Üniversitelerin tüm istatistikleri takip edilebilecek
Yükseköğretim Kurulu'nun Türkiye ve dünyada bilimsel aaştırma yapan kişilerin kullanımı için hazırladığı Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi, Afyonkarahisar'da düzenlenen 221'inci Üniversiteler Arası Kurul toplantısında tanıtıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yeni sistemin şeffaflık ve kalite yönetimi açısından önemli bir atılım olduğunu söyledi 221'inci Üniversiteler Arası Kurul toplantısı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi'nde başladı. [&hellip]
Yükseköğretim Kurulu’nun Türkiye ve dünyada bilimsel aaştırma yapan kişilerin kullanımı için hazırladığı Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi, Afyonkarahisar’da düzenlenen 221’inci Üniversiteler Arası Kurul toplantısında tanıtıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yeni sistemin şeffaflık ve kalite yönetimi açısından önemli bir atılım olduğunu söyledi
221’inci Üniversiteler Arası Kurul toplantısı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi’nde başladı. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar ile üniversitelerin rektörlerinin katıldığı toplantıda yeni bir sistem, kamuoyuna tanıtıldı.
1 BUÇUK YILDA YENİ SİSTEM
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, üniversitelerin istatistik bilgilerinin bir sistemde toplandığını, bu sistemin üniversitelerin gelişiminin takip edilmesini sağlayacağını açıkladı. 1,5 yıllık bir çalışmanın ardından internet altyapısını bitirdiklerini aktaran Çetinsaya, “Bugün Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi’ni sizlerin, Türkiye’nin ve dünyanın kullanımına açıyoruz. Bundan sonra kullanacağımız bütün istatistiklere sahip bir bilgi yönetim sistemi kullanıma açık olacak. Bu bizim için büyük bir güç, aynı zamanda büyük bir meydan okuma. Sizlerin üniversitelerinizin, bizim de sistemimizin röntgeni, tomografisi çekilebilecek. Bizim YÖKSİS’imiz vardı. Hem bizim kurulumuzun bazı sorunları, hem de üniversitelerimizdeki bazı eksiklikler dolayısıyla veri ünetemedik. Bütün sorunları masaya yatırdık, arkasından 35-40 modülde iyileştirme yaptık. 1,5 yılı alan bir sürede bu sistemi tamamen dönüştürdük” dedi.
TÜM VERİLER
İNTERNETTE
Yeni sisteme Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi kataloğunda bulunan bütün üniversitelerin dahil olacağını belirten Çetinsaya, “Birkaç ay içinde Kıbrıs’taki üniversitelerimiz, Ahmet Yesevi ve Manas Üniversiteleri de bu sisteme dahil olacak.
Bizlerin faaliyet raporları vardı. Bu raporlar ayrı ayrı hazırlanıyordu, adet yerini bulsun diye raflarda bulunuyordu. Biz bütün bu raporları birleştirdik. Genel adına Kurumsal Değerlendirme Raporları dedik. Bundan sonra bu bilgi bankasından çekilecek tüm veriler. Bu bize, bütün ütniversitelerin performanslarını ölçmeyi öngörecek. Kalite çalışmalarımızın da altyapısını hazırlayacak. Bütün verileri de istatistik.yok.gov.tr adıyla bütün Türkiye’nin ve dünyanın istifadesine sunuyoruz” diye konuştu.
OKULLAŞMA ORANI
AVRUPA’DAN YÜKSEK
Türkiye’nin üniversite alanında okullaşma oranının geliştiğini belirten Çetinsaya, “2014 yılı itibariyle Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi’nden elde edilen verilere göre, Türkiye’de yükseköğretim okullaşma oranları şu an net yüzde 40’ın ve brüt yüzde 80’in üzerine çıkmıştır. UNESCO verilerine göre, 2011 yılında Türkiye’nin brüt yükseköğretim okullaşma oranı yüzde 61 iken, Birleşik Krallık’ta bu oran yüzde 61, Almanya ve Fransa’da yüzde 57, ABD’de ise yüzde 95 olarak gerçekleşmiştir. 2014 itibariyle Türkiye’nin mevcut yükseköğretim brüt okullaşma oranın, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin brüt okullaşma oranlarının üzerinde olduğu tahmin edilmektedir” ifadelerini kullandı.
1 EKİM’DE EĞİTİM BAŞLAYACAK
Bu yıl ek yerleştirmelerle ilgili de bir karar aldıklarını belirten Çetinsaya, “1 Ekim’de bütün üniversiteler, bütün sınıflarıyla eğitime başlayabilecek. Aynı şekilde bu kontenjan fazlalılığı, açıklığı meselesine de bir çözüm olması bakımından hem de eğitim öğretim kalitesinin de etkilenmemesi bakımından 2014 ÖSYS ek yerleştirme işlemlerinde yeni program açılmayarak sadece merkezi yerleştirmede boş kalan kontenjanların yerleştirmesinin yapılmasına karar verdik. Ben de sizlerin arasından gelmiş birisi olarak bunun ne kadar önemli bir adım olduğunu görebiliyorum. Aynı şekilde bu yıl ilk defa doluluk oranı aranmasına karar verdik. Türkiye’de devlet üniversitelerinde yüzde 80 doluluk oranı olanlara yeni program açılmasına izin veriyoruz. Vakıf üniversitelerinde de yüzde 60 doluluk oranı olan programların açılmasına izin veriyoruz” ifadelerini kullandı.
FORMASYONA DÜZENLEME
Öğretmenlik için gerekli formasyon dersleri için de önemli bir düzenleme yaptıklarının altını çizen Çetinsaya, şöyle devam etti:
“Şu anda bütün branş fakülteleri denilen eğitim fakültesi dışındaki fakültelerde okuyan ve Milli Eğitim Bakanlığı’na öğretmen adayı olarak başvurması mümkün bütün öğrenci arkadaşlarımıza da öğrencilikleri müddetince formasyon almalarını sağlayacak bir sistemin son aşamalarını tamamladıktan sonra bütün Türkiye’nin ve paydaşların bilgisine sunacağız.”
DOKTORA MEZUNU SAYISI ARTMALI
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın konuşmasındaki bir vurgu da doktora mezunu öğrenci sayısı ile ilgiliydi. Çetinsaya, “Şu anda 4 bin, 4 bin 500 aralığında doktora mezunu veriyoruz. Ama 10 yıl içerisinde bu sayıyı 10 binlere hatta 15 binlere çıkarmamız lazım ki bu kadar hızlı büyüyen bir Yükseköğretim Sistemi’ni sağlam ayaklar üzerinde tutabilelim. Öğretim üyesi çok önemli. Madalyonun bizim yüzümüzden bakıldığında bu Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP), araştırma görevlileri çok önemli. Bunlar 10 yıl sonranın Türkiye’sinin bu yükünü taşıyacak kişiler. O bakımdan biz her branşın analizini yapıyoruz. Her branşta yapılan doktoraları tasnif ediyoruz. Hangi alanlarda Türkiye’de doktoraya daha fazla ihtiyaç var, pozitif ayrımcılık yaparak bu alanlara kaydırmalar yapıyoruz. Hukuk, hemşirelik, tıp temel bilimleri, iletişim, böyle Türkiye’de bazı kritik alanlar var. Çok az doktorası olan. Bunlara özel olarak pozitif ayrımcılık güdüyoruz” dedi
5 BUÇUK MİLYON
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, toplantıda öğrenci sayıları ile ilgili bazı verileri de kamuoyuyla paylaştı. Buna göre Türkiye’de önlisans, lisans, yükseklisans ve doktora alanlarında toplam 5 milyon 439 bin 300 öğrenci bulunuyor. Profesör, doçent, yardımcı doçent, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman, çevirici olarak üniversitelerde görev yapan personelsayısı ise toplam 141 bin 674 kişi. Öğrenci, öğretim elemanı, öğretim üyelerinin daha çok çalıştığı bölümler ise beşeri ve sosyal bilimler alanları olarak istatistiklere yansıdı. İstatistiklere göre, Türkiye’de en çok öğrenci İstanbul Üniversitesi’nde bulunuyor. 102 bin 704 öğrenciye sahip İstanbul Üniversitesi’ni, 76 bin 442 öğrenci ile Gazi Üniversitesi takip ediyor.
Murat ARISOY
Şehirle bütünleşen Üniversite
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Üniversiteler Arası Kurul Toplantısı’nda, AKÜ’nün büyük atılımlar yaptığını belirtti
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Üniversiteler Arası Kurul toplantısı’nda, AKÜ’yü tanıttı. Solak, “Bizim çalışma alanımız, şehirle bütünleşmeye yönelik olup termal ve doğaltaş alanı, gıda ve gıda ürünleri, yenilenebilir enerji ve hayvancılık araştırma merkezleri olarak tanımladık” dedi.
HEMATOLOJİ VE ONKOLOJİ
HASTANESİ KURULACAK
Ulaşmak istedikleri hedeflerin de altını çizen Solak, “180 yataklı Hematoloji ve Onkoloji Hastanemizi kurmak üzere bu yıl temelini atacağız. Teknoloji Geliştirme Merkezi’ne daha çok proje gelmesini sağlayacağız. Teknopark projemiz son aşamada. Termal sağlık alana yönelik sektörel mevzuat çıkmasını istiyoruz. Zemin etüdü ve mühendislik çalışmalarına destek veriyoruz” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)
Üniversiteler, asli
görevini yerine getiriyor
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, üniversitelerin son
yıllarda gerçek görevlerine döndüklerini söyledi
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Türkiye’deki üniversitelerin bilim üretmeye başladığını aktardı. Balkanlıoğlu, “81 ilde bulunan üniversitelerimiz, özgün bilim üreten ve çok güzel çalışmalara imza atılmaktadır. Çok kısa sürede yurduyla, sosyal tesisleriyle, ayrı ayrı fakülteleri ile kampusleşen üniversitelerimiz bizlerin gururudur. Üniversitelerimizin geçmişte rejim bekçiliği gibi farklı beklentileri vardı. Ama şimdi Üniversitelerimiz bilinenleri tekrar etmiyor. Özgürce bilim üreten üniversitelerimiz, hak ettiği yeri alarak ülkemiz ve dünya adına önemli çalışmalar yapmaktadır” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)