• Haberler
  • Genel
  • 'Üniversiteye girişte başarı durumu iyileşti'

'Üniversiteye girişte başarı durumu iyileşti'

İl Milli Eğitim Müdürü LYS sonuçlarına göre Afyonkarahisar'ın başarı durumunu değerlendirdi LYS sınav sonuçlarına göre Afyonkarahisar'ın üniversite sınavında başarı durumunun iyileştiğini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım, sonuçlar bakımından gayet güzel bir yere ulaşıldığını söyledi. Yıldırım, Kuzey Ege Kalkınma Ajansı illeri içerisinde Afyonkarahisar'ın lisans yerleştirmesi açısından birinci sırada yer aldığını hatırlattı Değişkenlikler benzer ölçekte [&hellip]

İl Milli Eğitim Müdürü LYS sonuçlarına göre Afyonkarahisar’ın başarı durumunu değerlendirdi

LYS sınav sonuçlarına göre Afyonkarahisar’ın üniversite sınavında başarı durumunun iyileştiğini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım, sonuçlar bakımından gayet güzel bir yere ulaşıldığını söyledi. Yıldırım, Kuzey Ege Kalkınma Ajansı illeri içerisinde Afyonkarahisar’ın lisans yerleştirmesi açısından birinci sırada yer aldığını hatırlattı
Değişkenlikler benzer ölçekte
İl Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım, Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) matematiksel puan sıralamasında Afyonkarahisar’ın 36. sırada, Türkçe Matematik (TM) puan sıralamasında 31. sırada, Türkçe Sosyal (TS) puan sıralamasında ise 71. sırada olduğunu söyledi. Komşu illerin LYS sonuçlarına bakıldığında da benzeri ölçekte değişkenliklerin görüldüğünü açıklayan Milli Eğitim Müdürü Yıldırım; “Oysa bizim YGS 2010 sonuçlarına göre yerimiz 59. sıradaydı. Buna göre bakıldığında YGS daha öncesi olmayan bir sınav olduğu için öncesi ve sonrasını mukayese imkanımız yok. Bir belirsizlik var. Ama fen, eşit ağırlık ve sosyal-sözel puanlara göre mukayese imkanımız var. Son 10 yılın sıralamasına bakıldığında zaten bunu çok net bir şekilde görmek mümkün. 2002 Yılında sayısal, sözel ve eşit ağırlık sıralamasında; 55, 63, 60 iken bugün 36, 31, 71. sıralama olarak görülmektedir. Puan aralıklarında ise çok fazla bir farklılık üstümüzdeki ve altımızdaki illerle yok.”dedi.
Bizde değişkenlik olumlu
Üniversiteye giriş sınavında geçtiğimiz yıllarda çok başarılı olan komşu illerden Uşak’ın aynı istikrarı koruduğuna dikkat çeken İl Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım, bu anlamda tüm eğitim çalışanlarını, sınava giren öğrencileri ve ailelerini tebrik etti. Uşak’taki başarı istikrarının güzel ve verimli bir çalışma sonucu ortaya konduğuna dikkat çeken Yıldırım; “İlimiz ve diğer komşu iller arasında ise değişkenlikleri görmek mümkün. Bizde değişkenlik olumlu yönde oldu. Mesela 2009’da sayısal puan sıralamasına göre 50. sırada iken bu sene 36. sıradayız. Eşit ağırlık sıralamasında 50. sıradayken bu sene 31. sıradayız. Ama sözel sırada 51. iken onda da 71 sıradayız. Sayısal ve eşit ağırlıkta çok iyi bir ilerleme var. Birinde 20 basamaklık bir iyileşme var bir diğerinde ise 14 basamaklık bir iyileşme var. Sözelde ise 20 basamaklık bir kötüleşmemiz var.”diye konuştu.
Afyonkarahisar yerleştirmede başarılı
Üniversiteye giriş sınavında Afyonkarahisar ili için genel itibariyle başarı çıtasının iyileştiğinin altını çizen İl Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım, lisansa göre yerleştirmelerde şehrin geçmişte de iyi bir konumda olduğuna vurgu yaptı. Bu durumun yıllardan beri çok fazla ön plana taşınmadığını söyleyen Yıldırım; “Her sene biz sonuçları mutlaka çıkarıyoruz. Sonuçlar bakımından da gayet güzel bir yerdeyiz. En kötü lisans yerleştirmemiz bizim 35. sırada oldu o da 2008 yılında. Genelde 24-20-13-14 iller sıralamasında bu sıralamalardayız. Geçtiğimiz hafta KEKA’dan bir uzman arkadaşımız geldi. Ajansı oluşturan Afyonkarahisar-Kütahya-Uşak ve Manisa illerinin verileri bizim elimizde yok. Uzman arkadaşımız şöyle bir ifade de bulundu ben bunun doğru olduğuna da inanıyorum. Çünkü sıralamalarda öyle. Lisansta yerleştirme açısından da KEKA illeri arasında birinci sırada ilimiz yer alıyor. Bu da yerleştirme açısından iyi olduğumuzu hem ÖSYM tarafından hem de bölgesel olarak kanıtlanmış oluyor.”şeklinde konuştu.
Üniversiteye giriş sınavı başarı çıtasında iyileşme olmasının yanı sıra lisans yerleştirmelerinde özellikle bölgesel bazda Afyonkarahisar’ın iyi durumda olduğunu aktaran İl Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım şöyle konuştu: “Hem KEKA illeri hem de komşu illerimizle ilgili aşağı yukarı 10-12 ille alakalı 2009 ÖSS il sıraları, YGS 2010 ve LYS 2010’da bir tablo çıkardık. Bu tabloya göre de iyileşmenin en iyi olduğu illerden bir tanesinin ilimiz Afyonkarahisar olduğu gözüküyor.”
Eksikliklere rağmen durum iyi
Unutulmaması gereken gerçekler arasında Afyonkarahisar’ın ikili öğretimin ve öğretmen açığının çevre illere göre oransal olarak fazla olduğu bir il olduğuna değinen Hidayet Yıldırım şunları söyledi: “23 Haziran’da çıkardığımız elektronik ortamda norm kadroya göre öğretmen açık oran sayımız 2 bin 588’dir. Bu rakam ilin tamamını kapsamaktadır. Bir de genel lise ve mesleki lise oranlarımız bizim çevre iller içerisinde yüzde 62 gibi bir rakamla en yüksek orandır. Gelinen oranları iyi görüyoruz. Bazı arkadaşlarımızın olumsuz beyanları olmasına rağmen ben hazırlanan projelerin uygulanmasının bu başarıyı getirdiğini düşünüyorum. Daha ciddi bir şekilde takip edilirse tam oturmuş değil maalesef tıkır tıkır işleyen bir mekanizma haline bu projeler gelmiş değil. Bazı birimlerde bu iyi yürüyor bazı birimlerde de bunun çok fazla iyi yürüdüğünü söyleyemezler. Eksikliklerimizi ildeki yönetici arkadaşlarımızla görüşerek kendi sorumluluk alanlarında olan genel müdürlüklere göre biraz daha sistemin projelerle alakalı olarak aksayan yerlerini gidermeye çalışacak. Bunları giderdiğimizde ben inanıyorum ki çok daha iyi sonuçlar alabileceğiz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme