UYAK üyeleri Hollanda’ya gitti – Kocatepe Gazetesi

Ulusal Yaşlılık Konseyi (UYAK) üyeleri Dinar Belediyesi desteği ile teknik inceleme ve gözlemlerde bulunmak üzere dünya da yaşlanma ve yaşlılık çalışmalarında önde gelen ülkelerden olan, AOW yaşlılık aylığı gibi sosyal bakım sigortasında da önemli çalışmalar yapan Hollanda’ya gittiler.DEMANS KÖYÜ İNCELENDİİki gün olarak planlan teknik gezinin ilk gününde heyet Roterdam’da, 300 kişi kapasiteli her engelli kişiye [&hellip]

Ulusal Yaşlılık Konseyi (UYAK) üyeleri Dinar Belediyesi desteği ile teknik inceleme ve gözlemlerde bulunmak üzere dünya da yaşlanma ve yaşlılık çalışmalarında önde gelen ülkelerden olan, AOW yaşlılık aylığı gibi sosyal bakım sigortasında da önemli çalışmalar yapan Hollanda’ya gittiler.
DEMANS KÖYÜ İNCELENDİ
İki gün olarak planlan teknik gezinin ilk gününde heyet Roterdam’da, 300 kişi kapasiteli her engelli kişiye 1 hasta bakıcının bakım verdiği Swetterhage engelli köyünü ziyaret etti. Yine Rotterdam’da bulunan özel işletme Boomgaard huzurevi ziyaret edildi.  Huzurevinin bütçesi tamamen AOW sosyal bakım sigortası kapsamında Hollanda hükümeti tarafından karşılanıyor. Boomgaard Huzurevi 24 saat kurumsal bakım verip, 250 yaşlı kapasitesine sahip bulunuyor. Gezinin 2. gününde WeespVought’da bulunan De Hogevey Care (Demans Köyü)’nü ziyaret eden UYAK heyeti, De Hogevey Care sorumlusu Yvonne van Amerongen tarafından karşılandı. Dinar Belediyesi ve UYAK Başkanı Saffet Acar, Demans köyünün 23 adet özel olarak tasarlanmış evden oluştuğunu, köyde bulunan 152 demans hastasının her gün temel bakım ihtiyaçlarının karşılanması yanında aynı zamanda köy içerisinde sakinlerin güvenli, huzurlu bir şekilde bağımsız olarak gezebildiğini bildirdi. Ayrıca Demans köyünde bulunan restaurant, kafe ve tiyatro gibi bir çok sosyal tesise de yer verildiği kaydedildi.
HEDEF UYGULAMALI GERONTOLOJİ
UYAK heyetine gösterilen ilginin kendilerini memnun ettiğini belirten Saffet Acar şöyle konuştu: “Türkiye’de de bu gibi tesislerin olması gerekirken maalesef sanırım şuan İzmir’de Bulunan Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinden ve bir kaç tane Belediyenin çalışmalarından başka geniş çaplı bir çalışma bulunmamaktadır. Demans hastalığı çok yakın zamanda çağın hastalığı olacak ve yükselen insan ömrü ile birlikte bu hastalığı çevremizde çokça göreceğiz. Bu teknik gezide çok şey öğrendim. Bunları ülkeme döndüğümde bizzat aktarıp bir an evvel uygulamalı gerontoloji çalışmalarına başlayacağım. Bu durumda artık kaybedecek zamanımız yok bakım çok önemli Türk vatandaşlarımızda bakımın en kalitelisini hak ediyorlar, onlar için çalışacağız. Burada bizi yalnız bırakmayan çok değerli akademisyenlerimize ve destekleriyle hep yanımda olan sayın hocam Prof. Dr. İsmail Tufan’a teşekkür ederim.”
GEZİYE GENİŞ KATILIM
Teknik gezi heyetinde; Ulusal Yaşlılık Konseyi Başkanı ve Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar, Dinar Belediye Temsilcisi Mehmet Kaşlı ile birlikte Gazi Üniversitesinden Doç. Dr. Ayşe Canatan, Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Doç. Dr. Nil Tekin, Adnan Menderes Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sema Oğlak ve Doç. Dr. Hatice Erol yer aldı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme