• Haberler
  • Genel
  • Uçucu maddelere hoş olmayan kokular katılmalı

Uçucu maddelere hoş olmayan kokular katılmalı

Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Kemal Baykara, uçucu maddelere kolayca ulaşılabildiğini belirtti. Baykara “Uçucu maddelere, hoş olmayan kokular katılmalı. Böylece gençlerin bu maddelerden uzak durması sağlanabilir” dedi Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Kemal Baykara, gençlerin uçucu madde bağımlılıklarını engellemek gerektiğini belirtti. Bayraka, bu konuda mevzuatta bir boşluk olduğuna dikkat [&hellip]

Uçucu maddelere hoş olmayan kokular katılmalı

Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Kemal Baykara, uçucu maddelere kolayca ulaşılabildiğini belirtti. Baykara “Uçucu maddelere, hoş olmayan kokular katılmalı. Böylece gençlerin bu maddelerden uzak durması sağlanabilir” dedi

Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Kemal Baykara, gençlerin uçucu madde bağımlılıklarını engellemek gerektiğini belirtti.
Bayraka, bu konuda mevzuatta bir boşluk olduğuna dikkat çekerek, bu maddelerin bulundurulmasının yasaklanmasını istedi.
Gençlerin uçucu maddeleri kullanmaya başladıktan sonra uyuşturucu maddeleri kullanmaya yöneldiklerini kaydeden Baykara, “Uçucu maddeler piyasada rahatlıkla satılmaktadır. Bu uçucu maddeler bizim için en sıkıntılı maddelerdir. Fiyatının ucuz olması, rahat ulaşılır olması, çocukların ve bağımlıların en çok kullandıkları madde olmaya başladı. Uçucu maddelerle ilgili yasada bazı eksiklikler tespit ettik. 5898 sayılı kanunda uçucu maddelerin çocuklara ve bağımlılara satışı yasaktır deniyor. Ancak bulundurulması ve kullanılması serbest. Emniyet güçlerimiz ellerinde herhangi bir kanun maddesi bulunmadığı için uçucu maddeleri kullanan gençler hakkında bir işlem yapamıyorlar. Uçucu maddelerin satışı da kontrol altına alınamıyor. Her yerde rahatlıkla satılabiliyor. Birkaç gün denetim yapılıyor. Denetimlerden sonra herkes bunu tekrar satmaya başlıyor” dedi.
UÇUCU MADDE İLE BAŞLIYOR, UYUŞTURUCUYA DÖNÜYOR
Uçucu maddelerin gençlerden uzak tutulması için bir öneriyi de gündeme getiren Baykara, “Benim özellikle isteğim yetkililerden, boya incelticisi, yapıştırıcılar, çakmak gazları gibi uçucu maddelere hoş olmayan kokular ilave edilmesi yasal zorunluluk olsun. Bunlara hoş olmayan kokular ilave edildiği zaman gençlerimiz bunları istemeyecektir. Bunun aksine maalesef bazı ayakkabı yapıştırıcılarında özellikle gençlerimizin dikkatini çeken kokular ilave edilmektedir. Bu da bizi çok büyük sıkıntılara götürmektedir. Bu uçucu madde bağımlısı gençlerimiz tolerans olarak tanımlanan olaydan dolayı gençler için yetersiz kalmakta, uyuşturucuya başlamaktadır. Uyuşturucuya başlayanlar uyuşturucuyu bulmak için ise evlerindeki değerli eşyaları satmaya başlıyorlar, hırsızlık yapıyorlar” diye konuştu.
BAĞIMLI İSTEMESE DE TEDAVİ OLMALI
İran yapıştırıcısı olarak bilinen bir yapıştırıcının kökü koktuğunu, ancak kuvvetli olduğunu hatırlatan Baykara, “İran yapıştırıcı vardı piyasada. Biz bunu kullandığımız zaman kokusundan 10 dakika yanına yaklaşamazdık. Kimya mühendislerimiz bu maddelere tiksindirici bir koku, hoş olmayan bir koku ekleyebilirler. Bu maddelere bağımlı olan kişilerin tedavisinin zorunlu olması gerekiyor. Bağımlı istemediği zaman tedavi ettiremiyorsunuz” ifadelerini kullandı.
15-16 YAŞINDAKİ GENÇLER, BAĞIMLI
Baykara, uçucu madde kullanım yaşının da tehlikeli boyutlara indiğini hatırlatarak şöyle konuştu:
“Genelde 15-16 yaşındaki kişiler ile 25 yaşa kadar kullananları saptıyoruz. Küçük yaşta da deneyip bırakanlar var. İlköğretim çağındaki çocuklarda bile var, ortaöğretim ve üniversiteye giden gençlerimizde bile uyuşturucu madde kullanan var.”

Eski cephanelikte tedbir şart

Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Kemal Baykara, Hıdırlık’ın Kanlıca Mahallesi’ne bakan tarafındaki eski cephaneliğin madde bağımlıları tarafından kullanıldığına dikkat çekti. Baykara “Yıllar önce askeriye tarafından terk edilmiş, ancak kalan kısımda herhangi bir denetim yok. Buralar maalesef madde bağımlılarının alanı haline gelmiş. Buranın hemen ilerisinde evler ve yerleşim yerleri var. Buranın kontrolününün yapılması gerekir. İstasyon Meydanı civarında, Kale eteklerinde ve mezarlığın üst kısımlarında buna benzer yerler var. Bu yerlerin denetim altına alınmalı. Bu konuda vatandaşlarımız mutlaka 155’e ihbar etsin” dedi.
PENCERE VE KAPISI KAPATILABİLİR
Kanlıca Mahalle Muhtarı Ahmet Karaali de, Baykara’nın bu görüşüne katıldığını belirterek “Eski cephaneliğin bulunduğu arazide bazı yıkık binalar var. Buraların yıkılması gerekiyor. Eski cephanelik yerinde iglonun ilk etapta kapıları ve pencerelerini kapatılabilir. Ancak bu arazi imara açılırsa o iglo ve çevresinin korunması, aynı zamanda mahallemize bir güzellik katacak merkez olarak düzenlenmesi yararlı olur” diye konuştu.

Haber: MURAT ARISOY

Bakmadan Geçme