• Haberler
  • Genel
  • Üniversite-sanayi işbirliğinde yeni adım – Kocatepe Gazetesi

Üniversite-sanayi işbirliğinde yeni adım – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi, mermer sanayisine katkı sağlayacak yeni bir eğitim düzenledi Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Zafer Kalkınma Ajansı’nın birlikte yürüttüğü “Doğal Taş Sektöründe Bilgisayar Kontrollü Makineler (CNC) ile Yeni Ürün Geliştirme ve Tasarım Eğitimi”nin sertifika töreni gerçekleştirildi. Sertifika Törenine AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. [&hellip]

Üniversite-sanayi işbirliğinde yeni adım

Afyon Kocatepe Üniversitesi, mermer sanayisine katkı sağlayacak yeni bir eğitim düzenledi

Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Zafer Kalkınma Ajansı’nın birlikte yürüttüğü “Doğal Taş Sektöründe Bilgisayar Kontrollü Makineler (CNC) ile Yeni Ürün Geliştirme ve Tasarım Eğitimi”nin sertifika töreni gerçekleştirildi. Sertifika Törenine AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kubilay Aslantaş ile birlikte öğretim elemanları, öğrenciler ve eğitim programını tamamlayan Afyonkarahisarlılar katıldı.
350 KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ
Törenin ilk konuşmasını AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş yaptı. Prof. Dr. İsa Sağbaş konuşmasında “Projemiz, Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle gerçekleşen bir proje. Bütçesi 200 bin TL olan bu projemiz dokuz aylık bir projeydi. Projede CNC Mermer İşleme Makinesi’nin alımı yapıldı. Bu projenin en temel amacı, katma değeri yüksek yeni ürünlerin geliştirilmesi ve uygulanan bu modelin üniversite-sanayi işbirliği kapsamında yaygınlaştırılması. Dolayısıyla Güzel Sanatlar Fakültesi olarak yürüttüğümüz bu projede amaçlanan şey, şehrimizin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak. Projede iştirakçilerimiz Üniversitemiz Mühendislik ve Teknoloji Fakülteleri, Afyon Meslek Yüksekokulumuzile İscehisar Esnaf ve Sanatkârlar Odası. İştirakçilerimize bu projeye katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Proje kapsamında 150’si lisans, 150’si önlisans öğrencisi, 25’i esnaf, 25’i de akademisyen olmak üzere toplam 350 kişiye eğitim verildi” şeklinde konuştu.
KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI VAR
Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Gencay Sarıışık ise konuşmasında “Afyonkarahisar’da doğal taş sektöründe yaklaşık 10 adet CNC makinesi alınmış durumda ve sayı gün geçtikçe artıyor. Bununla ilgili kalifiye eleman sıkıntısı var. Çalışan kalifiye elemanların da tasarım yönünden bir takım sorunları var. En önemlisi de kullanılan malzeme homojen değil. Nasıl işlenecek, işlenirken ne tür kesici uçlara ihtiyaç var? Bunlar üzerinden bir takım çalışmalar yaptık. Proje, sadece Zafer Kalkınma Ajansı’ndan temin edilen bütçeyle bir makineyi alalım ve üniversitemize kazandıralım şeklinde değil, tamamen biz üniversite olarak Afyonkarahisar’a nasıl destek verebiliriz mantığıyla gerçekleştirildi” dedi.
10 YILDIR HAYALİMİZDİ
Törende proje katılımcılarını temsilen Prof. Dr. Ahmet Şentürk söz aldı.Prof. Dr. Şentürk, konuşmasında “Böyle bir çalışma, 10 yıldır hayalimizdi. Bugün gerçekleştiği için de ben teşekkür ediyorum. Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde geliştirilen bu projeyi önemli bir proje olarak görüyoruz. 2007 yılında, İscehisar Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile birlikte, Mühendislik Fakültesi öğretim elemanları olarak biz doğal taş sektörü için bir eğitim projesi sunmuştuk DPT’ye. Ancak o günkü koşullarda bu projemiz yedekte kaldı. Ama diyoruz ki her şeyde bir hayır var. Bu gün gerçekleşti. Doğal taş sektöründe yenilenemeyen doğal kaynaklarımızdan olan mermer ve diğer doğal taşların atıklarının değerlendirilmesi lazım. Bunları da değerlendirirken bir taraftan da bilgisayar kontrollü iş makineleri ile bunun yapılması gerekli. Bu çerçeve içinde de bu projenin yapılmasından dolayı biz hem üniversitemize, hem de Zafer Kalkınma Ajansı’na teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme