Uykuda Konuşmak Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir

Uykuda konuşma, genellikle zararsız olsa da stres, depresyon ya da uyku apnesi gibi sağlık sorunlarının işareti olabilir. Şiddetli vakalarda uyku kalitesini etkileyebilir. Uzmanlar, bu durum sık yaşanıyorsa ve başka belirtilerle birlikte görülüyorsa bir doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Birçok kişinin farkında olmadan yaşadığı uykudayken konuşma ilginç bir durum olarak dikkat çekiyor. Tıpta somniloquy olarak adlandırılan bu olay, bazı durumlarda altta yatan önemli hastalıkların belirtisi olabiliyor. Uykuda konuşmanın neden ortaya çıktığı ve ne zaman bir uzmana başvurulması gerektiği konusu ise vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

 

UYKUDA BİLİNÇSİZ KONUŞMALAR YAYGIN

Toplumda sıkça rastlanan uyku sırasında konuşma, her zaman normal kabul edilmeyen bir durum. Uykusunda konuşan kişi, genellikle anlamsız kelimeler veya mırıldanma ya da kısa cümleler kuruyor. Kimi zaman diyalog havasına giren bu konuşmalar, genellikle sabah uyandığında hatırlanmıyor. Uzmanlar bu durumun herkeste ortaya çıkabileceğini, bazı belirtilerle birlikte görülmesi halinde ise dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Uykuda Konuşmak Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir

UYKUDAKİ EVRE KONUŞMAYI ŞEKİLLENDİRİYOR

Uykuda konuşma uzmanlara göre, uykunun farklı evrelerinde farklı şekillerde ortaya çıkıyor. Hafif evrede, kişi daha anlaşılır ve anlamlı cümle kurarken, derin uyku evresinde ise konuşmalar daha çok homurdanma veya anlamsız kelimeler şeklinde görülebiliyor. Bu durum ise, konuşmanın içeriği ve şiddeti üzerinde doğrudan etkili olduğunu gösteriyor.

 

UYKUDA KONUŞMANIN ŞİDDETİ SINIFLANDIRILIYOR

Uykuda konuşma 3 ana gruba ayrılır. Ayda bir veya daha az görünüyorsa hafif, haftada bir oluyorsa orta, neredeyse her gece yaşanıyorsa şiddetli olarak değerlendiriliyor. Şiddetli vakalar, uykuda konuşan kişiyle birlikte yaşadığı kişinin de uykusunu ciddi oranda etkiliyor.

Uykuda Konuşmak Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir

GENETİK FAKTÖRLERİN ETKİSİ

Çocuklar ve erkeklerde daha yaygın olarak görülen somniloquy’un gelişmesinde genetik faktörler etkili oluyor. Aile bireylerinde uykuda konuşma hikâyesi olan kişilerde, benzer durumların yaşanma olasılığı daha yüksek. Bunun yanı sıra stres, depresyon, ateşli hastalıklar, alkol kullanımı ve uyku eksikliği de bu durumu tetikleyen unsurlar arasında bulunuyor.

 

HANGİ AŞAMADA DOKTORA GİDİLMELİ?

Çoğu zaman tıbbi müdahale gerektirmeyen uykuda konuşma, kişinin uyku kalitesini bozmaya, gün içinde yorgunluğa, dikkat dağınıklığına yol açıyorsa veya beraber başka belirtiler görülüyorsa bir uzman desteği almayı gerektirir. Özellikle erişkinlik döneminde ilk defa başlayan vakalarda, altta yatan nörolojik ya da psikolojik rahatsızlıklar ihtimali göz önünde bulundurulmalı.

 

TEDAVİSİ VAR MI?

Somniloquy için özel bir tıbbi tedavi bulunmuyor. Ancak uyku hijyenine dikkat etmek, düzenli uyku alışkanlığı kazanmak, alkol ve ağır yiyeceklerden kaçınmak gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle durum kontrol altına alınabiliyor. Gerek görüldüğünde bir uyku uzmanı, kapsamlı değerlendirme ve tedavi önerileri sunabiliyor. Uykuda konuşmanın, zaman zaman tamamen ortadan kaybolup yıllar sonra yeniden ortaya çıkabileceği de biliniyor.

Uykuda Konuşmak Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir

BELİRTİLERİ DİKKATE ALIN

Uzmanlar, uykuda konuşmanın tek başına bir hastalık olarak değil, bazen başka bir sağlık sorununun işareti olarak ortaya çıkabileceğini vurguluyor. Uyurgezerlik, uyku apnesi, gece terörü ya da psikolojik bozukluklarla birlikte görülmesi halinde, kişinin mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Yaşam kalitesini düşüren bu durumun ihmal edilmemesi gerektiği ifade ediliyor.
 

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme