“Ulaşımı çözülmeyen kentin trafiği çözülemez”
Aslen Afyonkarahisarlı olan Ulaşım Uzmanı Prof. Dr. Ergün Gedizlioğlu, şehrin trafik ve toplu taşımacılık sorunlarına yönelik soruları cevaplandırdı. Proje üretmenin, araştırma ve tartışmanın sonucu getireceğini belirten Gedizlioğlu, battı-çıktı sisteminin çözüm olamayacağını söyledi. Yılllardır “Ulaşım sorunu çözülmeyen bir kentin trafik sorunu çözülemez” düşüncesini ifade ettiklerini anlatan Prof. Dr. Ergün Gedizlioğlu, kent merkezindeki yolların otopark olarak kullanılmaması [&hellip]
Aslen Afyonkarahisarlı olan Ulaşım Uzmanı Prof. Dr. Ergün Gedizlioğlu, şehrin trafik ve toplu taşımacılık sorunlarına yönelik soruları cevaplandırdı.
Proje üretmenin, araştırma ve tartışmanın sonucu getireceğini belirten Gedizlioğlu, battı-çıktı sisteminin çözüm olamayacağını söyledi. Yılllardır “Ulaşım sorunu çözülmeyen bir kentin trafik sorunu çözülemez” düşüncesini ifade ettiklerini anlatan Prof. Dr. Ergün Gedizlioğlu, kent merkezindeki yolların otopark olarak kullanılmaması gerektiğini açıkladı. Gedizlioğlu, günümüz Afyonkarahisarlılarını anlamakta zorlandığını, dedesinin Çavuşbaş Mahallesi’nin son noktası, Olucak Çeşmesi’nin yanındaki evinden eski Hal’deki dükkanına yürüyerek gidip geldiğini hatırlattı. Prof. Dr. Ergün Gedizlioğlu, ancak dedesinin torunlarının yakın mesafeler için bile araç kullanmasından yakındı. Battı çıktı çözüm değil
Afyonkarahisar’ın şehir trafiğinde tek yön ve battı çıktıların sürekli gündeme getirildiği, başkaca bir çözüm yolu olup olmadığı sorusunu cevaplandıran İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaşım Uzmanı Prof. Dr. Ergün Gedizlioğlu, battı-çıktı yapan kent sayısının son 5-6 yılda çok arttığını ifade etti. Ankara ile başlayıp onlarca kent saymanın mümkün olduğunu belirten Gedizlioğlu; “Bunları yaparak trafik sorununu çözmüş bir örnek var mı? Ben böyle bir kent bilmiyorum. Istanbul Büyükşehir Belediyesi son 12 senedir bu tür yatırımlara öncelik vererek sorunu çözeceğini sanı-yordu. Biz de toplu taşım ağı oluşturmadan, kentin ulaşım sorununa öncelik vermeden bunlara çözüm olmaz demiştik. Onlarca battı çıktı ve benzeri katlı kavşak yapmalarının çözüm olmadığını yeni yeni gör-meye başladılar ve son 2 yılda Metrobus yapıldı, raylı sistem yatırımları hızlandırıldı. Ama 10-15 sene ve milyarlarca lira kaybedildi. Üstelik yapılan toplu taşıma türleri de dağınık birbirleriyle eşgüdümlü değil, buna karşın yine de çok yolcu çekiyor ve yüklüler. Metrobüsten sonra birinci köprüden geçen taşıt sayısının azaldığını biliyor musunuz?” diye konuştu.
Katlı yol israftır. kentin katlidir
“Yıllardır söylediğimiz bir sözümüz var; Ulaşım sorunu çözülmeyen bir kentin trafik sorunu çözülemez.” diyen Prof. Dr. Ergün Gedizlioğlu, bu sözle ulaşım sorunu ile trafik sorunlarının ayrı sorunlar olduğunu anlatmak istediklerini kaydetti. Ulaşım sorununun trafiği etkilediğini, kentte insanların ulaşım gereksinimi karşıladığında trafiğin azalacağını dile getiren Gedizlioğlu; “Trafik sorunu da böyle çözülür. Ancak trafik sorunu çözmek demek ulaşım sorunu çözmek demek değildir. Çünkü otomobiller için getirilen çözümler kentlinin hepsine yarar getirmez. Ama kentin toplu taşıma siteminde, ağında yapılan iyileştirmeler, geliştirmeler, kentlinin tümünün işine yarar. Afyon’da battı çıktıyı nereye yapacaklar bilmiyorum. Ama umarım, parkın, İmaret Camii’nin, İstayon Meydanı’nın önüne yapmaya kalkmazlar. Bana Afyon’da iken Belediye Başkanı bu çalışmanın eski otogar sanırım şimdi Jandarma Komutanlığı’nın bulunduğu yerin önündeki kavşağı düşündüklerini söyledi. Bana göre buralar kent merkezi ve ilerde bunlardan bazıları, araç trafiğine kapatılmak zorunda kalınacak yerler. Buralara katlı yol yapmak israf, dahası kentin katli olur. Çünkü ilerde yapılacak kent için gelişmelerin önünü keser. Kentin trafik sorunu olan bölgesinde, trafiğin akışını kolaylaştıracak yapı yapılması, trafiği daha da artıracaktır. Bu da sorunun çözümünü iyice zorlaştırır.” şeklinde konuştu.
Otoparka kaptırılan yol parçaları kurtarılmalı
Trafik akışının tek yönlü yollardan sağlanmasının da Afyonkarahisar gündemine sıkça getirildiğini, bu konuda ki düşüncelerini sorduğumuz İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Ulaşım Uzmanı Prof. Dr. Ergün Gedizlioğlu, kent içinde iki şeritli bir yolun tek yönlü yapıldığında, bir şeritin gözden çıkartılmış olacağını söyledi. O şeritlerden birinin otoparka kaptırılacağını, kent için de özellikle merkezdeki yolların otopark olarak kullanılmayacak kadar kıymetli olduğunun altını çizen Gedizlioğlu; “Bunun en iyi örneği Afyon’da Ambaryolu var. Kadınana İlkokulu yanında tek yön olan bu cadde gerçekte 4 şerit olarak düzenlenebilir. Halbuki, iki yanında oluşan otoparklar bazı yerlerde yan yana iki sıra nedeniyle nerdeyse tek şerit çalışıyor. Ama sanıyorum Yeşilyol ile olan kavşağından sonra çift yönlü kullanılı-yor. En azından benim bildiğim son durum böyleydi. Ortadan boyuna ada ile bölünmüş, iki kenarında paralel otoparklarla birlikte her yönde birer şerit çalışıyor. Yani baş tarafına göre daha verimli kullanılıyor. Otoparkı da kaldırsanız, şimdi hizmet vermekte olduğu trafik değerinin en azından üç katına hizmet verir. Kentin trafik sorununu çözmek için otoparka kaptırılmış yol parçaları bunlardan kurtarılmalı, akan trafiğe verilmelidir. Bunun yanında kent merkezine Yeşilyol, İmaret, Bedesten, Dumlupınar İlkokulu, Karaman Camii içine, otopark yapılmamalıdır. Araç girişi denetim altına alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Yeni merkezler geliştirilmeli
“Ben bugünkü Afyonluları anlamıyorum. Benim dedem Çavuşbaş Mahallesi’nin en son evinde, Olucak Çeşmesi’nin yanında otururdu. Eski Hal’deki dükkanına yürüyerek gider gelirdi. Onun torunları aralarında benim akrabalarım da var. Yeşilyol’da, Ordu Bulvarı’nda, Mecidiye’de dedeminkine göre çok daha yakın olan evlerinden işlerine Uzun Çarşı’ya, Bedesten’e vb arabayla gidip geliyorlar.” diyerek her yere özellikle de yakın mesafelere ulaşım için araç tercih edilmesini eleştirdi. Afyonkarahisar’daki trafiğe ve sorunlarına bilimsel açıdan nasıl yaklaşmak gerekir sorunusunu, ‘’bir ulaşım etüdü yapılmalı’’ olarak cevaplandıran Gedizlioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Afyon’un var olan ulaşım alt yapısı, bir kaç istisna yer dışında, bugünkü trafiğin bir kaç katını taşır. Bu alt yapıyı da genişletmek, kapasitesini artırmak da, Afyon’u yıkmadan olası değildir. O zaman bu alt yapıyı iyi, daha çok insan yaralanacak biçimde kullanmak zorundayız. Yetersiz kalan kesimleri yıkmak yerine kent dışına çıkıp alt yapısı daha iyi, geleceğe dönük yeni merkezler geliştirilmesi, yıkıp yapmaktan çok daha iyi sonuç verecektir.” (Kocatepe)