Üniversite-Sanayi iş birliği için AKÜ'den somut adım
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, aralarında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ile Zafer Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir'in bulunduğu heyetle Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Karakol'u ziyaret etti   Üniversite-Sanayi iş birliğinin geliştirilmesi adına sanayicilere yönelik katkıda bulunabilecek uygulama ve araştırma merkezi müdürlerinin [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, aralarında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ile Zafer Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir’in bulunduğu heyetle Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Karakol’u ziyaret etti
Üniversite-Sanayi iş birliğinin geliştirilmesi adına sanayicilere yönelik katkıda bulunabilecek uygulama ve araştırma merkezi müdürlerinin de katıldığı MÜSİAD toplantı salonunda gerçekleştirilen istişare toplantısına AKÜ Üniversite-Sanayi İş Birliği ile ilgili Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Karaca, Akredite Doğaltaş Analiz Laboratuvarı (DAL) Müdürü Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş, Jeotermal ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (JUAM) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yıldız, İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ender Baykut, Gıda Kontrol Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Şevik, Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Oktay Yılmaz, Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarı Koordinatörü Prof. Dr. Korhan Altunbaş, Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Akpınar, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÜSEM) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ersan Mertgenç, Genç MÜSİAD Başkanı Abdullah Sert, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri Abdullah Özteke, Mustafa Oğuz, M. Şerafettin Genelioğlu, İzzet Gelişgen, Kenan Şahin, Mustafa Ayvalı, Şükrü Yücel ve Yusuf Balık katıldı.
“OSB YÖNETİMİ İLE GENİŞ KAPSAMLI TOPLANTI DÜZENLENDİ”
Gerçekleştirilen toplantıda konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, yönetim olarak üniversite-sanayi iş birliğinin artırılmasına büyük önem verdiklerini belirtti. Karakaş, bu kapsamda Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi ile geniş kapsamlı bir toplantı düzenlediklerini hatırlattı. Karakaş, üniversite-sanayi iş birliğinin artırılması adına paydaş olabilecek tüm kurum ve kuruluşlarla benzer gündemlerle istişare toplantılarının devam edeceğini ve bu yöntemle daha somut adımların atılmasını hedeflediklerini dile getirdi.
“AKÜSEM NİTELİKLİ PERSONEL İHTİYACINA YARDIMCI OLUYOR”
Toplantıda AKÜ’nün bazı uygulama araştırma merkezleri ile ilgili de MÜSİAD yetkililerine bilgiler verildi. Bu kapsamda söz alan AKÜSEM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ersan Mertgenç yaptığı konuşmada 2018 yılında kurulup faaliyete geçtikten sonra bireylerin, kamu, özel sektör, uluslararası kuruluşların ve kurumların eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına ihtiyaç duydukları alanlarda seminerler, konferanslar, kongreler, sınav organizasyonları ve eğitim programları planladıklarını ve düzenlediklerini söyledi.
Üniversite-Sanayi İş Birliği ile ilgili Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Karaca ise üniversite-sanayi iş birliği kapsamında sanayicilerden gelecek projelerin uygulama ve araştırma merkezlerinde değerlendirileceğini ifade ederek, AKÜ’nün üniversite-sanayi iş birliği kapsamında her alanda proje ve AR-GE çalışmalarına destek vereceğini belirtti.
“20 BİN ANALİZE CEVAP VERİLDİ”
Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Akpınar ise araştırma ve eğitim odaklı hizmet verdiklerini ifade ederek şunları kaydetti:
“Birimimiz, araştırma hizmetleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörden gelen analiz taleplerine destek sağlamaktadır. Eğitim hizmetleri kapsamında ise üniversite öğretim elemanları ile öğrencilere uygulama imkânları sunmakta, analiz teknikleri ile ilgili eğitim seminerleri düzenlemektedir. TUAM, fen ve mühendislik alanları başta olmak üzere tıp, madencilik gibi alanlarda son 10 yıldır üniversiteler ve sanayinin ihtiyaçlarına uygun ileri teknoloji cihazları ile analiz ve test ölçüm imkânları sunmaktadır. Birimimizde, yıllık ortalama 2 bin 500 adet analiz gerçekleştirilmekte olup, son 8 yılda kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve üniversitelerden gelen toplam 20 bin analize cevap verilmiştir. Ayrıca, Afyonkarahisar Valiliği ile ortaklaşa yürütülen hava kirliliği ile mücadele kapsamında TUAM Merkez Laboratuvarı olarak kömür kalite analizleri ile de hizmet sunmaktadır.”
“MODERN HAYVAN HASTANESİ İLE HİZMET DEVAM EDECEK”
Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (Hayvan Hastanesi) Müdürü Başhekimi Doç. Dr. Oktay Yılmaz yaptığı konuşmada bölgenin tek Hayvan Hastanesini bünyesinde barındıran AKÜ’nün, 2020 yatırım programına alınan modern hayvan hastanesi projesi ile hizmet vermeye devam edeceğini kaydetti.
“MALEZYA İSLAM ÜNİVERSİTESİ İLE PROTOKOL İMZALANDI”
İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi ile ilgili bilgiler veren Merkez Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ender Baykut, merkezi 2018 yılında kurduklarını ve kurulması ile birlikte yoğun bir program ile çalışmalara başladıklarını ifade etti. Katılım bankacılığı üzerine yüksek lisans ve doktora programları yürüttüklerini ve öğrenci kabulüne başladıklarını dile getiren Baykut, yurt dışı bağlantılarının da üzerinde durduklarını ve bu bağlamda Malezya İslam Üniversitesi ile bir protokol imzalayarak Türkiye’deki faizsiz yatırım araçlarını yurt dışında tanıtmak ve bu yatırım araçlarına yönlendirmek için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
Zafer Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir ise üniversite-sanayi iş birliğinin önemine değindi. Zafer Teknopark’ın sanayi ile yürütülen çalışmalardaki önemini anlatan Kandemir, işletmelere sağlanan desteklerden bahsetti. Üniversitelerin bilim üretme merkezleri olmasının yanında sanayi çalışmaları için araştırma faaliyetleri yürüten önemli bir organ olduğunu da belirten Kandemir, AKÜ’nün kuruluşundan bu yana üretimin önemine inanarak çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.
“TÜRKİYE’NİN EN KAPSAMLI DOĞALTAŞ ANALİZ HİZMETİ AKÜ’DE VERİLİYOR”
Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Akredite Doğaltaş Analiz Laboratuvarı (DAL) Müdürü Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş ise Maden Mühendisliği Bölümü olarak tüm madencilere proje hazırlama, laboratuvar analizi ve danışmanlık hizmeti verdiklerini ifade etti. AKÜ Akredite Doğaltaş Analiz Laboratuvarının mermer ve doğaltaş üreticilerine yönelik TS-EN standartları kapsamında analiz yaptığını belirten Büyüksağiş, Türkiye’deki en kapsamlı doğaltaş analiz hizmeti verdiklerini ve verilen raporlama hizmetinin yüzde 70-75 oranındaki kısmını kendilerinin gerçekleştirdiklerini kaydetti.
“JUAM YATIRIM YAPACAKLAR İÇİN TEKNİK DESTEĞE HAZIR”
Jeotermal ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (JUAM) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yıldız ise JUAM’ın Afyonkarahisar başta olmak üzere Türkiye’deki jeotermal ve maden kaynaklarının araştırılması amacıyla 2009 yılında kurulduğunu belirtti. Yıldız, 2009 yılından beri büyük bir çoğunluğu jeotermal alanla ilgili Afyonkarahisar başta olmak üzere Denizli, Kırşehir, Kütahya, Erzurum’da 53 adet proje yürüttüklerini ifade etti. Düzenlenen toplantının AKÜ’nün dış paydaşlarla buluşması açısından önemine vurgu yapan Yıldız, MÜSİAD öncülüğünde Afyonkarahisar’daki jeotermal sektöre yatırım yapmak isteyen yatırımcılara JUAM olarak teknik destek verebileceklerini ifade etti.
“AKÜ VETERİNER TEŞHİS VE ANALİZ LABORATUVARI GEREKLİ TÜM DONANIMA SAHİP”
Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarı Koordinatörü Prof. Dr. Korhan Altunbaş ise mikrobiyoloji, viroloji, patoloji, parazitoloji, toksikoloji ve biyokimya alanlarında faaliyet göstermek üzere Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarı çalışma izninin alındığını söyledi. Altunbaş, Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarının sadece bölgede değil Türkiye’de de pet, çiftlik ve kanatlı hayvan sektörlerine yönelik olarak teşhis ve analiz hizmetleri verdiğini kaydetti.
Toplantı, MÜSİAD Başkanı Ahmet Karakol’un AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’a plaket takdimi ile son buldu.