Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üstün, bakkal esnafına tavsiyelerde bulundu

Afyonkarahisar Bakkallar Esnaf Odası

Afyonkarahisar Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Cengiz Üstün, koronavirüs salgınında alınan önlemlere uyulması uyarısında bulunarak, bakkallara sorumlu esnaf ve insan olarak 65 yaş üstü büyüklere yardım etme başta olmak üzere çeşitli tavsiyelerde bulundu

Afyonkarahisar Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Cengiz Üstün, koranavirüs salgını ile insan sağlığını tehdit eden son durumla ilgili olarak kamuoyuna ve Odaya bağlı faaliyet gösteren esnafa bazı hususları açıklama ihtiyacının hasıl olduğunu belirtti.

“YARDIMCI TUTARLI VE NET OLUNMALI”

Bakkal esnafının pek çoğunun seçimle muhtarlık görevini de ifa ettiğine dikkat çeken Üstün, “Mahallemizde komşunuz, müşteriniz ve yardıma ihtiyacı olan özellikle 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunanların ilaç, gıda, v.b. ihtiyaçlarını giderme konusunda yardımcı olalım. Bu insanları bu tip taleplerini 112’yi arayarak giderme noktasında bilgilendirelim. İşyerlerimizin ilaçlanması konusunda gerekli hazırlıklarımızı yapalım, bu konuda Oda ile irtibata geçerek belirli bir program çerçevesinde işyerlerimizin dezenfeksiyonunu sağlayalım. İşyerlerimizde maske kullanımını çok tavsiye etmiyoruz. Sadece gribal bulguları taşıyan Esnafımızın diğer insanlara bulaştırmayı önleme noktasında kullanmasının- ki uzmanların çoğu da bu yönde görüş beyan ettiler-doğru olduğunu düşünüyoruz. Eğer maske kullanmak durumunda kalacaksak bunlarının en fazla 3 saat kullanma süresinin olduğunu, bu süre sonunda eski maskenin çıkartılarak imha edilmesi gerektiğini unutmayalım. İmkânımız varsa müşterilerimize siparişlerini telefonla alalım ve evlerine ulaştıralım. ‘Eve getir’ diyene ‘Emrin olur’  diyelim ve götürelim. 65 yaş üstü yaşlılarımızın,çocuklarımızın, eşlerimizin ve sevdiklerimizin mümkün mertebe evde kalmaları konusunda çevremizi bilgilendirelim, bu konuda tutarlı olalım ve net olarak ifade edelim.” dedi.

“SOSYAL MESAFE MUTLAKA KORUNMALI”

Bakkal esnafına iş yerlerinde müşterilerle olan sosyal mesafesini en az 2 metre olarak koruması uyarısında bulunan Üstün, “İşyeri içerisinde sosyal mesafemizi en az 2 metre olarak koruyalım ve bu konuda müşterilerimizi uyaralım. Ellerimizi mümkün mertebe su-sabun ile en az 20 saniye yıkayalım, su-sabun bulunmadığı durumlarda ise kolonya ve alkol bazlı dezenfektanlarla ellerimizi sık sık temizleyelim. Biz ellerimizi tedbiren ‘Türk usulü’ yıkayalım. Bizimki 30 saniye sürer. Müşterilerimizin ve bizim en çok temas ettiğimiz tezgah önü, soğutucu, yazarkasa, pos cihazı, kapı kolu v.b. yerlerin temizliğine dikkat edelim ve buraları gün içinde sıkça dezenfekte edelim. Her ne kadar şu an için sadece Market işletmelerinde geçerli olsa da biz yine de tedbiren işletmelerimizin büyüklüğüne göre işletmemizde aynı anda en fazla kaç müşteri bulunabileceği ile ilgili müşterilerimizi ve tüketicilerimizi bilgilendirelim” ifadelerini kullandı.

“HASSASİYET GÖSTERİLECEĞİNE İNANIYORUZ”

Kahvehane gibi sosyal mekânların kapalı olması dolayısıyla iş yerlerinin de insanların boş vakitlerini geçirecekleri mekânlar haline gelmesinin önüne geçilmesinin altını çizen Üstün sözlerini şöyle sürdürdü: “Sebze-meyvelerin ağzı kapalı ve belirlenen ölçülerde poşetlenmiş olarak tüketiciye arzına dikkat edelim, müşterilerimizin ürünlere elle temasına izin vermeyelim. Yine aynı şekilde kuruyemiş, unlu mamul ve açık gıda satışı yapan esnafımızın ürünlerine müşterilerin temasını önleme konusunda gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Son olarak Toptancılar tarafından gıda ürünlerinde kısıtlama yapılıyorsa bu konuyu gerekli yasal mercilere iletilmek üzere Odamıza bilgi verelim. Genç meslektaşlarımız, bize bir şey olmaz deme ip tedbiri elden bırakmayarak sevdiklerimizi özellikle yaşlı ve çocuklarımızı riske atmayalım. Kurallara hep beraber uyalım. Ülkece sadece sağlık sistemimizle değil ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak da mücadele verdiğimiz bu süreçte alınan ve alınacak tedbirlere hep beraber uyarak daha güzel ve en önemlisi sağlıklı yarınlara ulaşacağımız inancımızı bir kez daha yineliyorum. Bu konuda hassasiyet gösteren ve göstereceğine yürekten inandığım esnaf kardeşlerime, meslektaşlarıma, ‘Bakkal Amca’larıma ve tüm kamuoyuna selam ve saygılarımı sunuyorum. Bu da Geçer Ya Hu !”