Ulaşım fiyatları toplantısında sonuç yok

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Trafik Komisyonu üyeleri, minibüs hatları durak başkanları ve Şanlı Ulaşım A.Ş. yetkilileriyle ile bir araya geldi. Ulaşım fiyatlarının ele alındığı toplantıda bir sonuç çıkmazken, durak başkanlarının konuyu duraklarda görüşecekleri bildirildi Afyonkarahisar Belediye Meclisi Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, Komisyon üyeleri Yüksel Elçi ve Halil İbrahim Baykara, Afyonkarahisar Şoförler ve Otomobilciler Esnaf [&hellip]

Ulaşım fiyatları toplantısında sonuç yok

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Trafik Komisyonu üyeleri, minibüs hatları durak başkanları ve Şanlı Ulaşım A.Ş. yetkilileriyle ile bir araya geldi. Ulaşım fiyatlarının ele alındığı toplantıda bir sonuç çıkmazken, durak başkanlarının konuyu duraklarda görüşecekleri bildirildi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, Komisyon üyeleri Yüksel Elçi ve Halil İbrahim Baykara, Afyonkarahisar Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mevlüt Ülker ve Zabıta Müdürü Turhan Gedikkaya, Afyonkarahisar’da hizmet veren minibüs hatlarının durak başkanları ile bir araya geldi.
ESNAF ZARAR EDİYOR
Şehiriçi ulaşım bedellerinin düzenlenmesi için yapılan toplantıyı yöneten Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, durak başkanlarına seslendi. Birliktir, “Kimsenin canının yanmasına izin vermeyiz. Halkın canının yanmasına da izin vermeyiz. Minibüsçüler zam istiyor, Şoförler Odası zam yapıyor; ama bu uygulanmıyor. Belediye olarak fiyatları düşürmenizden memnunuz. Keşke 25 kuruşa taşısanız yolcuları, ama biliyoruz ki fiyat indiriminden zarar ediyorsunuz” dedi.
“UYUMLU ŞEKİLDE ÇALIŞALIM”
Kendisinin de esnafın nabzını tuttuğunu, maliyetlerin hangi seviyede olduğunu bildiğini hatırlatan Birliktir, “Şu anda taşımacılığın maliyetinin ne olduğunu biliyoruz. 1 lira 35 kuruşa yolcu taşıyan bazı hatların bile zarar ettiğini görüyorduk. Birinizin işi iyiyken, diğerinin işi kötü olmasın. Bu sorunu çözelim. Sizin bu konudaki teklifinizi dinlemeye hazırız” dedi.
Bunun üzerine Afyonkarahisar Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mevlüt Ülker “Hepimizin derdi, evine ekmek götürmek. Aldığımız zamları minibüsçüler olarak uygulayalım, özel halk otobüsü firması da uygulasın. Dostça, uyumlu bir şekilde çalışalım” diye konuştu.
“HALK İÇİN İYİ OLDU”
Belediye Meclis Üyesi Halil İbrahim Baykara ise Trafik Komisyonu’ndaki kimsenin fiyatlarla ilgili bir çıkarının olmadığını kaydetti. Baykara, şu ifadeleri kullandı:
“Bizim amacımız bu memlekette huzurun bozulmaması. Problemleri, daha büyük problemler üreterek çözemeyiz. Bir sürü meselemiz var, meseleniz var. Kârdan verseniz fiyat düşürmüş olursunuz. Siz zarar ediyorsunuz, hatta bazen üste para veriyorsunuz. Bu durumun devam etmesi, uzun vadede meselelerinizi artıracaktır. Çünkü kâr etmiyorsunuz. Ben halkın yararlanmasını, bu indirimin daha çok olmasını isterim. Hatta keşke bedavaya taşısanız. Fakat minibüsçü evine ekmek götüremezse bu sefer huzursuzluk başlar. Huzursuzluk, doğrudan halka yansır. Memleketin tümünde bu huzursuzluk yayılır. Huzursuzluğun önüne geçmek istiyoruz.”
“MİNİBÜSÇÜ ANAYASASI
HAZIRLAYALIM”
Konuşmaların ardından durak başkanları, güzergahlarla ilgili sıkıntılarını gündeme getirdi ve önce bu sorunun çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Bunun üzerine Birliktir, “Gelin sorunlarınızı Ramazan Bayramı’ndan sonra konuşalım. Minibüsçülükle ilgili Anayasa sayılabilecek bir yönetmelik hazırlayılım. Bunu durak başkanları incelesin. Hukukçularına inceletsin. Eğer bir itiraz olursa itiraz maddesini de ayrıca görüşelim. Ama minibüsçünün haklarını ve uyması gereken kuralları belirleyelim. Minibüsçü, bu yönetmelikle bugün de, yarın da 30 yıl sonra da korunsun” dedi.
HALK OTOBÜSÜ DE DESTEK VERDİ
Durak başkanları, genel olarak bu fikre destek verirken Şanlı Ulaşım A.Ş. adına toplantıya katılan Nuri Yeşilçayır ise “Biz de maliyetleri görüyoruz. Zarar ediyoruz. Ama minibüs belli bir fiyatın altındayken bizim 1 lira 35 kuruşa yolcu taşımamız mümkün değil. Eğer bir anlaşma olursa, biz buna uyarız ve fiyatları 1 lira 35 kuruşa çıkarırız” diye konuştu.
SORUMLULUK ALINMALI
Durak başkanları, güzergahlar konusunda kendi aralarında tartışmaya başlayınca Komisyon Üyesi Halil İbrahim Baykara “Sorunları, Bayram’dan sonra etraflıca konuşalım. Ama Allah korusun olumsuz bir olay olmasın. Burada biz üzerimize düşeni yapmak istiyoruz. Ama minibüsçü arkadaşlar��mızın da bu konuda sorumluluk alması gerekir. Sorumluluk almayan arkadaşlarımız vebalde olacaktır” ifadelerini kullandı.
KONU TEKRAR GÖRÜŞÜLECEK
Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantıda, bazı durak başkanları arasındaki tartışma devam edince, Uydukent durağı başkanı Kazım Adıbelli, konuyu durakta görüşeceklerini belirtti. Bunun üzerine M. Emin Birliktir, toplantıyı bitirdi. Minibüs esnafına, fiyatların normal düzeye çekilmesi ve huzursuzluğun sona erdirilmesi için süre verildiği, konunun durak başkanları tarafından minibüs esnafıyla istişare etmesinden sonra karara varılacağı belirtildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme