• Haberler
  • Genel
  • Ulukapı, “Hukuk Mahkemleri Kanunu”nu anlattı

Ulukapı, “Hukuk Mahkemleri Kanunu”nu anlattı

Afyonkarahisar Barosu tarafından avukatlara yönelik olarak ‘Hukuk Mahkemeleri Kanunu’ konulu bir panel düzenlendi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Kampusu Sabri Bektöre toplantı salonunda yapılan panelde konuşan Baro Başkanı Turgay Şahin, bu yıl üçüncü eğitim çalışmasını yaptıklarını söyledi. Avukatlık mesleğinin ilginç bir dönem geçtiğini belirten Baro Başkanı Şahin, temel kanunların bir çoğunun değiştiğini aktardı. [&hellip]

Ulukapı, "Hukuk Mahkemleri Kanunu"nu anlattı

Afyonkarahisar Barosu tarafından avukatlara yönelik olarak ‘Hukuk Mahkemeleri Kanunu’ konulu bir panel düzenlendi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Kampusu Sabri Bektöre toplantı salonunda yapılan panelde konuşan Baro Başkanı Turgay Şahin, bu yıl üçüncü eğitim çalışmasını yaptıklarını söyledi. Avukatlık mesleğinin ilginç bir dönem geçtiğini belirten Baro Başkanı Şahin, temel kanunların bir çoğunun değiştiğini aktardı. Eskiden, iki avukat konuşurken, ‘Avukat olmasaydın ne olmak istersin?’ sorusuna, ‘Hiç mevzuat değişmediği için, imam olmak isterdim’ ceva-bının verildiğini anlatan Şahin, “Gerçekten eğitim çalışmalarına yeniden başlamamız gerekiyor. Öğrencilik yıllarına yeniden dönmemiz gerekiyor. Eksikliklerimizin hızla kapanması için bu tür çalışmalara daha çok ihti-yacımız var” dedi.
Panele konuşmacı olarak katılan Konya Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve Hukuk Mahkemeleri Kanunu (HMK) Komisyon Başkanı Ömer Ulukapı, 6100 sayılı MHK’nın değişikliklerini kapsamlı bir şekilde bir oturumda sunmanın zor olduğunu belirtti. Son yıllarda temel kanunların tümünün gözden geçirildiğini dile getiren Ömer Ulukapı, bunların başlıcalarının, Türk Medeni Kanunu, Milletler Arası Tahkim Kanunu, Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu olduğunu söyledi. Ulukapı, bunların yanı sıra 4 Ekim 1927 tarihinde yürürlüğe giren 186 sayılı Hukuk Usulü Mahkemeler Kanunu’nun da zaman içerisinde çeşitli düşüncelerle değişikliğe gidildiğini ve bugüne kadar 30 kez değişiklik geçirdiğini anlattı. Ulukapı, bu değişikliğe rağmen gerekli ihtiyacı karşılamadığı düşüncesi ile bilhassa Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uygun olarak ve karşılaştırmalı hukuktaki veya mukayeseli hukuktaki gelişmelerde dikkate alınarak, yeni bir kanunun hazırlanma ihtiyacının belirlendiğini, bu düşünceden yola çıkılarak HMK tasarısının hazırlandığını söyledi.
12 Ocak 2011 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bu tasarının kabul edilerek 4 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak 1 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe girdiğini bildiren Ulukapı, “6100 sayılı MHK’nın 452 maddeden oluştuğunu ifade etmek isterim. Aslında bu konunun hazırlanmasındaki amaç yargı reformu çerçevesinde olmak üzere hukuk usulü muhakemeli kanununda uygulamadan kaynaklanan aksaklıkları gidermek, davanın hızlı, basit ve etkin bir biçimde görülmesi ve bir kısım uyuşmazlıkları kaza sulh, uzlaşma gibi yöntemlerle çözümünü sağlamak ve karşılaştırmalı hukuktaki gelişmeleri hukuk yargılamasına yansıtmak amacı ile yeni bir tasarı hazırlanması şeklinde ortaya çıktığını ifade etmek isterim” dedi.
Ulukapı, böyle bir kanunun hazırlanmasındaki temel amacın etkin, hukuki himayenin sağlanması olduğunu sözlerine ekledi.
Gün boyu devam eden toplantıda ayrıca, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri Recep Akcan ve İbrahim Ercan da bilgilendirme yaptı. Soru-cevap şeklinde sona eren toplantıya çok sayıda avukatın yanı sıra, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol, İl Jandarma Komutanı Yardımcısı Salih Akbaş, Baro Başkanı Turgay Şahin ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Kemalettin Çonkar da katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme