'Üniversiteler, önce aydın yetiştirmeli' – Kocatepe Gazetesi
Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, 50 yıl süren akademik yaşamını Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde (AKÜ) verdiği bir konferans ile anlattı AKÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde “http://m.kocatepegazetesi.com/”Akademik Hayatının 50. Yılında Bir Bilim ve Fikir Adamı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş”http://m.kocatepegazetesi.com/” konulu bir konferans düzenlendi.Öğrencilere üniversite yaşamında ve sonrasında başarılı olmanın yoluyla ilgili bilgiler veren Yalçıntaş, üniversitelerin öncelikli görevinin aydın insanlar [&hellip]
Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, 50 yıl süren akademik yaşamını Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde (AKÜ) verdiği bir konferans ile anlattı
AKÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde “http://m.kocatepegazetesi.com/”Akademik Hayatının 50. Yılında Bir Bilim ve Fikir Adamı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş”http://m.kocatepegazetesi.com/” konulu bir konferans düzenlendi.
Öğrencilere üniversite yaşamında ve sonrasında başarılı olmanın yoluyla ilgili bilgiler veren Yalçıntaş, üniversitelerin öncelikli görevinin aydın insanlar yetiştirmek olduğunu söyledi.
Yalçıntaş, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Üniversitelerin yetiştirdiği insan gücü entellektüel midir? Hayır değildir. Entellektüel ayrı bir kategoridir. Üniversiteler önce aydını yetiştirecek”http://m.kocatepegazetesi.com/” dedi.
Üniversite öğrencilerinin kendi sahalarında meşgul olacağı mesleğini öğrenmesinin öncelikli olduğunu dile getiren Yalçıntaş, şunları kaydetti:
“http://m.kocatepegazetesi.com/”Öğrenciye eğitim gördüğü alanda iktisat, hukuk ya da tıp mutlaka sağlam bir mesleki formasyon gereklidir. Bununla birlikte öğrencilerin aydın olarak yetişmesi lazımdır. Bunların arasında fark vardır. Elinizde diplomanız var, hukukçu oldunuz, iktisatçı oldunuz, doktor oldunuz. Peki, aydın olabildiniz mi? Buna bakmak lazımdır.”http://m.kocatepegazetesi.com/”
“25 yaşından önce aydın olunmaz”
Yalçıntaş, aydının çevresinde olup bitenden haberi olan kişi olan ve aynı zamanda sadece takip etmekle kalmayıp onları algılayan ve idrak eden kişi olması gerektiğinin altını çizdi.
Aydın kişinin olayları tahlil etmesinin ardından sürece ya da olaya nasıl üartı bir katkı yapabileceğini düşünen kişi de olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yalçıntaş, ‘Aydın’ı şöyle tanımladı: “http://m.kocatepegazetesi.com/”Aydın olaylara bakacak, idrak edecek ve bunu meydana getiren sebep ve sonuç ilişkilerini tahmin edebilecek ve sonrasında sebep sonuç ilişkileri içinde tahlil ederek kendisine düşen sorumluluğu anlayan kişidir. Hangi meslekte olursa olsun bu geçerli durumdur. Topluma olaylar sonucunda nasıl bir katkı yapabileceği konusunda fikri olan kişidir aydın aynı zamanda. Tüm bu safhalar da 25 yaşından önce olmaz. Hemen aydın olmaz. Evinde kaç tane kitabı var, her gün bir gazete alıyor mu, her gün bir ana haber bülteni izliyor mu bunlar ölçülebilen şeylerdir. “http://m.kocatepegazetesi.com/” Entellektüelin ise aydından farklı olduğunu anlatan Yalçıntaş, üniversite bitirse bile bir kişinin 25’inden önce aydın, 40’ından önce entellüktüel olamayacağını savundu.
Tarih, felsefe, sosyoloji bilgileri gerekli
Yalçıntaş, şöyle dedi: “http://m.kocatepegazetesi.com/”Evet üniversiteler entellektüel yetiştiren yerlerdir ama nasıl ki 25 yaşından önce pek aydın olunmaz ve ancak formasyon kazanılırsa 40 yaşından önce de kolay kolay entellektüel olunmaz. Entellektüelin aydından farkı ise entellektüel dünya kültürüne açılmıştır. Dünya meseleleri ile ilgili olarak kendi sınırları dışına çıkmıştır entellektüel ki aynı zamanda dünya kültüründeki ana sahaları ve eserleri de bilir. Kendi dilini iyi kullanmasının dışında bir dil bilen insandır aynı zamanda. Ayrıca olayları sadece neden sonuç ilişkileri içinde değil derinliğine inebilen, olayları felsefi boyutu ile irdeyebilen kişidir ki sebep sonuç ilişkilerinde çözüm formülü ortaya çıkarabilen kişidir. Entellektüel kendine has çözümler getirir çünkü dünyaya açılmıştır. Kişi tarih bilmezse entellektüel olmaz, felsefeden haberi yoksa, sosyoloji bilmiyorsa entellektüel olunmaz. Başka bir şey olunabilir mi? Olunur. Onu da Türk halkı güzel bir tabirle tanımlı-yor ki o da enteldir. Bu da 40 yaşından önce mümkün değildir.”http://m.kocatepegazetesi.com/” Öğrencilere yaşamlarında başarıya ulaşmanın basamaklarını anlatan Yalçıntaş, bunların hedef, iyi olup iyi insanlarla olmak, güçlü olmak ve çevre olduğunu söyledi. Atatürk Kongre Merkezi’nde bir saat süren konferansa Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş ile çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı. (AA)