• Haberler
  • Gündem
  • Ulusal kültür eğitimle gelişir – Kocatepe Gazetesi

Ulusal kültür eğitimle gelişir – Kocatepe Gazetesi

Ensar Vakfı'nın Ramazan'da İkindi Sohbetlerinin 19'ncu konuşmacısı İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır oldu. Tanır, 'Kültür Politikalarına Milli Bakış' konusunda sunum yaptı. Program adet üzere Öğrenci Selahattin Şirin'in Kur'an-ı Kerim tilavetinde bulunmasıyla başladı.KONU ZOR VE TEFERRUATLIİl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, sözlerine Allah'tan Ramazan bereketini herkesin üzerine kılmasını niyaz ederek başladı. Sohbeti dinlemeye [&hellip]

Ensar Vakfı’nın Ramazan’da İkindi Sohbetlerinin 19’ncu konuşmacısı İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır oldu. Tanır, “Kültür Politikalarına Milli Bakış” konusunda sunum yaptı. Program adet üzere Öğrenci Selahattin Şirin’in Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulunmasıyla başladı.
KONU ZOR VE TEFERRUATLI
İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, sözlerine Allah’tan Ramazan bereketini herkesin üzerine kılmasını niyaz ederek başladı. Sohbeti dinlemeye gelen tüm katılımcılara teşekkür eden Tanır, Afyonkarahisar kültürüne sahip olan değerli isimlere hitap etmekten de memnuniyet duyduğunu belirtti. “Kültür Politikalarına Milli Bakış” konunun zor bir konu olduğunu söyleyen Tanır; “Konumuz zor bir konu. Üzerinde epeyce kafa yorulması, tartışılması gereken bir konudur. Mutfak çalışması yapılması gereken bir alan olduğunu ifade etmek istiyorum. İletişimde kullanılan ‘Körler ve Fil’ hikâyesinin kültüre de uyarlanabileceğini düşünüyorum” dedi.
KÜLTÜR İNSAN YETİŞTİRMEKTİR
Kültür denildiğinde her kişinin farklı bir algı içine girdiğine dikkat çeken Mehmet Tanır, kiminin kültür denildiğinde folkloru, bazılarının el sanatlarını anladığını kaydetti. Kimilerince kültürün giyim-kuşamı anlattığına işaret eden Tanır; “Kültür kelimesi bilinç kaynağı olarak Fransız bir kelimeden kaynaklandığını toprak kültürü kavramı üzerinden başlatılıp, kültürün özen, bakım anlamlarına geldiği ifade ediliyor. Romalılar da bunu insan yetiştirme olarak ela almış. Bunu eğitimle biraz daha özdeşleştirip konuyu insan yetiştirme olarak ele almışlar. Yine 18 yy da Fransızca ‘kultura’ kelimesine dönüşmüştür. Almanca ‘kultur’ daha sonrasında İngiliz Taylor’un 1871’de bunu bilimsel bir temele oturtmasından sonra artık kültür kelimesi kullanıla gelmiştir” diye konuştu.
CEMİL MERİÇ İRFAN ÜSTÜNDE YOĞUNLAŞIR
“Cemil Meriç’e bakarsanız aslında kültür bizden değildir” diyen Mehmet Tanır, Meriç’in Türk Milleti’nde irfan olduğunu, Meriç’in de irfan üzerine yoğunlaştığını dile getirdi. Tanır; “Kültür âdeme göre tinsel yani manevi özelliği, duyuş biçimi oluşturan gelenek durumundaki her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarının tümüdür. Çünkü kültür bir toplumun yaşayış biçimini, dilini, yazısını, halk bilgisini yani folklorunu, sanatsal etkinliklerini, zevklerinin öz olarak yaratıcı gücünü içermektedir. Bu nedenle eğitim ulusal kültürün oluşması ve gelişmesinde temeldir. En geniş tanımla kültür insan tarafından kazanılan veya üretilen bilgi, değer, inanç, sanat, gelenek, alışkanlık gibi kapasiteler içeren karmaşık bütünün adıdır. Kültür bir nevi; Manevi, zihinsel ve duygusal özelliklerin biçiminden oluşan bir bütündür tanımı da vardır” şeklinde konuştu.
EĞİTİM ÖNEMLİ FAKTÖR
Kültürü insanın ürettiği her şey olarak genel bir tanımla aktaran Tanır şöyle konuştu: “Yaratılıştan gelmeyen insanın ürettiği her şey kültüre girmektedir. Kültür bir toplumun ortak ürünüdür. Başkaca norm davranışlarının yansımasıdır. Bilindiği üzere insanların gayrı resim olarak oluşturduğu davranışlara, toplumda oluşan kurallara biz norm diyoruz. Sosyolojik anlamda da böyledir. İşte bu norm davranışların oluşmasında etkili olur. Kültür öğrenilebilir ve kuşaktan kuşağa aktarılabilir. Bunda eğitim önemli bir faktördür. Anne, baba, toplum önemli bir faktör olarak önümüzde duruyor. Tarihsel bir boyuttur. Çünkü tarihsel bir sürekliliği kapsar. Kişinin toplumda sosyalleşmesini sağlar. Günümüzde çocuklarımız sosyalleşme de sıkıntı yaşıyor.” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme