Ulaşım Ana Raporu hazırlanmalı, 32 kavşakta düzenleme yapılmalı
Afyonkarahisar Belediyesi için İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri A.Ş.'ye yaptırdığı 'Ulaşım Raporu' yayınlandı. Zafer Kalkınma Ajansı'nın maddi destek verdiği raporda kent için Ulaşım Ana Planı hazırlanması gerektiğinin altı çizildi. Raporda, durak yerlerine riayet edilmesi, toplu ulaşımda ve 32 kavşakta düzenlemeye gidilmesi gibi unsurlar göze çarptı. Raporda, Ambaryolu'ndaki tek yön uygulamasının da tersine işlemesi öneriliyor [&hellip]
Afyonkarahisar Belediyesi için İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri A.Ş.’ye yaptırdığı “Ulaşım Raporu” yayınlandı.
Zafer Kalkınma Ajansı’nın maddi destek verdiği raporda kent için Ulaşım Ana Planı hazırlanması gerektiğinin altı çizildi. Raporda, durak yerlerine riayet edilmesi, toplu ulaşımda ve 32 kavşakta düzenlemeye gidilmesi gibi unsurlar göze çarptı. Raporda, Ambaryolu’ndaki tek yön uygulamasının da tersine işlemesi öneriliyor
Afyonkarahisar Belediyesi’nin İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri A.Ş’ye hazırlattığı “Afyonkarahisar İl Merkezi Ulaşım Fizibilitesi İşi Çalışma Raporu” yayınlandı. Zafer Kalkınma Ajansı’nın “Doğrudan destek” kapsamında desteklediği raporda öncelikle kentin trafiğini düzenlemek için 2023 ve sonrasına kadar ulaşacak bir Ulaşım Ana Planı yapılması önerildi. Raporda, toplu taşımacılık, sinyalizasyon, yatay-düşey işaretleme, ulaşım ve trafik projelerinin yapılması ve yaptırılması, bakım faaliyetlerinin yapılması ve yaptırılmasından sorumlu bir Trafik ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün kurulması da tavsiye edildi.
AMBARYOLU, İMARET’E DOĞRU TEK YÖN
Yüksek yoğunluklu alışveriş merkezlerinin yapılmasına karar verilmeden önce Trafik Etkileşim Analizi yapılması gerektiğinin altı çizilen raporda, Ambaryolu ile ilgili de bir düzenleme önerisi yer aldı. Raporda, “Afyonkarahisar ilgili kurumlarınca alınan tek yön kararları incelenmiş ve az sayıdaki uygulamanın yeterli olduğu görülmüştür. Zekiler kavşağına katılan Kadınana batı kolunun kavşağa doğru değil, İmaret yönüne doğru tersine tek yön olarak düzenlenmesine karar verilmiştir” denildi.
RASTGELE YOLCU
BİNDİRME-İNDİRME OLMASIN
“Afyonkarahisar İl Merkezi Ulaşım Fizibilitesi İşi Çalışma Raporu”nda toplu taşıma ile ilgili önemli vurgular yapıldı. Duraklar arasındaki mesafelerin kimi yerde kısaldığı, rastgele yolcu indirme ve bindirme eylemlerinin görüldüğü vurgulanan raporda “Durak yerleri önemli noktalarda, işletmeciler için ortak ve belirlenen mesafelerde olmalıdır” denildi. “Köy ve ilçe minibüsleri” olarak tanımlanan araçlar hakkında da değerlendirme yapılan raporda, “Otobüs türü Personel Servislerinin merkez alanı dışında bekleme alanları oluşturulmalı ve büyük araçların merkezi alanlara girmesi önlenmelidir. Dış ve yakın yerleşimlerin (ilçe, belde ve köyler) 2 yada 3 dış noktada aktarma yapması sağlanmalı, kentiçi taşımacılık yapmaları yasaklanmalıdır. Kuzeybatı, kuzeydoğu ve güneydoğu kenarlarına yakın aktarma merkezleri planlanmalıdır. Bu alanlar bekleme, temel alışveriş, yeme-içme, ibadet gibi temel ihtiyaçların giderilebilmesine de uygun şekilde tasarlanmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
Yeşil Dalga için altyapı sağlanmalı
Şehirde yapılan araştırmalara göre trafik ve ulaşımın, kent yaşamını olumsuz etkileyen bir sorun olduğu anlatılan raporda kent içindeki 32 kavşakta iyileştirme yapılması öngörüldü. Raporda kavşaklarla ilgili şu görüşlere yer verildi:
“Erkmen (Zeyland) kavşağının da Yeşil Dalga koordinasyonu için ve yol güvenliği gerekçeleriyle Trafik Sinyal Denetleyicisi’nin yenilenmesi ve merkezi sistemle uyuşumlu çalışması, Atatürk Bulvarı üzerindeki İzmir İstasyon Caddesi ve Kadayifçioğlu kavşağının da Yeşil Dalga koordinasyonu için ve yol güvenliği gerekçeleriyle Trafik Sinyal Denetleyicisi’nin yenilenmesi ve merkezi sistemle uyuşumlu çalışması, Hız kontrolü, Emniyet Müdürlüğü araçlarının sıkça kullanımı, Maliye-Mecidiye kavşakları arasında Yeşil Dalga koordinasyonu için Atatürk Bulvarı üzerindeki İzmir İstasyon Caddesi kesişimine yeni bir kavşak düzenlenmesi, I. Sanayi Sitesi girişine, Eski Otogar ve Karayolları kavşakları arasına koordinasyonu sağlamak üzere yeni bir kavşak düzenlenmesi, İzmirli Caddesi’nin yeni bir alternatif oluşturması ve Atatürk Bulvarı üzerindeki Eski Otogar-Stadyum kavşaklarının koordinasyonunun sağlanmasına yönelik olarak daha sonraki dönemde bir sinyalize kavşak tesis edilmesi uygun olacaktır.”
Murat Arısoy