip oldu. Daha önce pek çok merciden onaylar gerekirdi. Şimdi meclis direk olarak karar alabiliyor. Arkadaşlarımızın hepsi yerinde yaşayarak bu sonuçlara vakıf olduğu için çok daha etkin hizmet gerçekten yapılmış oluyor. İçme suyu üzerinden yıl yıl örnek vereceğim. 2009 Yılında 12 sondaj, 42 proje gerçekleştirildi. 2010 Yılında 18 sondaj, 69 proje. 2011’de 17 sondaj, 59 proje yapıldı. 2013’de 10 sondaj 59 proje yapılmıştır. Son 5 yılda toplam 69 sondaj, 299 irili ufaklı proje gerçekleştirilmiştir. Parke taşı döşeme işi köylünün en çok sevdiği yatırımlardandı. 2009 Yılında bütçemiz az olduğundan çok ciddi parke taşı işi yapamadık. 94 Bin 871 metrekarelik parke taşı döşeme işini gerçekleştirdik. 2010 Yılında 359 bin 782 metrekare, 2011’de 427 bin 299 metrekare, 2012’de 405 bin metrekare, 2013’de 350 bin metrekare parke taşı döşendi. Son gelen KÖYDES ödenekleri ile bu rakam artacak. Toplam 5 yılda 1 milyon 636 bin 952 metrekare parke taşı döşenmiştir. 20 Milyon TL para harcanmıştır.” diye konuştu.
BEŞ YILDA 1155 KİLOMETRE
ASFALT YAPILDI
Afyonkarahisar’ın çok geniş bir yol ağına sahip olduğunu kaydeden Selçuk Çirkin, 4 bin kilometrelik yol ağının 1900 kilometresinin asfalt olduğunu söyledi. 2009’dan 2013’e kadarki 5 yıllık zaman diliminde 501 kilometre birinci kat asfalt, 654 kilometre ikinci kat asfalt olmak üzere toplamda 1155 kilometre yaptığını kaydeden Çirkin; “Ticaret için ben Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine gittim. Yaklaşık 1200 kilometre mesafede. Yapılan yolları uç uça eklemiş olsak Siverek’e varır. Yapılan yol az değil. Yeterli mi? Çalışmaların devamı lazımdır. Herhalde tamamladığımızda Siverek’e birkaç kez gidip gelmiş olacağız yol manasında. Yollar için 45 milyon TL harcama yapılmıştır. Kanalizasyon işinde toplam 343 köyde bu iş tamamlandı. Son beş yılda; 2009’da 21, 2010’da 36, 2011’de 17, 2012’de 30 ve 2013’de 31 köyümüze kanalizasyon götürmüşüz. Toplam 135 köyümüz. Bu konuda Orman ve Su İşleri Bakanımıza teşekkür ediyorum. Bu yatırımların çoğunu Çevre Bakanı iken ayırdığı fon vasıtası ile gerçekleştirdik. Özel İdare ve KÖYDES’ten harcadığımız ödeneklerde var ama ciddi manada bakanlıklardan gelen ödenekler bizim önümüzü açtı. Sulama ile ilgili de yine Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz. 68 bin 761 dekar sulamaya açılan arazimiz var. Yatırımlar tamamlandığında 258 bin 123 dekar alanımız sulamaya açılacak.” (Kocatepe Haber Merkezi)

İGM Kasım toplantıları dolu dolu

İGM Kasım ayı toplantıları komisyon
raporlarının karara bağlanması,
taleplerin rapor hazırlanması için
komisyonlara gönderilmesi ile sürüyor

İl Genel Meclisi (İGM) Kasım ayı toplantılarının 9’uncu birleşimi dün tamamlandı. Meclis üyeleri 10’uncu toplantı için yarın toplanacaklar. AK Parti Şuhut Belediye Başkan aday adayı Mikail Güneri toplantıyı misafir olarak izledi.
ÖDENEK AKTARIMI GÖRÜŞÜLECEK
Toplantıda ilk olarak gündem dışı olan; 2013 mali yılı yatırım planında tarım hizmetlerinde kullanılmak üzere ayrılan sertifikalı hububat harcama kaleminde kalan 80 bin TL ödeneğin tenzil edilerek Türk Karidesini İyileştirme Projesinin harcama kalemine aktarılması talebi Plan Bütçe, Tarım Orman komisyonlarında görüşülecek.
ÖDENEK FARKLI ŞEKİLDE KULLANILACAK
Kız Yetiştirme Yurdu hizmet binası duvarlarının bakım ve onarım harcama kalemindeki yüz bin TL ödeneğin hizmet dönüşümü nedeniyle harcanamayacak olan kısmının farklı kalemlerde kullanılması talebi görüşüldü. Buna göre 8 bin 620 TL’nin yeni açılacak Çocuk Evleri Hizmet Alımı harcama kalemine, 5 bin 40 TL’nin Çocuk Evleri Tüketime Yönelik Mal ve Hizmet Alımı harcama kalemine, 32 bin TL’nin ise Mamul Mal Alımları Harcama kalemine aktarılması isteniyor. İsteği uygun gören Plan Bütçe, Kültür Turizm Sosyal Hizmetler komisyonlarının aynı yöndeki raporları oybirliği ile kabul edildi.
SANDIKLI SAHASINA
SKORBOARD ALINACAK
Sandıklı ilçesi spor tesislerine skorboard alımı için 15 bin TL ödenek aktarımı isteniyor. Atık Su Arıtma Birliği kaleminden 15 bin TL alınarak skorboard alımına aktarılmasını uygun gören Plan Bütçe, Eğitim Gençlik Spor komisyonlarının aynı yöndeki raporları uygun görüldü. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme