'Üniversite hayalimiz 1990 yılında başladı'

Bolvadinli hemşehrimiz Şerafettin Gürlek, 'Yapılacak olan hizmetlerle ilgili olarak önce inanmak, sonra da azmetmek gerekiyor. Azmin elinden hiçbir şey kurtulmuyor' dedi   Bolvadinli hemşehrimiz Şerafettin Gürlek, Afyon Koca-tepe Üniversitesi'nin kuruluşu ile ilgili bir anısını nakletti. Gazeteniz Kocatepe'ye 'Arşive girmesi, tarihi anekdotların ilerleyen zaman içerisinde yapılacak araştırmalara kaynak oluşturması amacıyla' 1990'lı yıllara ait bu anekdotunu aktaran [&hellip]

Bolvadinli hemşehrimiz Şerafettin Gürlek, “Yapılacak olan hizmetlerle ilgili olarak önce inanmak, sonra da azmetmek gerekiyor. Azmin elinden hiçbir şey kurtulmuyor” dedi

Bolvadinli hemşehrimiz Şerafettin Gürlek, Afyon Koca-tepe Üniversitesi’nin kuruluşu ile ilgili bir anısını nakletti.
Gazeteniz Kocatepe’ye “Arşive girmesi, tarihi anekdotların ilerleyen zaman içerisinde yapılacak araştırmalara kaynak oluşturması amacıyla” 1990’lı yıllara ait bu anekdotunu aktaran Şerafettin Gürlek, “Hizmetleri gerçekleştirebilmek için inanmak ve azmetmek gerekli” dedi.
Bolvadinli hemşehrimiz Şerafettin Gürlek’in gazeteniz Kocatepe’ye gönderdiği mesajını aynen sütunlarımıza alıyoruz:
Sevgili Sezer Küçükkurt
Arkadaşım Kadir Altınkaya ile telefonda konuşurken bir anekdotumu anlattım. O da hemen bu anekdotumu size yazmamı söyledi. Bunun üzerine bu yazımı kaleme aldım. 1989-1994 yılları arasında bir dönem DYP il genel meclisi üyeliği yaptım.
1990 yılında, sanırım kasım ayı toplantısı başladığında üç önerge hazırladım. Birincisi Afyonumuza Kocatepe isminde Üniversite kurulması. İkinci önergem şu anda Zafer Meydanı olan yere hükümet konağı inşaatı başlamıştı inşaatın tamamlanması hakkında. Üçüncü önergem şimdiki Ziraat Bankası’nın yanında bulunan Özel İdare İşhanı inşaat halindeydi, inşaatın bitirilmesi hakkında.
Biz İl Genel Meclisi üyesi seçildiğimizde Afyonumuzda toplantı yapacağımız bir salon bile yoktu. Şimdiki Vali Konağının yanında bulunan Özel İdare binasında küçücük bir odada okul sıralarında toplantı yapardık.
O dönemde İl Genel Meclisi 46 kişiydik. 26 üye DYP gurubuyduk. DYP olarak İl Genel Meclisi’nde iktidardık. Afyon İl Genel Meclisi üyemiz rahmetli Mehmet Yüzbaşıoğlu idi. Afyonumuza Kocatepe is-minde Üniversite kurulması için DYP gurubunda görüşmek üzere konuyu gündeme getirdim. Gerekçesini anlattım. Mehmet Yüzbaşıoğlu aynen şöyle dedi: Kel Bol-vadinli! Bolvadin’den geliyorsun bizimle dalga geçiyorsun, Afyon kim, Üniversite kim? Afyon’a üniversite falan açmazlar dedi. Ben ısrarla üniversite kurulması gecikmiş bir yatırımdır. Şimdiye kadar Afyonumuza üniversite kurulmalıydı dedim ve ekledim.
Madem ki siz istemiyorsun o zaman Bolvadin’e üniversite kurulması kararı alalım diye latife ettim. Hemen guruptan itiraz geldi, Bolvadin olur mu diye.
Ben de dedim ki siz niye yararsınız. Ne ilimize ne ilçemize üniversite kurulmasını layık görmüyorsunuz dedim. Toplantıya geçtik. Ben önergemde ısrarlı idim. Gündem dışı söz aldım. Önergemi anlattım. Önergemi oylamaya sunduk. Oylama da iktidar muhalefet oybirliği ile Afyonumuza KOCATEPE isminde üniversite kurulması için temenni kararı aldık. Kararımızda “Afyon ili olarak Üniversiteye talibiz. Alt yapımız hazır. Afyonlular olarak her türlü yardımı yapacağız, kararlılığındayız” dedik. Bu aldığımız temenni kararını Cum-hurbaşkanlığı makamına, Başbakanlığa, Milli Eğitim Ba-kanlığına, T.B.M.M. Başkanlığı’na ve YÖK Başkanlığına ayrı ayrı gönderdik.
Allah’a şükür bu kararımız çok kısa zaman içersinde meyvesini verdi. 1991 yılında TBMM’de çıkan bir kanunla Türkiye’de 15 ilimizde üniversite kurulması kanunu çıktı. Bu 15 üniversite içerisinde Afyon ilimiz de vardı. Uşak Üniversitesi de Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bağlı olarak kuruldu. Bugün üniversitemizde kurulmayan fakülte kalmadı. Hatta bu zaman içerisinde müstakil ikinci üniversitemiz Tıp Bilimleri Üniversitesi’nin de sahibi olduk.
Yeter ki bir şeyi azmetmeliyiz. Kararlı olmalıyız. Azmin elinden bir şey kurtulmuyor. Bu günkü Bolvadin Meslek Yüksek okulunun kurulmasında Kırkgöz Kampüsü’nün bugünkü konumuna gelmesinde emeğim çoktur. 30 senedir Bolvadin Meslek Yüksek Okulu dernek başkanıyım. Ülkemizin kurtuluşunun eğitimle olacağına inananlardanım.
Selam ve sevgilerimle. 11.04.2020

Bakmadan Geçme