• Haberler
  • Eğitim
  • 'Üniversiteler, Bölgelerin Kalkınmasına Katkı Sağlıyor'

'Üniversiteler, Bölgelerin Kalkınmasına Katkı Sağlıyor'

İlahiyat Fakültesi Özcan Halaç Eğitim Binası YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın katılımıyla açıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İlahiyat Fakültesi Özcan Halaç Eğitim Binasının açılış töreni Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsünde düzenlenen İlahiyat Fakültesi Özcan Halaç Eğitim Binasının açılış törenine; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı,  eski Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven,  Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Yükseköğretim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve Prof. Dr. Arif Bilgin, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Siper, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay, İl Jandarma Komutanı Albay Tolga Yağan, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker, Hayırsever İş İnsanları Fazlı Halaç, Macide Halaç ile il müdürleri, il protokolü ve AKÜ personeli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören; AKÜ İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Hasan Özayrancı’nın Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam etti.

Töreninin açış konuşmasını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, kökleri 1974’e uzanan 1992 yılında üniversiteleşen Afyon Kocatepe Üniversitesinin evrensel düzeyde bilimsel bilgi üretmeyi, mesleki açıdan çağdaşlarıyla rekabet edebilen nitelikli bireyler yetiştirebilmeyi, stratejik planında yer verdiği öncelikli alanları bağlamında bölgesel kalkınmaya katkı sağlamayı misyon edinmiş bir üniversite olduğunu ifade etti. İlahiyat Fakültesinin AKÜ’nün sahip olduğu misyonun bir parçası olarak 2013 yılında kurulduğunu dile getiren Karakaş, “İlahiyat fakülteleri, yükseköğretim sistemimiz içerisinde din eğitimi-öğretimi gerçekleştiren, çok boyutlu çalışma alanlarına sahip yükseköğretim kurumlarıdır. Bu fakülteler, din alanındaki konularla ilgili bilgi üretmenin yanı sıra yaygın din eğitimi alanında gerekli personeli de yetiştirmektedir” diye konuştu.

11 YILDA 1060 MEZUN VERİLDİ

İlahiyat Fakültesi eğitim-öğretimi hakkında bilgiler veren Karakaş, şunları söyledi:

“Fakültemiz, seçkin akademik kadrosuyla alanında özgün ve objektif araştırmalar yapabilen, donanımlı, millî, dinî ve ahlâkî değerlerimizi güçlendirecek ilahiyatçılar yetiştirmek misyonu ile 11 yıldır eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Şimdiye kadar vermiş olduğu 1060 mezunla ülkemizin yetişmiş insan ihtiyacına katkı sunmaya devam etmektedir. Fakültemiz, hali hazırda 2’si profesör, 9’u doçent, 15 doktor öğretim üyesi olmak üzere toplam 42 akademik personel ile eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir. Fakültemizde, Arapça hazırlık sınıfı zorunlu olup, lisans ders müfredatının yüzde 30’u da Arapçadır. Hazırlık sınıfı ile birlikte lisans programlarında 1000 civarında öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. Üç farklı alanda yürütülen lisansüstü programlarda ise 163 öğrenci bulunmaktadır.”

KOCATEPE İSLAMİ İLİMLER DERGİSİ ULUSAL VE ULUSLARARASI DİZİNDE TARANIYOR

Karakaş, İlahiyat Fakültesi bünyesinde yayınlanmakta olan Kocatepe İslami İlimler Dergisi’nin ulusal ve uluslararası dizinlerde tarandığını belirterek, “Pek çok akademik çalışmanın yürütüldüğü fakültemiz bünyesinde ayrıca 2018 yılında kurulan akademik nitelikli, hakemli Kocatepe İslami İlimler Dergisi çıkarılmaktadır. Ulusal ve uluslararası dizinlerde taranmaya başlayan dergimiz, nitelikli yayınlara yer vererek kısa sürede alanındaki prestijli dergiler arasına girmiştir” dedi.

'Üniversiteler, Bölgelerin Kalkınmasına Katkı Sağlıyor'

“İLAHİYAT FAKÜLTESİ BÜTÜN İHTİYAÇLARI KARŞILAYACAK ŞEKİLDE TASARLANDI”

İlahiyat Fakültesinin mekânsal özelliklerine dair açıklamaya yapan Karakaş, şöyle konuştu:

“İlahiyat Fakültemiz, toplam 9 bin 234 metrekarelik kapalı alana sahiptir. 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanan İlahiyat Fakültesi Özcan Halaç Eğitim Binamızda; 2 amfi, 21 derslik, 200 kişilik konferans salonu, 2 seminer salonu, 2 çalışma atölyesi, kütüphane ve okuma salonu, bilgisayar salonu, idari ve öğretim üyesi odaları yer almaktadır. Fakülte personelimiz yeni binaya yerleşmiş ve eğitim öğretim faaliyetleri hâlihazırda yeni binada sürdürülmeye başlanmıştır. Özcan Halaç Eğitim Binası, İlahiyat Fakültesi müfredatı, akademisyen ve öğrencileri düşünülerek, bir ilahiyat fakültesinin bütün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır.”

REKTÖR KARAKAŞ’TAN EMEĞE GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Konuşmasının devamında İlahiyat Fakültesi Özcan Halaç Eğitim Binasının eğitim-öğretim hayatına kazandırılmasına katkı sağlayanlara teşekkür eden Karakaş, şunları ifade etti:

“Öncelikle bu güzel eserin baş mimarları olan; hayırsever iş insanları Özcan Halaç Beyefendiye ve Zeynep Başak Halaç Hanımefendiye, Fazlı Amcamıza ve Macide Teyzemize cömertliklerinden dolayı minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Rabbim kendilerinden razı olsun, hayırlarını kabul buyursun.  Ayrıca bu hayır fikrine katkıda bulunan; Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’na, önceki Orman ve Su İşleri Bakanımız sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na, çok değerli milletvekillerimize, önceki dönem valilerimize,  fakülte yöneticilerimize ve Birlik Vakfı yöneticilerine çok teşekkür ediyorum.  Davetimize icabet eden saygıdeğer YÖK Başkanımıza, değerli YÖK Yürütme Kurulu üyelerimize, il dışından gelen kıymetli misafirlerimize, açılış törenimize katılarak bizleri onurlandırdıkları için hassaten şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca titiz ve fedakâr tutumlarından dolayı yüklenici firma yetkililerine, inşaatın her aşamasındaki takip ve katkılarından dolayı Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı çalışanlarımıza da teşekkür ediyorum. Açılışını yaptığımız AKÜ İlahiyat Fakültesi Özcan Halaç Eğitim Binamızın Üniversitemize, şehrimize ve eğitim camiasına hayırlı olmasını temenni ediyor, yetkin İlahiyatçıların yetişmesinde sıcak bir eğitim yuvası olmasını dileyerek, törenimize katılımlarınızdan dolayı siz değerli haziruna tekrar teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”

“BİZİM TEK İSTEDİĞİMİZ; ALLAH RAZI OLSUN DEMENİZ”

Hayırsever iş insanı Fazlı Halaç ise 2023 Eylül ayında İlahiyat Fakültesi Özcan Halaç Eğitim Binasının temelini attıklarını ve 13 ay gibi kısa bir sürede 9 bin metrekarelik inşaatı tamamladıklarını ifade etti. Halaç, şirketlerinin almış olduğu kararından bahsederek şunları söyledi:

“İlahiyat Fakültesi Özcan Halaç Eğitim Binamızı, zamanından önce tamamlamak bize onur veriyor. Şirketimizin almış olduğu bir karar ile her yıl en az 5 bin metrekarelik bir okul yaptırmak. Bu okullar; engelli okulu, diyaliz üniteleri, yaşlı rehabilitasyon merkezleri, palyatif hasta ve misafirhanesi, hastane ek bina ameliyathane ve yoğun bakımı, öksüz, yetim ve sahipsiz okulu gibi her sene bunlardan bir tanesini yaptırıyoruz. Allah rızası için yaptırıyoruz. Kimse bize bunu yaptır diye söylemiyor. Biz Allah rızası için yaptırıyoruz. Buna da Sadaka-i Cariye deniliyor. Bir insan yaşadığı sürece insanlara yardım ederse, okul ve cami yaptırırsa ya da hayırlı bir evlat yetiştirirse, yol, su ve köprü yaptırırsa bu insanların amel defteri kapanmıyor. Öldükten sonra da bu yaptığın hayır işleri ve kattığın eserlere Allah razı olsun denildiğinde yaptıranın amel defterine geliyor. Amel defteri açık oluyor. Bizim tek istediğimiz; Allah razı olsun demeniz.”

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak konuşmasında Halaç ailesinin ilk ve son hizmeti olmadığını ifade ederek “Allah razı olsun” dedi.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ise İlahiyat Fakültesi Özcan Halaç Eğitim Binasının hayırlara vesile olmasını temenni etti. Yurdunuseven, “Temel atma töreninde birlikteydik. Allah nasip etti açılışa da geldik. Halaç ailesinden Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

“ÇOK GÜZEL BİR HAYIR HİZMETİ YAPTINIZ”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya konuşmasında Halaç ailesinin çok güzel hayır hizmeti yaptığını belirtti. Özkaya, “İlk emri oku olan dinin mensupları olarak çok güzel bir hayır hizmeti yaptınız. Emirdağ’a bir huzurevi yaptınız. Şimdi çocuk evlerini yapıyorsunuz. AFSÜ’ye çok güzel palyatif merkezi ve misafirhane yaptınız. Devlet hastanesine çok güzel yoğun bakım, palyatif merkezi ve ameliyathane yaptınız. Üniversitemize İlahiyat Fakültesi binası yaptınız. Allah razı olsun Afyonkarahisar’da daha çok yapılacak işi var. Allah size daha çok versin. Bereketini artırsın. İnşallah nice güzel eserlerde buluşmak dileğiyle. Hayırlı olsun” diye konuştu.

'Üniversiteler, Bölgelerin Kalkınmasına Katkı Sağlıyor'

“İLAHİYAT FAKÜLTESİ, ÖNEMLİ SAYGIN BİR YER KAZANMIŞTIR”

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ise Afyonkarahisar’ın tarih boyunca bir ilim ve irfan şehri olarak bu topraklardan yetişen aileleriyle, manevi iklimiyle ve insanı besleyen kültürel dokusuyla ülkemizde önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Yiğitbaşı, “Bu tarihi mirasa çıkan Afyon Kocatepe Üniversitesi İlahiyat Fakültesi de 2013 yılında eğitim öğretim faaliyetlerine başlamış ve kısa sürede alanında uzman akademik kadrosuyla hem ülkemiz hem de dünya genelinde önemli saygın bir yer kazanmıştır” dedi.

“İLAHİYAT FAKÜLTEMİZ, 1100 ÖĞRENCİYLE EĞİTİM HAYATINA DEVAM ETMEKTEDİR”

İlahiyat Fakültesinin temel misyonunun özgün ve objektif araştırmalar yapabilen aynı zamanda milli, dini, ahlaki ve tarihi değerleri koruyup geliştiren ilahiyatçılar yetiştirmek olduğunu ifade eden Yiğitbaşı, “Bu misyon doğrultusunda sadece ilahiyat alanında değil, kültür, sanat ve edebiyat gibi birçok farklı alanlarda donanımlı kendilerini geliştirebilen öğrenciler yetiştirilmektedir. Fakültemizde 42 akademik, 9 idari personel öğrencilerimize en kaliteli eğitim imkanlarını sunmak için gayret ve özveriyle çalışmaktadır. Bugün itibariyle 1100 öğrenciye eğitim veren 163 yüksek lisans öğrencisinin bulunduğu aynı zamanda uluslararası öğrenci değişim programlarına katılım sağlayan fakültemiz var. Yine Fakültemizin 2018 yılında kurduğu Kocatepe İslami İlimler Dergisi, ulusal ve uluslararası alanda saygın bir konuma gelmiş kısa sürede prestij kazanmış akademik dünyaya da katkılarda bulunmaya devam etmektedir” dedi.

“ÖZCAN HALAÇ EĞİTİM BİNASI, BÜYÜME VE GELİŞİMİN SOMUT GÖSTERGESİDİR”

Afyon Kocatepe Üniversitesinin YÖKAK tarafından tam akredite olduğunu belirten Yiğitbaşı, şunları söyledi:

“Üniversitemiz, yükseköğretim kurumlarındaki niteliğin yükseltilmesi ve kalite güvencesine katkı sağlaması amacıyla uyguladığı kurumsal akreditasyon programı çerçevesinde tam akredite olmuştur. Bütün bu gelişmeler hem üniversitemizin hem de fakültemizin sürekli büyüyen  ve prestijini artıran bir yapıya sahip olduğunu bize memnuniyetle göstermektedir. Bugün açılışını yaptığımız Özcan Halaç Eğitim Binasının bu büyüme ve gelişimin somut göstergesidir. Bu modern eğitim binası öğrencilerimize daha kaliteli bir eğitim ortamı sunacak öğretim üyelerimize ise daha verimli bir çalışma alanı sağlayacaktır. Burada eğitim gören öğrencilerimizin dini ve sosyal ilimler alanında donanımlı, vizyoner çağın yeni sorunlarına ve sorularına cevap verebilecek ilahiyatçılar olarak yetişeceğine olan inancımız tamdır. Bu güzel eserin ortaya çıkmasına katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum. Allah razı olsun.

“ÜNİVERSİTELER, BÖLGENİN KALKINMASINA HİZMET ETMEKTEDİR”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise üniversitelerin bölgenin kalkınmasına hizmet ettiğini ifade etti. Özvar, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ülkemizde her ilde üniversiteler açıldı. Üniversitelerimiz ülkemizin gençlerine hizmet etmektedir. Anadolu’da her ilde üniversitelerimiz var ve bu üniversitelerimiz bölgemizin kalkınmasına başta hizmet etmektedir. Üniversitemizin bölgenin kalkınmasına hizmet ederken bulunduğu ilin hayırseverleriyle bir araya geldiğinde hem üniversitemizin kalitesi artmakta hem üniversitemizin hizmeti artmakta hem de üniversitelerimizin vermiş olduğu hizmetten istifade eden insanların sayısı çoğalmaktadır. Bu bakımdan hayırsever vatandaşlarımız ile üniversitelerimizin buluşması bu ülkenin istikbaline yapılan en büyük yatırımlardan bir tanesidir. Bu vesileyle çok kıymetli Halaç ailesi bu yapmış oldukları hayırlar sebebiyle Kendilerini tebrik ediyorum. Bundan sonra da hayırlarının devamını diliyorum.”

'Üniversiteler, Bölgelerin Kalkınmasına Katkı Sağlıyor'

“İNSANLAR ESERLERDEN İSTİFADE EDİYOR”

Afyonkarahisar’dan çıkan siyasetçilerin, bakanların hakikaten hem Afyonkarahisar’a hem de Türkiye’ye büyük hizmetlerinin olduğunu belirten Özvar, şöyle konuştu:

“İnsan ölünce amel defteri kapanırmış ama arkasından bıraktığı hayırlar o amel defterlerinin devamına yani açık olmasına hayırlarının işlemesine vesile olurmuş. Bunlardan bir tanesi yine Fazlı Bey ifade ettiği Sadaka-i Cariye’dir. İnsanların sürekli olarak kendisinden istifade edeceği eserleri varlığıdır. Bu konuda Afyon’dan çıkan siyasetçilerin, bakanların hakikaten hem şehrimize, hem ülkemize büyük hizmetleri var. Sayın Bakanın da bu konuda bir hayli hizmetleri olmuştur, onu da bu vesileyle analım. Sadaka-ı cariye dışında insanoğlunun öldükten sonra bırakacağı bir başka hayırlı bir mirası var; o da hayırlı evlatlar Allah cümlemizi arkamızdan hepimizin arkasından hayırlı evlat bırakmayı nasip etsin. Hayırlı evlat da insanın amel defterini devam ettiren önemli miraslardandır. Bir sonuncusu da; üniversite hocalarımıza ilimle iştigal eden insanlarımıza yönelik bir müjde o da insanların istifade edeceği güzel hayırlı ilmi eserler bırakmak. Aslında değerli arkadaşlarım bu ilke bile bütün ilimle insanlarını motive edecek kadar güçlü bir ilkedir. İnsanoğlu bilhassa ilim insanları arkalarından hayırla yâd edilecek bir eser bırakmak ister. Bir kitap bırakmak ister hatta bazen bir kitap bile değil bir paragraf bir cümleyle anılmak ister. Bu açıdan bir cümle bile bırakmış olmak ilmi bakımından insanın amel defterini devam ettirecek bir hayır olarak telakki edilen bir geleneğin mensubuyuz. Bu bakımdan hayırseverliği, hayret teşvik eden bir geleneğe mensup olmak herhalde fevkalade hepimiz için yeterli bir onur vesilesidir. Bu vesilesi bu vesileyle bu güzel merasim vesilesiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Eğitim binamızın hayırlı olmasını diliyoruz. Hem üniversitemiz için hem Fakültemiz için hem üretim elemanları hem de öğrencilerimiz için hayırlar getirmesini diliyorum.”

Açış konuşmalarının ardından İlahiyat Fakültesi Özcan Halaç Eğitim Binasını yaptıran Fazlı Halaç’a hediye, Yüklenici Firma Emin Endüstriyel Yapılar İnşaat ve Madencilik Sanayi Şirketi Temsilcisi Murat Bulut’a teşekkür plaketi ve İlahiyat Fakültesi Özcan Halaç Eğitim Binasının yapımındaki katkıları nedeniyle Birlik Vakfı adına Mustafa Bayraktar’a teşekkür plaketi takdim edildi.

Protokol; İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Emin Seyhan’ın dua etmesinin ardından İlahiyat Fakültesi Özcan Halaç Eğitim Binasının açılış kurdelesini kesti. Dua ve kurdele kesiminin ardından protokol İlahiyat Fakültesi Özcan Halaç Eğitim Binasını gezdi.

Açılış töreni öncesi YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK Yönetim Kurulu Üyeleri, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ı makamında ziyaret etti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, AKÜ şeref defterini imzaladı.

Bakmadan Geçme