Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya

USLU USLU OTUR AZMA, MEZARINI KENDİN KAZMA

Mehmet Şenkaya 3 Kasım 2014 Pazartesi 02:00:00
  Farenin kapanda gördüğü, et, peynir cinsinden bir yiyecek, gözüne ve gönlüne hoş geldiği için nefsini yenemez, yiyeceğe saldırır. Kapana kısılır. Sonuç % 99 hüsranla biter. Can aziz, korkudan kurtulmaya çalışır. Çarpınır, çırpınır ama nafile; çabası fayda vermez. Kurtuluş olmaz. Başlar pişmanlık çekmeğe: Keşke görmeseydim.
Keşke girmeseydim.
Keşke yemeseydim…
“Zehiri altın tasta sunarlar.” İnsan cazibeye kapılınca; başına gelebilecek tehlikeleri hemen sezemez. Eline fırsat geçince yüzmesini bilmese de havuza pike yaparak atlar. “Haram helal ver Allah’ım, çoluk çocuk yer Allah’ım” der. Tuzağa düşer. Çaresiz kalır. İş işten geçtikten sonra; Ahlar, vahlar sıralanır ama ne fayda. Düşenin dostu olmaz, kendi düşen ağlamaz.
İhtiyaçlar sonsuz da olsa – her kişi istediği her şeye sahip olur – diye bir kural yoktur. Zaman, mekân, imkân, doğuş, yaratılış gibi oluşumlar istekleri kısıtlar.
Yaratıcımız her şeyi ölçülü ve dengeli kılmış. Açlık doyum ister ve bu doyum sınırlıdır. Kişi sevdiği bir yiyeceğe iştah duyar. Elde edince, İştah doyumla biter. Açlık giderilince Sevdiği bir yiyecek de olsa; gına (doyum noktası) aşılırsa kişide bu defa (ikrah) nefret hissi uyanır.
“Az tamah çok zarar getirir.” Aza kanaat eden bedenen ve zihnen dinç kalır huzur bulur. Azla yetinen bir gün gelir, istediği çoğa da nail olur. Peygamberimizin: “Kanaat tükenmez bir hazinedir. Hadisini unutmayalım. “Çok söz yalansız, çok para haramsız olmaz.” Deyişi, “Fakir tavuk yiyorsa: ya fakir hastadır ya tavuk hastadır.”, “Ayağını yorganına göre uzat.” Atasözü yaşantımızda, dengeli olmayı, giderimizi gelirimize göre ayarlamayı, tasarrufta bulunmayı salık verir, “Şemeleğinden yukarı suya girme boğulursun.” derken imkânımız nispetinde alışveriş yapmayı tavsiye eder.
Kötülüklerin çoğu, iyiliklerin altında gizlidir. Tanımadığın bir kişiyle alışverişte bulunma. Bir malın alım satımında 3 şey geçerlidir.
1. Malda meymenet.
2. Alanda meymenet.
3. Satanda meymenet olmalı. Bunda tereddüt yoksa al, sat, bitir işini. Fire varsa temkinli ol yaklaşma.
“Tereddüt zekânın şanından fakat iradenin perişanlığındandır. Herkes iyi olsa; hastaneye, hapishaneye lüzum kalmazdı. Cennet’i de Cehennem’i de halkeden Allah. Her iki seçenekte de insan; layık olduğu yeri bulacaktır. Korkulan o ki; yanlış yapmasın.
Düşüne düşüne görmeli işi; sonra pişman olmamalı kişi. Banka, Kredi, Çek, Senet alırken iyi. Ödeyemezsen kötü.
Yasalı: protesto- Avukat- İcra.
Cebrisi: Tehdit ve Mafya.
Sana verilen aklı ve iradeyi iyi kullan. Tuzağa düşme.
Ya malından ya canından olursun.
Sağlıcakla kalın, aşure gününüz mübarek olsun.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti