'Üreticilerimizi Aracı Kurumlara Ezdirmeyelim'

İYİ Parti İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu, çiftçinin hiçbir şekilde güvencesi olmadığını belirterek Afyonkarahisar Milletvekillerine seslendi. Mısırlıoğlu, 'Üretici hemşerilerimizin elinden tutalım, aracı kurumlarımıza hemşerilerimizi ezdirmeyelim.' dedi.

İYİ Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu Çobanlar İlçesinin Kocaöz Beldesinde salatalık üreticileri ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

“ÜRETİCİYE TARLA DA, MAL DA, ZARAR DA SENİN DENİLİYOR”

Kocaöz Beldesinde salatalık ürecitileriyle görüşen Mısırlıoğlu, şunları söyledi: “Salatalık üretici kardeşlerimin sorunlarını dinlemek ve onların sesi olmak için Kocaöz Beldemize geldim. Bildiğiniz gibi kornişon salatalık üreticilerimizin ürün toplama ve satma konusunda ciddi sıkıntıları var. Kocaöz sulama kooperatifi başkanı Harun Çöyğün kardeşim yaşadıkları sıkıntıları bize detaylı olarak anlattı. Harun Beyin salatalık yetiştirdiği tarla ve bunun gibi pek çok tarlada on gündür salatalıklar toplanmıyor. Salatalıkların toplanmama nedeni fabrikaların aracı kurum olarak gönderdiği kişilerin ve firmaların salatalık ayrıştırma eleklerinin ayarları ile oynanmasıdır. Bir numara olan salatalığın iki numara olan elekten geçmesi, iki numara olan salatalığın üç numara olan elekten geçmesi, dört numara eleğe giden salatalığın alınmaması nedeniyle çiftçilerimiz tarlatan topladığı salatalığı toplayan işçinin yevmiyesini karşılayamıyorlar. Geçen yıl 700 liraya aldıkları tohumun kilosuna bu yıl bin 400 lira ödediler. Maalesef yüzde iki yüz ile tohumu üreticiye sattılar ve sonrada elek ayarları ile oynayarak bir numara salatalığı iki numara olarak değerlendiriyorlar ve dört numara dedikleri salatalığı da almayarak, ne yaparsanız yapın diyorlar. Burada üreticimiz resmen kaderi ile baş başa kalmıştır. Ya bize dediğimiz şartlarda vereceksin ya da al salatalığını çöpe at diyorlar. Tarla senin malda senin zararı da senin denilmektedir.”

Haber

“BU DURUMA GÜLER MİSİNİZ? AĞLAR MISINIZ?

Başkan Mısırlıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Üretici kardeşim salatalığı toplayan işçinin yevmiyesini peşin olarak ödemektedir. Fabrikalar adına salatalığı toplayan aracı kurumlar üretici kardeşimize alacağı parayı 2025 yılının 7’inci ayında ödeyeceğini ifade ediyor. Çiftçi akaryakıtı cebinden peşin ödüyor, sulama ile ilgili enerji parasını peşin ödüyor, işçi parasını peşin ödüyor. Bu duruma gülerimsiniz ağlar mısınız? Kendi yurdumuzda kendi topraklarımızda çiftçimize yapılan revamı. Maalesef devletin bir tarım ve üretim planlamasının olmaması buna sebep olmaktadır. Çiftçimiz derdini anlatmaya gittiği Tarım il Müdürlüğünden ayrıldıktan bir gün sonra dalga geçer gibi salatalık alım fiyatını bir lira düşürmüşler. Devleti yönetenler çiftçimizin derdinden bihaberler. Çiftçimizin hiçbir şekilde güvencesi yok. Buradan Afyonkarahisar milletvekillerine sesleniyorum birlikte hemşerilerimizin elinden tutalım, aracı kurumlarımıza hemşerilerimiz ezdirmeyelim. Çiftçilerimizin doğdukları toprakta helal kazançları ile doymasını sağlayacak alt yapıyı birlikte sağlayalım. Gelin çiftçinin halini bura görün, Ankara’dan ahkâm kesmeyin. Buna bir çözüm bulunmazsa çiftçimiz salatalık ekili tarlasını sürüp salatalık üretmeyecek yazık günah değil mi?”

“TARLALARIMIZI KADERİNE BIRAKTIK”

Kocaöz Sulama Kooperatifi Başkanı Harun Çöyğün, yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Bende salatalık üreticisiyim 60 dönüm ekili alanım var bende on gündür salatalık toplamıyorum. İşçi parasını, elektrik, gübre, ilaç parasını, suyu karşılayamıyoruz. Tarlalarımızı kaderine bıraktık. Salatalığı toplasak eleğe götürsek zaten elekte oynanıyor. Para istiyoruz, işçiye ödeyeceğiz, para yok diyorlar. Bu işi götürmeye dermanımız kalmadı. Salatalıklarımız adeta çöp oldu. Ekim çok diye mazeret öne sürüyorlar. Madem öyle bana neden tohum sattın, neden ürettirdin. Dalga geçer gibi benim şartlarımda verirseniz verin vermezseniz çöpe dökün diyorlar. Aylardır Hayvan yasası konuşuluyor. Bizim dertlerimiz neden konuşulmuyor. İnsan haklarını geçtik hayvana verilen hak bize verilsin yeter. Biz kar istemiyoruz. Zarar etmeyelim yeter. Biz çoluk çocuğumuza hela para götürme derdindeyiz.”

Haber

“ÜRÜNÜ KALDIRMADAN TARLAYI SÜRMEK ZORUNDAYIM YAZIK”

Salatalık üreticisi Süleyman Çöyğün, şu ifadelere yer verdi: “Bankalara kredi borcumuz var. Bu gördüğünüz tarlaya 450 bin lirayı aşan masrafım oldu. Bu güne kadar 100 bin lira para elime geçti, daha işçi maliyetini çıkaramadım geri kalanı nerden karşılayacağız çaresiz durumdayız. Tam 12 nüfus bu tarlaya bakıyor. Çaresiz ürünü kaldırmadan tarlayı sürmek zorunda kalacağım. Yazık günah değil mi?”

Bakmadan Geçme