“Ülke de sütsüz kaşar ve ayran üretiliyor”

Afyonkarahisar İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 10. olağan seçimli genel kurul toplantısı 3 Nisan Çarşamba günü Garden Kale Otel de yapıldı.TABAK GÜVEN TAZELEDİToplantının açılış konuşmasını Birlik Başkanı Raşit Tabak yaptı. Birlik genel kurulunun Divanı Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ahmet Yılmaz’ın Başkanlığı’nda İsmail Gelişgen, Hasan Kaplan, Hasan Özbek, Ali Dayangaç’tan oluştu. Toplantı saygı duruşu [&hellip]

Afyonkarahisar İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 10. olağan seçimli genel kurul toplantısı 3 Nisan Çarşamba günü Garden Kale Otel de yapıldı.
TABAK GÜVEN TAZELEDİ
Toplantının açılış konuşmasını Birlik Başkanı Raşit Tabak yaptı. Birlik genel kurulunun Divanı Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ahmet Yılmaz’ın Başkanlığı’nda; İsmail Gelişgen, Hasan Kaplan, Hasan Özbek, Ali Dayangaç’tan oluştu. Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Raşit Tabak tek aday ve liste ile katıldığı seçimli olağan genel kurulda güven tazeledi.
“KİMSENİN KEYFİ YOK”
Türkiye’de süt üretiminin son derece değersizleştiğinden yakınan Birlik Başkanı Raşti Tabak, süt üretiminde üreticinin sütünü nereye ve kaça satacağım kaygısı içerisinde olduğu bir dönemden geçildiğini söyledi. Bu durumun sütün yanı sıra et, sanayi üretimi ve diğer üretim dalları içinde geçerli olduğunu belirten Tabak, “Ülkemizde gerçekten son yıllarda hizmet sektöründe bilhassa turizm sektöründe çok büyük atılımlar oldu. İnşaat sektöründe çok büyük atılımlar oldu. Ama maalesef hayvancılık sektörü son dönemde etiyle, sütüyle, yumurtasıyla çok büyük krizler yaşadı. Dolayısıyla şu anda çiftçimizin, köylümüzün, müstahsilimizin keyfi yok. Bunu herkes biliyor. Bu gerçeği de kabul etmek mecburiyetindeyiz. Zaten toplantımız için bulunduğumuz salonun hali bizlere onu arz ediyor. Bilindiği üzere bundan iki dönem önce ki genel kurulumuzda iki salonu doldurmuştuk. Şu anda 3 binin üzerinde üyemiz var. Daha önce 4 bin olan üye sayımız istifalar, kapanmalar, iş terki dolayısıyla düştü.” dedi.
“SÜT ÜRÜNLERİ
 SÜTSÜZ ÜRETİLİYOR”
Birlik genel kurul toplantı salonunda ki toplantı katılımının 3 bin üye yansımasının orantılı olmadığına değinen Tabak, “Ben isterdim ki burası tıklım tıklım dolsun. Afyonkarahisar hayvancılık yönünden bir geçiş noktasıdır. Aynı zamanda kalıcı bir noktadır. Üretim yönünden de ciddi rakamlara ulaşmış bir il. Bu ilin kongresinin daha canlı, daha hararetli, daha kalabalık, daha heyecanlı geçmesi gerekiyordu. Ama şu anda üreticimizin üzerinde bir ağırlık var. Üretime karşı bir küskünlük var. Çünkü ülke de maalesef sütün değeri bilinmiyor. Ülke de sütsüz kaşar üretiliyor. Peynir altı suyundan üretilen süt tozundan ayran üretiliyor. Sütsüz ayran üretiliyor. Böyle olduğu, bu şekilde davranıldığı müddetçe hem sağlık koşulları yerine getirilmeyecek, insanımız aldatılacak hem de ürettiğimiz sütün kıymetini kimse bilmeyecek.” diye konuştu.
“ÖRNEK BİR ÇİFTLİK KURULDU”
Birlik olarak yapacaklar çok şey olduğunu vurgulayan Tabak, “Bizim Birlik olarak yapacağımız daha çok şeyler var. 15 yıl içerisinde Afyon’da ki sürü ıslahını iyi kötü gerçekleştirdik. Asya’dan getirmiş olduğumuz kara sığırdan ırkımızı ıslah ederek daha iyi verimli et üretimi, süt üretimi, daha sağlıklı süt üretimini temin etmeye çalıştık. Bu mücadele de geldiğimiz noktada gerçekten son 3 yıl içerisinde Afyonkarahisar hayvancılık camiasında iki eser daha kazandı. Bunlardan bir tanesi bilindiği gibi 50 Başlık Üretim Araştırma Geliştirme ve Üretim Çiftliği kurduk. Bu kendi müstahsilimizin şu anda geleneksel olarak yürütmekte oldukları daha nitelikli, bilgili eleman yetiştirmek için kurulmuş bir çiftliktir. Örnek bir çiftliktir.” şeklinde konuştu.
“DÜVE ÜRETİM TESİSİ FAALİYETTE”
Türkiye çapında her ilde devlet desteğiyle 500 başlık Düve Yetiştirme Çiftlikleri Projesi kurulduğunu dile getiren Tabak şunları söyledi:
“Ger��ekten bizde ilk müracaat edenlerden birisiydik. Kabul edildi ilk on sıraya girdik. İlimizden 500 başlık birliğimizin desteğiyle AFBİR’in kurmuş olduğu Düve Üretim Tesisi faaliyete geçti. Şu anda 20 dönüm arazi üzerinde 9 bin metrekare alanımız var. Ciddi manada büyük bir tesisimiz var. Bunu bilinmesi için söylüyorum. Keşke her bir üyemiz merak etse de kendi personelimizle birlikte gidip tapusu ve herşeyi ile üyelerimize ait olan eseri yerinde görseniz diye düşünüyorum. Merak eden üyelerimiz gidip görsünler. Gelinen noktada 15 yıllık dönemde borçsuz, harçsız kimseye yüzümüz kızarmadan Birliğimizi bugüne kadar getirdik.”
“SÜT ÜRETİMİ SOĞAN VE
 PATATESE DÖNMESİN”
Daha önce verilen desteklerin Birlik üzerinden geçtiğini hatırlatan Raşit Tabak, bakanlık kararı doğrultusunda desteğin direk üyelere gönderildiğini kaydetti. İki yıldır Birlik bütçesinde sıkıntılı dönem yaşandığına değinen Tabak şöyle konuştu:
“Alacaklarımızı vatandaştan alamıyoruz. Üyelik aidatlarımızı almakta dahi zorlanıyoruz. O bakımdan mevcut varlığımızı sürdürmemiz bile şu anda büyük başarıdır. Şu anda elimizde 50’ye yakın personel var. Merkez dâhil olmak üzere 13 adet şube ile birlikte faaliyet yürütüyoruz. 21 tane aracımız var. Bununla ilimizin en ücra köşelerine kadar hem tohumlamaya destek hem de hayvan varlığımızın denetlenmesi ve yükselmesi için çalışmalar devam ediyor. Üretim horlandığı sürece insanlar ve ülkeler dışarıya muhtaç olacaklardır. Domatesi dahi dışarıdan alır duruma gelecekler. Bu nedenle izlenecek politikalarla üreticiye değer verileceğine inanıyorum. Gelecek günler bizim olacak inşallah. Günümüzde süt fazla gibi görünüyor ama yarın vatandaş bunu üretmezse halimiz soğan ve patateste ki gibi süt ithal eden hale geliriz. Bunun olmasını hiçbir zaman temenni etmem.”
TABAK YENİDEN BAŞKAN
Kurul raporları tek tek okunarak ayrı ayrı oybirliği ile ibra edildi. Gündem maddelerinin okunmasından sonra Birlik Başkanı Raşit Tabak ve listesi göreve seçildi. Birlik Başkanı Raşit Tabak olmak üzere yönetim kurulu üyeliklerine; İbrahim Göbel, Faruk Aktaş, Mehmet Bayrak, Ergün Emer, Muammer Özçelik, Yakup Günâşık seçildi. Denetleme kurulunda Salim Karakaya, Ali Karakoç, Hüdayi Cerit görev alacak. Merkez Birliği Delegeliklerine; Raşit Tabak, İbrahim Göbel, Faruk Aktaş, Mehmet Bayrak, Ergün Emer, Muammer Özçelik, Yakup Günaşık, Salim Karakaya seçildi. >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme