• Haberler
  • Genel
  • Umke tatbikatı tamamlandı – Kocatepe Gazetesi

Umke tatbikatı tamamlandı – Kocatepe Gazetesi

Üç ilin ve 2 kurumun katılımı ile yapılan 15. Bölge UMKE Eğitim ve Tatbikatı dün yapılan sertifika töreni ile sona erdi 26-29 Mart tarihlerinde Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) eğitim kampı ve KBRN bölge tatbikatı kapanışı dün AFAD İl Müdürlüğü’nde yapıldı. Kapanış programında katılımcılara sertifikaları verildi.UMKE GÖNÜL İŞİProgramın sunumunu yapan İl Sağlık Müdürü [&hellip]

Umke tatbikatı tamamlandı

Üç ilin ve 2 kurumun katılımı ile yapılan 15. Bölge UMKE Eğitim ve Tatbikatı dün yapılan sertifika töreni ile sona erdi

26-29 Mart tarihlerinde Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) eğitim kampı ve KBRN bölge tatbikatı kapanışı dün AFAD İl Müdürlüğü’nde yapıldı. Kapanış programında katılımcılara sertifikaları verildi.
UMKE GÖNÜL İŞİ
Programın sunumunu yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici konuşmasında UMKE’nin kendisine has bir kurumsallaşma içerisinde olduğuna dikkat çekti. Ekiplerin samimi ve organize çalışmalarından büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Dr. Yemenici; “Uzun yıllar yöneticilik yaptım. Düzenli, disiplinli, organize çalışmalar gözümüzden kaçmaz. 1999 depremi bir dönüm noktası oldu. Sizlerin burada 4 gün boyunca aldığınız eğitimi almış personelimizin olmaması bizlere acı tecrübeler yaşattı, daha fazla göz yaşı dökmemize neden oldu. O depremden aldığımız deneyim ile Van depremi sonrasında sizin gibi sağlık personeli ve acil kurtarma ekiplerimiz yarım saatte toplanıp enkaz altındakilere yardıma koştular. UMKE gönül işi ama işinize yüreğinizle sahip çıkmanız sebebiyle ciddi bir kurum gibi hemen görev dağılımız yapıyor ve vazifeye hazır hâle geliyorsunuz. Bu, cidden takdire şayan bir anlayış ve iş ahlâkıdır. UMKE bünyesinde çok değerli arkadaşlarımız var. Ailelerinden ayrılıp zor şartlarda eğitimlerden geçen tüm UMKE gönüllülerine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bize kurumlarını açan AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan’a teşekkür ediyorum. Sağolsun bizlerden elindeki imkanları kıskanmadan her türlü imkanı bize sunuyor.” dedi.
EĞİTİMLER SON DERECE ÖNEMLİ
Eskişehir UMKE İç Batı Anadolu Bölge Koordinatoru Dr. Cem Güre, Türkiye’nin dünyaya yön veren, başkasının yazdığı kitabı okuyan değil kendi yazdığı kitabı başkasına okutturan bir ülke olması dileğini ifade etti. Üniversiteden mezun olduktan sonra düşüncelerinden söz eden Dr. Güre; “Ben artık, babamdan bayrağı devraldım. Şimdi bana düşen daha iyi bir devlet bırakmak olmalıdır. Eğer bana emanet edilen bu ülkeyi yerinde sayan bir ülke konumunda bırakacaksam bana yazıklar olsun, diyorum. Bu yüzden en azından kendi anladığım dalda yeni bir şeyler yapıp bir çığır açmalıyım diye düşündüm. Başkasının yazdığı kitabı okuyan değil kendi kitabını yazıp bunu da başkalarına okutan bir ülke olmak için çalışmalıydık. Bugün burada aldığımız eğitimler kendi kitabımızı yazmaktır aslında. Normal işleri yapmanın dışında bu tür olağandışı işleri, afetleri kapsayıcı faaliyetler ve planlamalar yapmak bence çok önemli. Emeği geçen herkese ve gönüllülere çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
PATLAMADA KOORDİNE OLUNDU
AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, afet ile başa çıkabilmenin tek bir kurumun işi olmadığını, pek çok kurum arasında elbirliği gerektiğinin altını çizdi. Buldan; “Bu noktada biz AFAD olarak elimizdeki imkânları biz çevre illerle, diğer kurum ve kuruluşlarla paylaşmaya hazırız. Sağlık müdürlüğümüz ile cidden çok güzel bir işbirliğimiz var. En son cephanelik patlamasında hızlı ve koordineli şekilde çok iyi organize olduk. İşte bu tür eğitim ve tatbikatlar bize gerçek olaylarda tecrübe olarak geri dönüyor. Ben de tüm ekiplere katıldıkları için teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. AKÜ Tip Fakültesi Başhekim Yrd. Doç. Dr. Okan Solak, sağlık hizmetinin birinci elini mevcut sağlık personelinin oluşturduğunu söyledi. Dr. Solak, verilen hizmete katkı sunmaktan mutluluk duyduklarını, AKÜ’nün her zaman destek vermeye hazır olduğunu dile getirdi.
UMKE AİLESİ BÜYÜYOR
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu konuşmasında, afet anında insanların yardıma ihtiyaç duyduğunu, eğitimli ve uzman personel olmamasının şimdiye kadarki en büyük sıkıntı olduğunu belirtti. Dr. Erenoğlu; “Bahsedildiği gibi 1999 depreminde sizin gibi uzman gönüllüler yoktu. Bu yüzden çok sıkıntı çektik. Belki o gün sizler olsaydınız binlerce kişiyi hayata döndürebilirdik. Burada yapılan iş gerçekten çok önemli. Ben kendim de bir UMKE gönüllüsüyüm. Destek verenler, gönüllüler olduğu müddetçe de UMKE ailemiz günden güne büyümeye devam edecektir.” ifadelerini kullandı. Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, UMKE ekibini gördüğünde kendisini daha güvenli hissettiğini ifade etti. Dr. Akgün şunları söyledi: “Burada aldığınız eğitim, yaptığınız tatbikat sizin bilgi ve tecrübenizi arttırdı. Belki hepiniz sıcak yuvalarınızdan, rahatınızdan olup buraya geldiniz. Çadırda, soğukta kamp yaptınız ama sanıyorum ki burada alıp verdiğiniz her nefes bir ibadet hükmünde. İnsana değer veren böylesi faaliyetler karşısında saygılarımı sunuyor, hepinize teşekkür ediyorum.”
GÖNÜLLÜLÜK ESASI MÜHİM
Törenin son konuşmasını Vali Yardımcısı Adem Uslu yaptı. UMKE eğitimine 4 gün boyunca 3 ile ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını kaydeden Uslu şöyle konuştu: “Gördüğüm kadarıyla UMKE bir aile gibi. Biz UMKE’yi aile ortamını pekiştiren ilimize yine bekleriz. Ortak kanı olarak 1999 depremi ülkemiz için bir milat olmuştur. Yaşanılanlardan sonra afetle mücadeleyi öğrendik. Afetlerde şunu da gördük ki, olay geçtiği ilin kendine bakacak hâli kalmıyor. Ne kadar eğitimli de olsa herkes kendi canının ya da ailesinin derdine düşüyor. Bu yüzden en yakın çevreden gelen ekipler önemli. Çevre illerin birbirlerini tanımaları açısından karşılıklı eğitimler devam edecek. Bu doğrultuda sizlerin gönüllülüğü çok önemli. Bilecik’ten gönüllülerimiz var mesela. Osmanlı’nın kurulduğu o topraklarda Şeyh Edebali ‘İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın’ sözünü söylemiştir. Sizler de insanı yaşatmak için 4 gün zor şartlarda buradasınız. Bu zor görevlerinizde Allah yardımcınız olsun. Hepinize teşekkür ediyorum.” Kapanış törenine; Vali Yardımcısı Adem Uslu, Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Halk Sağlığı Uzm.Dr. Lütfi Akgün, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu ve AFAD Müdürü Mehmet Buldan ile katıldılar. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme