'Üniversite-şehir bağını kurumsallaştıracağız' – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, gazeteniz Kocatepe'yi ziyaret etti. Ziyarette AKÜ Rektör Danışmanı Sena Coşkun, AKÜ Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Taner Tükelay da hazır bulundu.'YENİ KAYNAK ÜRETİMİ İÇİN ÇABALANACAK'Üniversitenin çalışmalarını anlatan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, üniversitenin ikiye bölünmesi ile oluşan ikinci üniversitenin Afyonkarahisar için avantaj olduğunu söyledi. Temelde duruma [&hellip]
Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, gazeteniz Kocatepe’yi ziyaret etti. Ziyarette; AKÜ Rektör Danışmanı Sena Coşkun, AKÜ Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Taner Tükelay da hazır bulundu.
“YENİ KAYNAK
ÜRETİMİ İÇİN ÇABALANACAK”
Üniversitenin çalışmalarını anlatan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, üniversitenin ikiye bölünmesi ile oluşan ikinci üniversitenin Afyonkarahisar için avantaj olduğunu söyledi. Temelde duruma bakan herkesçe bunun görülebileceğini belirten Karakaş, “Ama AKÜ açısından ayrışmanın getirdiği dezavantajlar ve avantajlar var. Dezavantajları ağırlıklı olarak döner sermaye gelirlerinin harcandığı Bilimsel Araştırma Komisyonu (BAK) açısındandır. Bilimsel araştırma projelerine eski para birimi ile yıllık 6 trilyon lira para harcanıyordu. Bu hem proje hem yayın anlamında birçok alanı destekleme anlamına geliyor. AKÜ bundan mahrum kalmış oldu. Biz yeni kaynakları nasıl üretebileceğimizin çabası içerisinde olacağız.” dedi.
“İLK ARKEOLOJİK KAZI DİNAR’DA”
Genel olarak tüm üniversiteler için tıbbın daha çok odak noktası olduğuna değinen Rektör Karakaş, ikinci üniversite ile avantajın diğer fakülte ve bölümlerinin odak noktası haline getirilebileceğine dikkat çekti. Veteriner Hekimlik Fakültesi Mühendislik Fakültelerinin belli alanlarında odak noktası oluşturmaya çalışacaklarından söz eden Karakaş, “Biz dezavantajı inşallah avantaja çevireceğiz. Geçtiğimiz hafta YÖK’te yetkililerle görüşmelerde bulundum. İnşallah Spor Bilimleri Fakültesi faaliyete geçecek. Yeni lisans ve ön lisans bölümleri açtık. Bu yıl ilk defa öğrenci alacağız. Toplam 13 bölümümüz var. Bölümlerimizin 4 tanesi lisans, 9 tanesi ön lisanstır. Bu sene merkezde Psikoloji Bölümünü açtık. Arkeoloji Bölümünü öğrenci alacak noktaya getirdik. Fakat yüzde 90 doluluk oranı olmadığı için öğrenci alamadık. Ancak bölüm faaliyete başladı. İlk kazılarını aldılar. İlk kazı Dinar’da Apameia Antik Kent kazısı olarak yapıldı. İlçe merkezinde ki kazı için Denizli’den elemanda geldi.” diye konuştu.
“TOPLAMDA 37 BİN 600 ÖĞRENCİ VAR”
Dinar ilçesine iki lisans bölümü açıldığını aktaran Karakaş şöyle konuştu:
“40’ar öğrenci kontenjanlı iki lisans bölümünü Dinar’a açtık. Endüstriyel Tasarım Ürünleri Bölümü ile Sigortacılık ve Aktüerya Bölümüdür. Dinar Uygulamalı Bilimler Yüksek Okuluna ilk defa öğrenci alacağız. Bunun dışında merkezde dâhil olmak üzere birçok ilçemizde 9 tane yeni önlisans bölümlerimiz var. Bir kısmı ikinci öğretim şeklinde açıldı. Üniversite öğrenci açısından bir küçülme sürecine girdi. Rakamsal olarak şu anda bizim toplamda 37 bin 600 öğrencimiz var. Beş bin civarında da AFSÜ’nün öğrencisi vardır. Bu rakamın fiili olanı 29 bin öğrencidir. Merkezdeki fiili öğrenci sayımız 21 bin civarındadır. İlçelerdeki öğrenci sayımız 8 bin civarındadır. AFSÜ’nün tüm öğrencileri merkezdedir. Bu sene ilk defa Şuhut ilçesine öğrenci alacaklar.”
“YURT GENELİNDE
KONTENJAN AZALTILDI”
Ders kayıtlı ve sadece kayıtlı görülen olmak üzere olarak iki türlü öğrenci yapısı bulunduğunu belirten Karakaş şunları söyledi:
“Ders kayıtlı öğrenci fiili öğrencilerimizdir. Onların sayısı 29 bin civarındadır. Bunlardan yaklaşık 4 bin 500 öğrencimiz de AFSÜ’de öğrenim görüyor. Dolayısıyla aslında fiili öğrenci sayımız 35 bini bulmamaktadır. Küçülme sadece AKÜ için geçerli değil genel manada tüm Türkiye’yi kapsamaktadır. Arz talep dengesi ve öğrencilerin tercihi bu durumu ortaya koymaktadır. YKS’ye 2,5 milyon civarında öğrenci girdi. Tercih yapacakların sayısı 1,5 milyon civarında olacak. Geçen seneki rakamlara baktığımızda neredeyse yarıya yakını tercih yapmıyor. Türkiye’de arz talep dengesi değişti. Arz arttı, geçen sene yüzde 35 civarında lisans ve ön lisans kontenjanı Türkiye de boş kaldı. Bu nedenle YÖK bu sene yeni bölümler açılmasına rağmen 35 binle 40 bin arasında kontenjan azaltmasına gidecek.”
“ŞEHİR ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ KURUMSALLAŞMALI”
Üniversite şehir işbirliğinin sıkça gündeme gelen bir konu olduğunu belirten AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, bu işbirliği ve ilişkinin var olmakla birlikte bazı alanlarda daha yoğun ve kurumsal olması gerekirken bireysel düzeyde kaldığına değindi. Karakaş sözlerine şöyle devam etti:
“İnşallah biz bu süreci kurumsallaştırmaya çalışacağız. Son yıllarda üniversite ile şehir arasında üniversite ile sanayi arasında iş dünyası arasında ciddi bir ilişki ve etkileşimler oldu. Biz bunun bir kısmını kurumsallaştırmak istiyoruz. Bireysel ilişkiler yine devam edecek. Başlayan süreci daha yoğunlaştırıp sağlıklı, istenilen düzeye hale getirmek istiyoruz. Çünkü üniversitenin ile olan katkısı ve ilerlemeyi nasıl sağladığının mutlaka ortaya çıkması gerekiyor. Var olan bu ilişkinin netleşmesi için sarf ettiğimiz ciddi manada ki çabaları devam ettireceğiz.”
“İLETİŞİMDE KARŞILIKLI
ETKİLEŞİM GEREKLİ”
İletişim çağında iletişime önem verdiklerini aktaran Karakaş, iletişim ve etkileşim ortamları oluşturulmadığı sürece iletişimin kullanılamayacağını kaydetti. Bunun için ortamlar oluşturacaklarını belirten Karakaş, “Bu konuda eğer bir eksiklik varsa tek başına üniversite yeterli olamaz. Şehrimizle birlikte karşılıklı bir şeyler yapmak gerekir. İnşallah karşılıklı olarak bu iletişimi bir yere getireceğiz. İnşallah ilerleyen dönemlerde planlarımız, projelerimiz somutlaştıkça kamuoyuna açıklamalarda bulunacağız. Üniversitemizin gelişip belli alanlarda odak oluşturmasına yönelik çalışmalarımız projelerimiz var.” şeklinde konuştu.
“EN ZAYIF ŞARTLARDA BİLE
BAŞARILI OLUNABİLİR”
Özellikle Veteriner Fakültesini hak ettiği yere getirmek istediklerini açıklayan Karakaş, “Afyon gibi üreten, tarım, hayvancılık gıdası olan bir şehirde Veteriner Fakültesi’nin iyi bir insan kaynağı var. Bu kaynağın iyi şekilde çalışmasını, motivasyonunu yapılması için her şeyden önce alt yapısının güncellenmesini istiyoruz. Bu doğrultuda proje ve çalışmalarımız var. Bunun dışında mühendislik alanlarıyla ilgili bazı Laboratuarlarımız, Araştırma Merkezlerimiz var. Bunların daha güçlü şekilde çalışıp, sanayiyle işbirliği halinde çalışmasını istiyoruz. Fakat bazı Araştırma Merkezleri ve Laboratuarlarımız da Türkiye de ilk onda olabilecek cihazlarımız var. Aktif şekilde insan kaynaklarının oluşturulup sanayi ile de ilişkilendirilip verimli hale gelmesiyle ileriye yönelik katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Bu anlamda gayretlerimiz olacak. Tüm bunlar üniversitenin ya da tek başına bir kişinin gayreti, planlamasıyla olacak şeyler değildir. Bunlar için ekip işi olduğu kadar şehrin bunlara karşılık vermesi, ülke ve ekonomik şartlarda etkendir. En zayıf şartlarda bile başarılı olunabilir. Elimizdeki imkânları iyi değerlendirirsek başaracağımıza inanıyoruz.” dedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi