Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üyümez, arkeolojiyi ve müzeciliği anlattı

Müze Müdürü Mevlüt Üyümez,

Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, “Teknolojik Gelişmeler Işığında Günümüz Arkeoloji ve Müzecilik Çalışmaları” konusunda AGD seminerinde konuştu

 

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Afyonkarahisar Şubesi 45. Dönem etkinlikleri kapsamında Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, “Teknolojik Gelişmeler Işığında Günümüz Arkeoloji ve Müzecilik Çalışmaları” başlığında bilgiler verdi. Etkinlik AGD Şubesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
“KONU GEÇMİŞİ KAVRAMADA ÖNEMLİ”
Etkinlik Emre Öztürk tarafından yapılan Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra AGD Şube Başkanı Muharrem Coşkun açılış konuşmasını yaptı. AGD ve Milli Gençlik Vakfı (MGV) olarak 45. Dönem içerisinde bulunduklarını, mutat olarak 15 günde bir eğitim çalışması yaptıklarını dile getiren Coşkun, “Davetimizi kırmayarak bu etkinliğimize katılan herkese ayrı teşekkür ediyorum. Allah razı olsun Müze Müdürümüz Mevlüt Bey bizi kırmayıp bilgiler vermeyi kabul etti. Aslında Kur’an-ın da bir ifadesiyle yeryüzünde dolaşın orada ibret alacağınız geçmişte yaşayan insanların, kavimlerin bırakmış oldukları bize göre kalıntılar, yerleşim yerleriyle alakalı konu ele alınacak. Bununla ilgili teknolojik gelişmeler ışığında günümüzde arkeolojik ve müze çalışmaları bağlamında Müze Müdürü Mevlüt Üyümez bize bir sunum yapacak. Bizler tarihimizi de bilmek açısından geçmiş dönemde yaşayan kavimlerin nasıl bir teknolojik üstünlüğe geldikten sonra yok olduklarını öğrenmek açısından bu konuda bizim için önemlidir. Biz her türlü konunun burada konuşulmasına gayret ediyoruz. Bundan sonra ki süreç içerisinde de yine inşallah farklı konularla gündeme gelmiş olacağız.” dedi.
“GİDERİLMESİ GEREKEN EKSİKLER ÖN YARGILAR VAR”
Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, AGD’nin 15 günde bir düzenlediği toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme amaçlı çalışmalarda kendisine fırsat verilmesi nedeniyle dernek yöneticilerine teşekkür etti. 1991 yılından itibaren Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü’nde çalıştığını belirten Üyümez, “Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak üzerinde durduğumuz konuların başında kültürel değerlerimize sahip çıkmak, bunların tanıtımını yapmak, bu değerleri korumak, gelecek nesillere aktarmak bulunuyor. Bizden önce ki insanların bizlere bıraktıkları kültür varlıkları malumdur. Cenab-ı Allah’ın da ilahi uyarısıyla tefekkür etmemiz gerekiyor. Bundan sonuçlar çıkarıp ibret noktasında bakarak anlamlandırmak zorundayız. Maalesef bizler bilerek veya bilmeyerek eksik ya da yanlış bilgiden kaynaklanan ilgi gösterip incelememiz gereken konulardan bihaber kalabiliyoruz. Bunların başında da benim mesleğim olan arkeolojik anlamda da gerçekten toplumun gerekli hassasiyeti, ilgiyi gösterme noktasında eksiklerimiz ön yargılarımız var.” diye konuştu.
“ARKEOLOJİ KÜLTÜREL GEÇMİŞİ İNCELER”
Teknolojik gelişmeler ışığında ciddi mesafeler kat edildiğini belirten Üyümez, arkeoloji ve müze alanındaki gelişmeleri anlattı. Arkeolojiyi arkeolojik yöntemlerle ortaya çıkarılan kültürlerin sosyoloji, coğrafya, tarih, etnoloji gibi birçok bilim dalından yararlanarak araştırarak inceleyen bilim dalı olarak tanımlayan Üyümez, “Arkeoloji Türkçe’de yanlış şekilde kazı bilim olarak çevrilmiş olsa da araştırma yöntemlerinden sadece bir tanesidir. Arkeoloji asıl olarak insanları kültürel geçmişlerini ve gelişmelerini inceler.” şeklinde konuştu.
“MÜZELER HER KESİME HİTAP EDİYOR”
Çağdaşlaşma süreci içerisindeki günümüz müzelerinin, kitle iletişim araçları, eğitim programları, sosyal etkinliklerle izleyiciye ulaşabilecek “yeni müzecilik” anlayışını benimsediğinden söz eden Üyümez, “Toplumla ilişki kurmak amacıyla yeni metot ve yöntemlerin geliştirildiği ve üretildiği müzeyi ‘yeni müze’ kavramıyla açıklamaktadır. Çağdaş müzenin sunduğu hizmetlerle hedeflenen yalnızca göz alıcı sergiler açıp koleksiyonları sergilemek değildir. Müze eğitimin yanı sıra her kesimden insana hitap edip bu amaçla insanları farklı organizasyon ve işlevlerle bir arada toplamak, ruh sağlığını iyileştirici etkiler yaratmak ve katkıda bulunmak gibi birçok yeni işlevi de üstlenmiştir.” dedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti