Ustalar karikatürü ve sinemayı anlattı
Afyonkarahisar 9. Klasik Müzik Festivali etkinlikleri kapsamında sinema yönetmeni, öykü yazarı ve karikatüristlerden oluşan sanatçılar, öğrencilerle sinema ve karikatür üzerine bir söyleşi yaptı Afyonkarahisar 9. Klasik Müzik Festivali etkinlikleri devam ediyor. Tarihi Millet Hamamı'nda her gece saat 20.30'da klasik müzik konserleri büyük bir ilgi görürken, etkinlikler kapsamında oyuncu, karikatürist, yazar, müzisyen ve yönetmenden oluşan yerli [&hellip]
Afyonkarahisar 9. Klasik Müzik Festivali etkinlikleri kapsamında sinema yönetmeni, öykü yazarı ve karikatüristlerden oluşan sanatçılar, öğrencilerle sinema ve karikatür üzerine bir söyleşi yaptı
Afyonkarahisar 9. Klasik Müzik Festivali etkinlikleri devam ediyor. Tarihi Millet Hamamı’nda her gece saat 20.30’da klasik müzik konserleri büyük bir ilgi görürken, etkinlikler kapsamında oyuncu, karikatürist, yazar, müzisyen ve yönetmenden oluşan yerli ve yabancı sanatçılar, öğrencilerle bir araya gelerek merak edilenleri cevaplandırıyor.
“Karikatüristler abartma tozu katar”
Etkinlikler kapsamında Sinema Yönetmeni Erdoğan Kar, Öykü Yazarı ve Çizer Nuray Çiftçi, Karikatürist ve Çizgi Film Çizeri Mustafa Bilgin ile Karikatürist Akdağ Saydut, Aydın Doğan Bilim ve Sanat Merkezi’nde öğrencilerle söyleşide buluştu.
Öğrencilerin soru yağmuruna tuttuğu sanatçılar, tüm merak edilenleri tek tek cevapladı. Karikatürist ve Çizgi Film Çizeri Mustafa Bilgin, karikatüristlerin ele aldıkları konuları detaylandırdığına dikkat çekerek, “Pasta yaparken kabartma tozu kullanılır. Karikatürcüler de konulara abartma tozu katar ve o konuyu yayarak daha anlamlı bir hale getirir. Mizahi bir dille anlatılır” diye konuştu.
“Kötü değil fena düşünürler”
Afyonkarahisar 9. Klasik Müzik Festivali etkinlikleri kapsamında Ali Çetinkaya Tren Garı’nda karikatür sergisi açan Karikatürist Akdağ Saydut ise, karikatürü olaylara hoşgörü ve mizahla yaklaşan bir sanat olarak tanımladı. Karikatür çizmeye 9 yaşında başladığını anlatan Saydut, “Karikatür çizenler asla kötü düşünmezler. Olaylara hoşgörü çerçevesinden bakarlar ve bu şekilde yaklaşırlar.
Karikatüristler kötü düşünmezler ama fena düşünürler. Zor durumda kaldığımızı belirten karikatürler çizebiliriz. Düzeltilmesini istediğimiz bir şeyin altını çiziyoruz. Küçük yaşta karikatür çizmeye başladım. Resim çizmekten çok karikatür çizdim. Üniversitede ekonomi okudum ancak karikatürle bağımı hiçbir zaman koparmadım” dedi.
“Sanatı ve sporu ihmal etmeyin”
Karşılıklı soru cevap şeklinde yaklaşık bir saat süren söyleşide sanatçılar, öğrencilere bazı tavsiyelerde de bulundu. İlk olarak bol bol kitap okumalarını tavsiye eden sanatçılar, öğrencilere sanatı ve sporu asla ihmal etmemelerini tembihledi. Sinema Yönetmeni Erdoğan Kar, sporun insan vücudunu dinç ve zinde tuttuğuna dikkat çekerken, sanatın ise insan beyni ile ruhunu aydınlattığını ve dinlendirdiğini ifade etti. Söyleşinin sonunda ise öğrenciler ile sanatçılar hatıra fotoğrafı çektirdi. (Kocatepe)