Umre ve hac kalbi onarma yolculuğudur

Afyonkarahisar Müftüsü Burhan İşliyen, Umre ve hac yolculuklarının tamamen kalbi onarma yolculukları olduğunu söyledi. İşliyen, Allah katında kulun ibadet sıralamasını iyi yapması gerektiğine de dikkat çekti İl Müftüsü Burhan İşliyen, Umre ve Hac ziyaretlerinin anlamını idrak ederek, dönüş sonrası alınan tevbeyi korumanın son derece önem taşıdığını söyledi. UMRE’Yİ TURİZMDEN AYIRAN NİYETTİRPeygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın [&hellip]

Umre ve hac kalbi onarma yolculuğudur

Afyonkarahisar Müftüsü Burhan İşliyen, Umre ve hac yolculuklarının tamamen kalbi onarma yolculukları olduğunu söyledi. İşliyen, Allah katında kulun ibadet sıralamasını iyi yapması gerektiğine de dikkat çekti

İl Müftüsü Burhan İşliyen, Umre ve Hac ziyaretlerinin anlamını idrak ederek, dönüş sonrası alınan tevbeyi korumanın son derece önem taşıdığını söyledi.
UMRE’Yİ TURİZMDEN AYIRAN NİYETTİR
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (SAV) “Bir Umre diğer Umre’ye aradaki günahlara kefarettir.” buyurduğunu hatırlatan Müftü Burhan İşliyen, müminlerin Umre yapmaya teşvik edildiğini belirtti. Allah’ın Kur’an’da, “Haccı ve Umre’yi Allah için tamamlayın.” buyurmak suretiyle Umre’ye teşvik ettiğini kaydeden İşliyen; “Umre’nin insanın hayatında dönüm noktası olabilmesi, kişinin ölmeye yüz tutan manevi hayatını diriltebilmesi için diğer ibadetlerde olduğu gibi ilişki yapılması şarttır. Eskilerimizin bir sözü vardır. ‘Eşşek derviş olamaz taş çekmekle tekkeye kişi hacı olamaz gitmekle Mekke’ye.’ derler. Umre’yi turistik seyahatten ayıran en önemli fark niyettir. Amellerin direği de niyettir. Bir insan en güzel vasıtalarla Kabe’yi, Mekke’yi, Medine’yi ziyaret etse, bu gidiş gelişleri niyetsiz yapsa bunun bir anlamı, Allah katında bir değeri olmaz.” dedi.
İHRAMA GİRMEK KABRE GİRMEK GİBİDİR
İl Müftüsü Burhan İşliyen, inanan insanın Umre ziyareti sonrası kendisinin değişeceğine, ahlakını güzelleştireceğine, kötülüklerden vazgeçmesinde dönüm noktası olabileceğine inanarak gitmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Tüm ibadetlerin kişinin ahlakının güzelleşmesini hedeflediğine dikkat çeken İşliyen; “Kur’an-ı Kerimde Rabbimiz, ‘Namazı kılın namaz insanları çirkinliklerden alı koyar.’ buyurmuştur. Orucun takva sahibi olunması için tutulması gerekir. Zekatın maldan verilmesi kişiyi temizlemesidir. Umre’de böyle bir etkiye sahiptir insanı arındırır, temizler, günahlardan kurtulmaya vesile olabilir. Onun için kişi mutlaka neden ihrama girdiğini, ihramın aslında kabire girmek gibi bir mesaj verdiğini, neden tavaf ettiğimizi, aslında tavafın sonsuzluk anlamına geldiğini düşünmek gerekir.” diye konuştu.
UMRE İLE KALP İMAR EDİLMELİ
Burhan İşliyen, ihram sürecinde bazı yasaklar olduğunu, bunların süslenmek, güzel koku sürünmek, kokulu sabun kullanmanın, tırnak kesmenin bunları kapsadığını dile getirdi. Normal şartlarda tırnak uzatmanın günah ve haram olmasına karşılık ihramda iken tırnak kesilmeme ile “Ey insan bedeninle, fiziğinle, maddenle o kadar fazla meşgul oldun ki asıl onarman gerekeni ihmal ettin.” mesajının verildiğini belirten İşliyen; “Kula kalbini ihmal ettiği vurgulanıyor. Umre ve hac kalbi imar, kalbi onarma yolculuğudur. Dolayısıyla bilinçlenmeden neden Umre’ye gittiğimizi, neden ihrama girdiğimizi, telviye ve tavafın ne anlama geldiğini yeteri kadar düşünmeden ve kafa yormadan yapılan Umre insanın manevi hayatında yapması gereken etkiyi yapmayabilir. Mutlaka bu bilince sahip olmaya ayrıca önem vermek gerekir.” şeklinde konuştu.
ALLAH KATINDA
SIRALAMA ÖNEMLİ
Allah katında kulun aciliyet ve ihtiyaç sıralamasını doğru yapması gerektiğine değinen İl Müftüsü Burhan İşleyen sözlerine şöyle devam etti: “Kul sıralamayı doğru yapmalıdır. Sıklıkla Umre’ye gitmek mi faziletli yoksa akrabalar, komşular içerisinde fakir fukara, yetim yoksul, kursağından bir lokma indirmekte zorlanan insanlar varsa onların ihtiyaçlarını görmek mi makbul diye sorulursa bu sorunun cevabı açıktır. Elbette insan en önemliden başlayarak ibadet sıralamasını yapmalıdır. Fakiri, yetimi, yoksulu doyurmak için gayret daha önce olmalıdır.”
İşliyen, Umre sezonunun başladığını, Diyanet İşleri Başkanlığı kapsamında şimdilik 320 kaydın bulunduğunu ifade etti. Burhan İşliyen, özel seyahat acentelerinin de Umre kayıtları yaptığını 30 Mayıs tarihine kadar Umre kayıtlarının yapılacağını, sonrasında Ramazan ayına özel Umre seyahatlerinin yapılacağını sözlerine ekledi.
>> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme